Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

SÝROVÉ KOULE, PILAF S HOVĚZÍM MASEM, SALÁT S KLOBÁSOU

aktualizováno 
- Motto: Zvířata se živí,   pouze člověk umí jíst (Jean Anthelme Brillat-Savarin, francouzský gastronom)

Hospůdka kdesi u Středozemního moře, z talíře se line příjmená vůně... Jídlo je lehce stravitelné, připravené z čerstvých surovin, na olivovém oleji. Čtveřice receptů, které jsme vybrali, snad tuto představu nezklamou.

SÝROVÉ KOULE
4 bílky, 250 g strouhaného sýra, 40 g 
strouhanky, sladká mletá paprika, sůl,  pepř, strouhanka na obalení, olivový olej na smažení
Do tuhého sněhu z bílků vmícháme zlehka strouhaný sýr a strouhanku, osolíme, opepříme a ochutíme sladkou paprikou. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Z těsta tvarujeme kuličky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v rozehrátém oleji. Podáváme s tatarskou omáčkou.  

PILAF S HOVĚZÍM MASEM
500 g zadního hovězího masa, 300 g  předvařené rýže, 2 cibule, 4 rajčata, 3 stroužky česneku, 4  lžíce strouhaného tvrdého sýra,  mletá sladká paprika, pepř, sůl
Maso nakrájíme na kostky. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na rozehrátém oleji dozlatova. Přidáme maso, česnek, osmažíme, vmícháme papriku, zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme. Když je maso téměř měkké, vmícháme předvařenou rýži a nakrájená rajčata (případně protlak), promícháme a ještě chvíli dusíme doměkka. V hotovém pokrmu musí být všechna voda odpařená. Pilaf přendáme na talíře a posypeme strouhaným sýrem.  

TRUFFADO
600 g brambor, 150 g slaniny,
2 rajčata, 2 polévkové lžíce 
olivového oleje, pepř, sůl,
trochu vývaru
V pekáčku roztavíme na kostky nakrájenou slaninu, přidáme olej a oloupané, na plátky nakrájené brambory. Osolíme, opepříme a pečeme pod pokličkou v troubě. Podle potřeby podlijeme vývarem. Když jsou brambory téměř měkké, přidáme k nim na plátky nakrájená rajčata. Společně dopečeme. 

SALÁT S KLOBÁSOU
4 hlávkové saláty (větší  čínské zelí), 2 papriky, 1 cibule, 200 g klobásy, 100 g  majolky, pažitka, ocet, sůl,  pepř
Salát očistíme, zbavíme povadlých listů a nakrájíme na proužky. Papriky očistíme a nakrájíme nadrobno, cibuli a klobásu nakrájíme na kolečka. Vše promícháme, ochutíme octem, osolíme, opepříme a promícháme s majolkou. Salát vychladíme. Při podávání jej posypeme pažitkou a doplníme pečivem. 

(Vybráno z knihy Kuchyně jižní Evropy autorů Františka Šulce a Jiřího Šourka.)

 

Autor:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Česká spořitelna, a.s.
ALM Senior Analyst

Česká spořitelna, a.s.
Praha
nabízený plat: 50 000 - 60 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.