Empanadas s kuřecím masem
Ingredience:
Na těsto:
- 4 hrnky hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce másla
- 8-10 lžic sádla
- 2 žloutky
- 3/4 hrnku vody
Na náplň:
- 2-3 kuřecí prsa
- 3 lžíce oleje
- 2 cibule
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky mleté chilli papričky )
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1/2 hrnku zelených oliv
Na dokončení:
- 1 žloutek na potření
Pracovní postup:
- Do mísy odvážíme mouku a přidáme sůl a cukr. Pak přidáme chladné máslo a sádlo a pomocí nože pokrájíme na menší kousky. Žloutek prošleháme ve třech čtvrtinách hrnku vody. Asi polovinu nalijeme do mísy s moukou a dalšími ingrediencemi a pomocí robota nebo vařečky hněteme těsto.
- Postupně přidáme trochu vody se žloutkem, možná bude potřeba ještě přidat trochu vody. Hotové těsto zakryjeme potravinovou fólií a dáme do chladu asi na hodinu.
- Mezitím si připravíme náplň. Maso zalijeme trochou vody nebo vývaru, lehce osolíme a vaříme asi 20 minut. Pak ho nakrájíme najemno, zalijeme trochou vývaru a dáme stranou.
- Na velké pánvi nebo v kastrolu rozehřejeme olej a restujeme na něm nakrájenou cibuli. Přidáme koření, cukr, sůl a pepř a chvíli za stálého míchání restujeme. Pak vmícháme kuřecí maso a necháme vychladnout. Vmícháme nakrájené olivy
- Těsto rozdělíme na menší kousky, z každého uděláme kuličku a tu vyválíme na placičku. Doprostřed dáme lžící přiměřené množství náplně, přehneme a na koncích přitlačíme a pevně zamotáme. Nahoře trochu nařízneme.
- Empanadas klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě nja 180 °C asi 20 minut dozlatova. ¨
Tip:
Podáváme se salsou z nakrájeného rajčete, cibule, česneku, olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře.