SÝROVÉ KOULE, PILAF S HOVĚZÍM MASEM, SALÁT S KLOBÁSOU

- Motto: Zvířata se živí,   pouze člověk umí jíst (Jean Anthelme Brillat-Savarin, francouzský gastronom)

Hospůdka kdesi u Středozemního moře, z talíře se line příjmená vůně... Jídlo je lehce stravitelné, připravené z čerstvých surovin, na olivovém oleji. Čtveřice receptů, které jsme vybrali, snad tuto představu nezklamou.

SÝROVÉ KOULE
4 bílky, 250 g strouhaného sýra, 40 g 
strouhanky, sladká mletá paprika, sůl,  pepř, strouhanka na obalení, olivový olej na smažení
Do tuhého sněhu z bílků vmícháme zlehka strouhaný sýr a strouhanku, osolíme, opepříme a ochutíme sladkou paprikou. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Z těsta tvarujeme kuličky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v rozehrátém oleji. Podáváme s tatarskou omáčkou.  

PILAF S HOVĚZÍM MASEM
500 g zadního hovězího masa, 300 g  předvařené rýže, 2 cibule, 4 rajčata, 3 stroužky česneku, 4  lžíce strouhaného tvrdého sýra,  mletá sladká paprika, pepř, sůl
Maso nakrájíme na kostky. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na rozehrátém oleji dozlatova. Přidáme maso, česnek, osmažíme, vmícháme papriku, zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme. Když je maso téměř měkké, vmícháme předvařenou rýži a nakrájená rajčata (případně protlak), promícháme a ještě chvíli dusíme doměkka. V hotovém pokrmu musí být všechna voda odpařená. Pilaf přendáme na talíře a posypeme strouhaným sýrem.  

TRUFFADO
600 g brambor, 150 g slaniny,
2 rajčata, 2 polévkové lžíce 
olivového oleje, pepř, sůl,
trochu vývaru
V pekáčku roztavíme na kostky nakrájenou slaninu, přidáme olej a oloupané, na plátky nakrájené brambory. Osolíme, opepříme a pečeme pod pokličkou v troubě. Podle potřeby podlijeme vývarem. Když jsou brambory téměř měkké, přidáme k nim na plátky nakrájená rajčata. Společně dopečeme. 

SALÁT S KLOBÁSOU
4 hlávkové saláty (větší  čínské zelí), 2 papriky, 1 cibule, 200 g klobásy, 100 g  majolky, pažitka, ocet, sůl,  pepř
Salát očistíme, zbavíme povadlých listů a nakrájíme na proužky. Papriky očistíme a nakrájíme nadrobno, cibuli a klobásu nakrájíme na kolečka. Vše promícháme, ochutíme octem, osolíme, opepříme a promícháme s majolkou. Salát vychladíme. Při podávání jej posypeme pažitkou a doplníme pečivem. 

(Vybráno z knihy Kuchyně jižní Evropy autorů Františka Šulce a Jiřího Šourka.)

 

Autor:
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...