Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Svěží koktejly pro zahradní party i rodinnou oslavu

  0:17aktualizováno  0:17
Pořádáte zahradní party, večírek s kamarádkami nebo rodinnou oslavu? Blýskněte se svými barmanskými schopnostmi a nebojte se zapojit i fantazii. Je to snadnější, než jste si mysleli.

Letní malinový koktejl | foto: In Images

Letní malinový koktejl

NA 1 SKLENIČKU

Příprava: 5 minut

* 5 lžic malin (asi polovina sklenice)
* 2 cl vanilkový likér
* 2 cl malinový sirup
* 5 cl smetana
* led (asi 1/2 sklenice)
* smetana na dolití

1. Připravíme si vysokou sklenku, naplníme ji ledem a vyfrapujeme.

2. Do mixéru vložíme očištěné maliny, přelijeme vanilkovým likérem, malinovým sirupem, smetanou a nakonec přidáme drobnější led.

3. Dobře promixujeme, stačí 10-30 vteřin, podle velikosti použitého ledu.

4. Ze skleničky vysypeme led, přelijeme do ní koktejl a doplníme smetanou.

5. Ihned podáváme se srkacím stéblem, můžeme ještě doplnit kousky rozmačkaného čerstvého ovoce.


Barmanský tip: frapování

Při přípravě nápoje přímo ve skle se před mícháním sklenice frapují, aby byl podávaný nápoj skutečně velice studený.

Sklo se naplní do 2/3 ledem, koktejlky plné a míchací tyčinkou se ledem míchá a otáčí dokola jedním směrem, dokud se sklo nevychladí. Voda se před přiléváním ingrediencí slije pomocí barmanského sítka nebo barmanské lžíce na led, podle typu sklenic, ve kterých se míchaný nápoj podává.


Evergreen s melounem

NA 1 SKLENIČKU

Příprava: 3-5 minut

* 3 cl gin
* 1,5 cl suchý vermut
* 1,5 cl melounový likér, např. Midori
* 1 cl Blue Curacao
* kousek melounu na ozdobu

1. Nápoj připravujeme v šejkru. Nachystáme si koktejlovou skleničku a šejkr. Spodní část šejkru naplníme do jedné třetiny až poloviny ledem, sklenku plnou.

2. Šejkr i skleničku vyfrapujeme. Ze šejkru slijeme vodu přes sítko a odměrkou vlijeme všechny suroviny. Šejkr uzavřeme, palcem pravé ruky přidržujeme víčko s prsty směřujícími dolů a levou rukou držíme dno. Asi 10-15 vteřin šejkrem protřásáme ve vodorovné poloze pohybem odpředu dozadu, aby se nápoj dobře promíchal.

3. Z koktejlové sklenky vysypeme led a vlijeme do ní ze šejkru přes sítko připravený koktejl. Okraj sklenky ozdobíme řezem melounu a podáváme.

TIP
Melounový likér Midori můžete podávat nejen jako součást míchaných nápojů, ale také samotný, nejlépe na drceném ledu.

 


Tequila Sunrise

NA 1 SKLENIČKU

Příprava: 3-5 minut

* 4 cl tequila
* 10 cl pomerančový džus
* 3 cl grenadina
* plátek pomeranče
* 1 koktejlová třešnička
* 1 plátek karamboly
* led

1. Tequilu Sunrise mícháme přímo ve skle. Skleničku typu highball neboli vysoký tumbler naplníme ledem a vyfrapujeme.

2. Připravíme si plátek z dobře omytého pomeranče a karamboly. Koktejlovou třešeň necháme okapat. Vodu ze skleničky slijeme přes lžíci, na led nalijeme odměřenou tequilu a pomerančový džus a promícháme míchací lžičkou.

3. Přilijeme po skle nebo přes led grenadinu a již nemícháme. Grenadina je těžká a při opatrném nalévání klesne ke dnu a zanechá za sebou přechod barev připomínající východ slunce.

4. Sklenici ozdobíme naříznutými plátky pomeranče a karamboly, přidáme koktejlovou třešinku a podáváme.

TIP
Oblíbený mexický alkoholický nápoj tequila má dvě základní podoby. Zlatá se stejně jako stříbrná získává destilací z pravého modrého agáve, ale navíc prochází dvojnásobnou destilací a zraje víc než rok v dubových sudech.


 


 

Šampaňský koktejl s malinami

NA 1 SKLENIČKU

Příprava: 2 minuty

* 3 cl malinové šťávy
* 7-12 cl suchého sektu
* čerstvé nebo mražené maliny na ozdobu
* snítka čerstvé máty

1. Připravíme si vyšší úzkou sklenku na šampaňské, tzv. flétnu. Koktejl připravujeme přímo ve skle.

2. Na dno skleničky nalijeme ovocnou šťávu a opatrně po stěně dolijeme vychlazeným sektem.

3. Povrch nápoje ozdobíme celými malinami, mátou a podáváme doplněné míchátkem.

TIP
Zkuste pro změnu třeba koktejl Belini (3 cl broskvové šťávy dolijte v sektové sklence 7 cl sektu, promíchněte a podávejte) nebo Mimosa (4 cl pomerančové šťávy a 6 cl sektu) či Kir Royal (1 cl Creme de Cassis a 9 cl sektu).


 

 


Caipirinha s limetkou

NA 1 SKLENIČKU

Příprava: 3 minuty

* 5 cl cachaca (nebo jiný světlý jihoamerický rum)
* 1 větší limetka
* 2 lžičky třtinového hnědého cukru
* drcený led

1. Caipirinhu mícháme přímo ve skle. Připravíme si sklenku, naplníme ledem a vychladíme.

2. Dobře omytou nebo chemicky neošetřenou limetu nakrájíme na 8-10 dílků a vložíme na dno sklenice na whisky (old fashioned).

3. Přidáme dvě lžičky hnědého cukru a lžičkou nebo pomocí drtítka přímo ve sklenici pomačkáme a podrtíme. Přilijeme cachacu, doplníme drceným ledem a zamícháme. Vložíme srkací stéblo a ihned podáváme.

TIP
Led je podstatnou a důležitou součástí koktejlů a míchaných nápojů, používejte vždy čerstvý a čirý led. Nejčastěji se používají kousky ledu ve tvaru kostek či čoček, dírkovaný není tak vhodný pro míchání.
Sekaný a drcený led pouští dost vody a některé nápoje by moc zředil. Nemáte-li drtič ledu, tříšť si připravíte mixováním ledu s trochou vody (cca 30 vteřin) a následným slitím vody nebo led v utěrce rozdrťte válečkem.


 

 

 

 

Jahodová Margarita

NA 1 SKLENIČKU

Příprava: 5 minut

* 4 cl tequila
* 2 cl jahodový likér
* 1,5 cl limetová nebo citronová šťáva
* 4 jahody
* sůl
* led

1. Na okraji koktejlové sklenky nebo malého tumbleru vytvoříme slanou krustu. Okraj skleničky obkroužíme dílkem citronu nebo limety a navlhčenou část obtiskneme v soli na talířku.

2. Jahody omyjeme a osušíme, polovinu si ponecháme na ozdobu a zbytek prolisujeme přes sítko do mixéru nebo nakrájíme na kousky. Přidáme tequilu, likér, citrusovou šťávu a nakonec led.

3. Chvíli mixujeme, dokud z ledu nevznikne ledová tříšť, přibližně 20 vteřin, a opatrně přelijeme do připravené skleničky tak, abychom neporušili krustu na okraji, ozdobíme jahodami a mátou nebo meduňkou a ihned podáváme.

4. Množství ledu odměříme podle skla, ve kterém budeme Margaritu podávat, použijeme přibližně tolik ledu, kolik se vejde do sklenky pod okraj.

TIP
Původní recept na Margaritu se skládá z tequily, likéru cointreau a citrusové šťávy a míchá se v šejkru s ledem a nalévá se do sklenky přes sítko.

 

 


Cuba Libre

NA 1 SKLENIČKU

Příprava: 2-3 minuty

* 4 cl rum bílý
* 12 cl Coca-Cola, na dolití
* 1 limetka nebo citron
* led

1. Cuba Libre mícháme přímo ve skle. Sklenici (vysoký tumbler) naplníme do 2/3 ledem a vyfrapujeme.

2. Vodu ze skla slijeme pomocí lžíce na led a do sklenice přidáme nakrájenou limetu nebo citron, přilijeme odměřený rum a dolijeme colou.

3. Promícháme 2-3krát míchací lžičkou a podáváme s brčkem.

TIP
Limetku či citron můžete při přípravě vynechat a místo nich přilít 1 cl limetkové nebo citronové šťávy. Okraj skleničky pak ozdobte řezem citrusu podle použité šťávy.

Singapore Sling

NA 1 SKLENIČKU

Příprava: 3-5 minut

* 4 cl gin
* 2 cl Cherry brandy
* 1 cl citronová šťáva
* 1 střik cukrového sirupu
* soda na dolití
* led
* 2 plátky citronu na ozdobu
* 1 koktejlová třešnička
* čerstvá máta na ozdobu

1. Singapore Sling mícháme v šejkru. Připravíme střední tumbler nebo jiné vhodné sklo a spodní část šejkru naplníme do poloviny ledem, skleničku do dvou třetin.

2. Šejkr vyfrapujeme, slijeme vodu přes sítko, odměříme a vlijeme všechny suroviny kromě sodovky. Směs chvíli protřásáme a nalijeme přes sítko do sklenky na led, ze kterého jsme také slili vodu, a dolijeme sodovkou.

3. Opatrně promícháme se základem nápoje. Citronové řezy a koktejlovou třešinku naaranžujeme na okraj sklenice a ozdobíme mátou.

TIP
Na cukrový sirup svařte stejný díl cukru krystal a vody, seberte pěnu a nechte vychladnout. 1 střik je 0,1 až 0,25 cl. Skleničky můžete vyfrapovat, led vyjmout a drink přelít ze šejkru bez sítka i s ledem a potom dolít sodovkou. Nápoje s CO2 nikdy nemíchejte v šejkru.

 

 

 


Blue Pacifik

NA 1 SKLENIČKU

Příprava: 3-5 minut

* 2 cl Blue Curacao
* 2 cl Coconut
* 1 cl vodka
* 12 cl ananasová šťáva
* výřez ananasu nebo baby ananas na ozdobu
* led

1. Nápoj mícháme v šejkru a podáváme ve vysokém tumbleru. Připravíme si sklo a šejkr a spodní díl šejkru naplníme do poloviny ledem, skleničku plnou.

2. Vyfrapujeme a ze šejkru přes sítko slijeme vodu. Vlijeme všechny odměřené suroviny a protřeseme. Ze sklenice vysypeme led, nápoj přelijeme přes sítko do sklenice a doplníme podle potřeby ledem ze šejkru.

3. Na okraj skleničky naaranžujeme výseč ananasu, vložíme srkací stébla a podáváme. 

TIP
Modrozelená barva závisí na množství Blue Curacaa v receptuře, světlejší odstín získáte polovičním množstvím tohoto likéru, silnější nápoj přidáním 1 cl vodky. Výraznější chuť a vůni nápoje docílíte, použijete-li čerstvou ovocnou šťávu nebo odpovídající čerstvé ovoce. Nápoj pak připravujte v mixéru z dužiny čerstvého ananasu, likérů, vodky a ledu. Vše společně rozmixujte, přelijte do sklenice a doplňte ananasovým džusem.

Autor:



Nejčtenější

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....

Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...



V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Kvůli barvě očí téměř oslepla. Modelka varuje před nebezpečnou operací

Modelka Nadinne Bruna kvůli plastické operaci očí málem přišla o zrak.

Je jí dvaatřicet, na Instagramu ji sleduje skoro 200 tisíc lidí. A má zrak devadesátileté ženy. Nadinne Bruna si za to...

Další z rubriky

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Beránek jako symbol Velikonoc. Kde se vzal a jakého letos upéct?

Beránek

Na Hod boží by měl stát na stole s mašlí kolem krku. Beránek. Recept na tuto tradiční velikonoční dobrotu se dědí v...

Sedm báječných tradičních i netradičních receptů na velikonoční stůl

Kynutý věnec s mákem a povidly

Ať už dodržujete velikonoční zvyky, nebo jsou pro vás tyto svátky především důvodem, proč po dlouhé zimě uklidit v domě...

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Arome.cz Škála barev je stále stejná, ale na čem by kosmetický průmysl vydělal, kdyby ji každý rok trochu nepomíchal a neudal nov...

Najdete na iDNES.cz