Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sýrová samoobsluha: přichystejte jednoduchou, ale chutnou hostinu

  1:22aktualizováno  1:22
Nakrájíte, nazdobíte, položíte na prkénko a máte hotovo. Sýry skrývají nepřebernou paletu chutí, hodí se skvěle k vínu a pivu, a když je ještě doplníte ovocem a krekry, pověst gurmánské hostitelky je na světě.

Sýrové prkénko. | foto: Isifa

Stačí čtyři druhy

Abyste uspokojili chutě všech hostů, podejte jim odstupňovanou paletu chutí: třeba jeden jemný kravský sýr, jeden krémový kozí, jeden plísňový a jeden přestárlý, ostrý.

JAK JE KUPOVAT
Nejlépe ve specializovaných obchodech se sýrem, kde vám odkrojí porce rovnou z bochníku a ještě poradí.

JAK JE SKLADOVAT
Tak, jak je donesete z obchodu (v papíře), je uložte do lednice, odkud byste je měli vyndat zhruba hodinu předtím, než přijdou hosté. Aby se zahřály, povolily a rozvoněly.

JAK JE PODÁVAT
Tvrdé sýry nakrájejte na kostky nebo plátky. Hoblinky sýra krájené speciální škrabkou jsou efektní, ale špatně se berou do ruky a člověka to nutí olizovat si prsty. Krémové sýry buď natřete na krekry, nebo je dejte do misky s nožem a samoobsluha je dokonalá.

Zkuste ořechy

Pekanové ořechy jsou přirozeně nasládlé a skvěle se hodí ke slaným sýrům. U pikantního sýra zkuste zakousnout pekany obalené v jemné sladké nebo kořeněné vrstvě.

Vlašské ořechy mají zemitou chuť a jsou sušší - doplňte jimi zralé sýry jako čedar nebo sýry z ovčího mléka. Jestli je chcete vyzkoušet ke krémovému sýru, pokapejte je medem a podávejte s rokfórem nebo gorgonzolou.

Mandle se mohou zdát k sýrům mdlé, ale jejich chuť vynikne zvlášť vedle přestárlých sýrů a v kombinaci s jablkem. Měkké sýry posypejte mandlovými plátky.

Pistáciové oříšky nejen vypadají na sýrovém prkénku skvěle a dodají mu barvu, ale zároveň chutnají výborně se světlými krémovými sýry. Podávejte je třeba s ricottou, čerstvým kozím či těžkým smetanovým sýrem. 

Vážně se tam hodí ovoce?

Ochutnejte a pochopíte. Jak ovoce, tak ořechy tvoří s dobrými sýry naprosto neodolatelnou kombinaci. Ovoce je zároveň způsob, jak osvěžit chuťové buňky a připravit je na jiný druh sýra.

ODBORNÍCI DOPORUČUJÍ
Přednost má sezonní ovoce. V zimě by to měly být jablka, hrušky a pak trochu exotiky, třeba medový meloun nebo hroznové víno. Sušené ovoce se hodí vždycky: datle, fíky, hrozinky.

Volné kombinace s vínem

Nenechte se svázat pravidly a zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte.

MALÁ NÁPOVĚDA
Lehké, mladé sýry si rozumí s lehkými bílými víny, sýry s modrou plísní zase s dezertními víny a muškáty. Krémové sýry ozvláštní perlivá vína a sekty. Čím výraznější chuť sýra, tím výraznější by měla být chuť vína, aby se nepraly, ale doplňovaly.







Nejčtenější

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.