Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Švýcarsko není jen fondue. Pět receptů národa gurmánů

  3:09aktualizováno  3:09
Ještě než vyjedete do švýcarských Alp na lyže, vyzkoušejte pár tamějších receptů, které vás přesvědčí, že Švýcaři jsou utajení gurmáni, a to nejen co se týká sýrů.

Grilované hovězí s polentovou kaší. | foto: Profimedia.cz

Třešňovo-jablečný pudink

Třešňovo-jablečný pudink.Příprava: 30 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 2 jablka
* 3 lžíce cukru krupice
* 1 lžíce másla
* 8 plátků bílého toustového chleba
* 1 a 1/2 hrnku smetany ke šlehání
* 1 a 1/2 hrnku mléka
* 1/2 hrnku přírodního cukru
* 1 vanilkový cukr
* 6 vajec
* 1 hrnek vypeckovaných třešní nebo 1/2 hrnku sušených
* 2 bílky
* špetka soli
* 100 g moučkového cukru

1. Jablka omyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince a pokrájíme na větší kousky. Promícháme s cukrem a na pánvičce na rozehřátém másle 10 minut pomalu opékáme, dokud nejsou jablka dozlatova opečená a měkká.
2. Plátky chleba opečeme v troubě nebo v toustovači. Pokrájíme na čtvrtiny. Prošleháme smetanu, mléko, přírodní a vanilkový cukr a vejce.
3. Předehřejeme troubu na 180 °C. Promícháme kousky chleba s jablky a třešněmi a přendáme je do tukem vymazané zapékací misky. Zalijeme vaječnou hmotou a necháme asi 15 minut nasáknout. Poté vložíme do trouby.
4. Ze dvou bílků, špetky soli a moučkového cukru vyšleháme tuhý sníh.
5. Po půlhodině pečení ozdobíme pudink sněhovými růžičkami, zvýšíme teplotu v troubě na 230 °C a ještě 5-7 minut zapékáme.

Bramborový salát se slaninou

Bramborový salát se slaninou.Příprava: 10 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* 250 g anglické slaniny
* 1 malá cibulka
* 7 cl bílého octa
* 7 cl vody
* sůl
* čerstvě mletý černý pepř

1. Brambory omyjeme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Vaříme doměkka.
2. Uvařené brambory hned oloupeme a nakrájíme na plátky. Ještě teplé plátky brambor dáme do mísy a zakryjeme alobalem.
3. Anglickou slaninu a cibuli rozkrájíme na kostičky. Na pánvi slaninu vyškvaříme, vyjmeme ji a necháme okapat na papírovém ubrousku.
4. Do vypečeného tuku nasypeme nakrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova. Do pánve přidáme ocet, vodu, sůl a čerstvě mletý pepř a společně asi minutu prohřejeme.
5. Horkým dresinkem přelijeme plátky brambor a opatrně promícháme, aby se plátky brambor nepřelámaly. Přimícháme slaninu a dochutíme solí a pepřem.
6. Salát podáváme teplý nebo krátce rozleželý při pokojové teplotě.

Strübli

Strübli.Příprava: 35 minut + smažení 20 minut

Pro 4 osoby

* 600 g hladké mouky
* 500 ml mléka
* 4 vejce
* sůl
* 120 g másla
* olej na smažení

1. Z mouky, mléka, vajec, soli a rozpuštěného másla rozšleháme těstíčko a necháme je asi 30 minut odpočívat.
2. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s kulatou hladkou špičkou.
3. V hlubší menší pánvi rozpálíme olej.
4. Sáčkem nastříkáme do oleje spirálu z těsta, postupujeme z vnějšku do středu. Smažíme dozlatova po obou stranách.
5. Hotové strübli necháme okapat na papírových ubrouscích.

Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi

Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi.Příprava: 15 minut + vaření 3 hodiny

Pro 4 osoby

* 400 g hovězího masa
* 2 mrkve
* 1/4 celeru
* 1 petržel
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* pepř, sůl
* špetka mletého muškátového oříšku
* 1 vejce
* 70 g hrubé mouky
* 200 ml mléka
* 2 lžíce oleje
* čerstvá petržel

1. Hovězí maso omyjeme, zeleninu očistíme, cibuli a česnek oloupeme.
2. Maso, zeleninu, pepř, sůl a špetku muškátového květu vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a velmi pomalu vaříme. Při vaření postupně sbíráme pěnu z povrchu polévky, případně přiléváme vodu.
3. Hotový vývar scedíme. Maso nakrájíme na proužky a vložíme zpět do polévky, společně prohřejeme.
4. Z vejce, mouky, soli a mléka uděláme těstíčko, které necháme 10 minut odležet. Na rozpáleném oleji z těsta upečeme palačinky, srolujeme je a nakrájíme na tenké nudličky.
5. Horkou polévku dochutíme solí a pepřem, čerstvou petrželí a přelijeme ji do talířů na nakrájené palačinky.

Grilované hovězí s polentovou kaší

Grilované hovězí s polentovou kaší.Příprava: 10 minut + vaření 25 minut

Pro 4 osoby

* 4 čtvrtkilové steaky
* 4 lžíce olivového oleje
* čerstvě mletý pepř
* čerstvá šalvěj
* 1 lžíce másla
* 1 l mléka
* 150 g instantní polenty
* 50 g másla
* sůl
* 1 malá plechovka kukuřice

1. Troubu předehřejeme na 100°C. Hovězí steaky potřeme olejem a posypeme pepřem.
2. Na pánvi rozpálíme zbylý olej, opečeme na něm část šalvějových lístků, odložíme je na papírový ubrousek. Do oleje dáme steaky, přidáme máslo a opékáme 5-7 minut po každé straně. Pánev se steaky uložíme do trouby a necháme je dojít.
3. Mléko přivedeme k varu, pomalu po lžících přisypeme polentu a za stálého míchání ji při pomalém varu mícháme 5 až 6 minut, dokud se nezačne polenta oddělovat od stěn nádoby.
4. Polentu stáhneme z plamene, přimícháme máslo, sůl, slitou kukuřici.
5. Na vyhřáté talíře rozdělíme polentu s kukuřicí, steaky a ozdobíme čerstvou a opečenou šalvějí.

Švýcarské speciality

* Raclette
Sýr se nechá rozpustit, pak se stírá a nanáší na pečenou bramboru.

* Bramborové rösti
Uvařené brambory ve slupce nakrájené na malé nudličky se smíchají se slaninou a cibulí a opečou jako bramborák, nakonec se přidá sýr.

* Sýrové fondue
Do misky s roztavenými sýry se namáčí např. kostky chleba, masa či zeleniny.

* Salát z uzenin
Mezi zdejší speciality patří i cibulový koláč, bramborové nočky zapečené se sýrem, sušené hovězí maso či klobásový salát.

Autoři:






Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.