Lilek s parmazánem a bazalkovým olejem
Ingredience:
- 1 kg lilku
- 4 vejce
- 200 g hladké mouky
- 1 kg loupaných rajčat
- 100 g cibule
- 70 ml olivového oleje
- 200 g bazalky
- 200 g sýra Parmigiano Reggiano D.O.P.
- 300 ml rostlinného oleje
- 200 ml smetany
Pracovní postup:
- Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme 2 hodiny „vypotit“. Potom plátky lilku obalíme v mouce a vejcích, vložíme do rozpáleného oleje a usmažíme dozlatova.
- Hotové pokládáme na talíř vyložený papírovým ubrouskem.
- Vychlazené lilky pokládáme do pekáčku do vrstev spolu s tomatovou omáčkou, bazalkou a strouhaným sýrem. Poslední vrstva bude pouze omáčka a parmazán.
- Pečeme v troubě na 145 °C asi 40-45 minut. Pak zatížíme a necháme vychladnout.
- Na parmazánovou omáčku svaříme smetanu, stáhneme ji z ohně a vmícháme 200 g strouhaného parmazánu.
- Na přelití si vyrobíme bazalkový olej tak, že 150 g bazalky vložíme do mixéru, přidáme 300 g rostlinného oleje a mixujeme 8 minut naplno. Pak scedíme přes plátno do nádoby zasazené do ledu.
- Zapečený lilek podáváme na parmazánové omáčce zakápnuté bazalkovým olejem.