Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sýry z nepasterizovaného mléka mají na mále

  13:53aktualizováno  13:53
Nashle rokfóre! Sbohem švýcarský ementále! Bylo mi potěšením farmářský čedare! Také parmezán je skvělý, ale musí pryč ze špaget. Tyto a další klasické sýry vyrobené z nepasterizovaného mléka se mohou stát jen labužnickou vzpomínkou, pokud vědci americké vlády dospějí k závěru, že tradiční metody, které jim dávají příjemnou chuť, mohou také vést k onemocnění lidí, napsala agentura Reuters.

Tato představa vyděsila skalní přívržence ostrých sýrů a tradiční americké výrobce sýrů. Pro ně by podobný krok směřoval k zániku jimi uznávané civilizace. "To by bylo jako spálit partitury právě objevené Beethovenovy symfonie... Je to jako kulturní bohatství, jako tanec, hudba nebo architektura. Byla by to tragédie; přišli bychom v životě o něco
cenného," řekl vedoucí americké skupiny usilující o zachování tradičních výrob sýrů Dun Gifford.

Předsedkyně americké sýrařské společnosti ACS Ruth Floreová sdělila, že se snaží přesvědčit federální úřad FDA, aby zachoval současný stav. "Pokud FDA přinutí výrobce sýrů pasterizovat jejich produkci, obětují významnou část chuti," varovala.

Chuťový rozdíl mezi pasterizovanými a nepasterizovanými sýry je těžké rozpoznat, ale přívrženci "pravých" sýrů se o to pokoušejí. Pro Floreovou je krása nepasterizovaného mléka v tom, že můžete skutečně ochutnat vše, z čeho se sýr skládá. "Můžete ochutnat mléko, vaše patro může vnímat zemi, trávu, rostliny z míst, kde se krávy volně pasou".

"Sýry vyráběné z pasterizovaného mléka jsou často kvalitní a dobře se skladují, ale jejich chuť je ve srovnání se sýry z nepasterizovaného mléka nedráždivá, nevýrazná," tvrdí předseda mezinárodního sýrařského ústavu IIF Jean Garsuault. Sýry z nepasterizovaného mléka, například rokfór, některé čedary, ementál a parmezán, se tradičně vyrábějí zaváděním bakterie do mléka a zráním po dobu nejméně 60 dní při teplotě 1,66 stupně Celsia.

Tradiční výrobci sýrů tvrdí, že zrání ničí veškeré škodlivé mikroorganismy. Americké úřady s tím dosud souhlasily, ale FDA se nyní ptá, zda některé organismy vyvolávající nemoci nemohou tradiční výrobní proces přežít. Pokud testy potvrdí jejich obavy, může být nepasterizované mléko v USA zakázáno.

Obavy neexistují jen v USA, ale i v Evropě. Na obou stranách Atlantiku je stejný strašák: listeria, mikroorganismus, který může nakazit potraviny a vyvolat u konzumentů bolesti hlavy, mdloby a horečky a ohrozit životy dětí a dalších osob se slabým imunitním systémem.

Autor:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.