Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Světové speciality z hrášku vám budou chutnat

  0:30aktualizováno  0:30
Čerstvý hrášek si můžete koupit už teď. Zapomeňte tentokrát na jeho věrnou souputnici dušenou mrkev a vyzkoušejte světové speciality. Budou vám chutnat!

Penne s pancettou a hráškem | foto: Isifa

Kuřecí prsa v parmské šunce s hráškem

Pro 4 osoby

Příprava: 40 minut

* 4 kuřecí prsa bez kostí a kůže, asi 600 g
* sůl a hrubě mletý barevný pepř
* 12 lístků čerstvé šalvěje
* 12 plátků parmské šunky, 150-200 g
* 2 lžíce olivového oleje
* 400 g vyloupaného hrášku + 200 g mladých lusků
* 1 lžíce másla
* 2 jarní cibulky s natí, pokrájené
* 150-200 ml smetany
* citronová šťáva na dochucení
* 20 g hoblinek parmazánu

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a seřízneme okraje. Na prkénko rozložíme vedle sebe plátky šunky tak, aby se plátky na delších stranách překrývaly. Přes slaninu položíme napříč osolené kuřecí prso, opepříme a poklademe lístky šalvěje. Kuřecí prsíčko zarolujeme do slaniny a stejným způsobem připravíme zbylé porce.

2. Kuřecí prsa zprudka opečeme v pánvi na rozpáleném oleji, snížíme plamen a dopečeme po každé straně asi 8-10 minut, dokud slanina nezezlátne a maso není propečené. Přendáme stranou, slijeme olej, do pánve dáme lžíci másla a necháme na něm zesklovatět pokrájenou cibuli. Vsypeme hrášek, prohřejeme, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a dusíme pár minut, dokud hrášek nezměkne.

3. Nakonec dochutíme trochou citronové šťávy. Kuřecí prsa nakrájíme na plátky a podáváme s hráškem, lístky šalvěje a hoblinkami parmazánu.

Co jste možná nevěděli

* Hrášek je bohatým zdrojem vítaminů a minerálů - obsahuje fosfor, vápník, vitaminy A, B, E a C. Je zdrojem důležité vlákniny, aminokyselin a proteinů, obsahuje ale také dost cukru.
* Na pěstování má poměrně nízké nároky a sázet ho můžete celé léto.
* Při vaření hrášek nikdy nesolte, byl by ztvrdlý a jeho slupka by se nepěkně pomačkala. Solte tedy vždy až na konci tepelné úpravy.
* Nebojte se mraženého hrášku, je nejlepší variantou hned po čerstvém. Sterilovaný bývá rozbředlý, sušený bez chuti. * Cukrový hrášek se bohužel u nás velmi těžko shání. Pokud ho ale v obchodě zahlédnete, určitě ho vyzkoušejte. Nemusí se loupat, připravují se celé lusky, které chutnají skvěle.

Jehněčí na hráškovém pyré

Pro 4 osoby

Příprava: 55 minut + 5 hodin marinování

* 800 g jehněčího hřbetu
* 4 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
* 1 lžička hladké mouky
* 5 lžic balzamikového octa
* 4 snítky tymiánu
* 600 g hrášku
* 4 lžíce smetany 12%
* 1 stroužek česneku
* 200 g anglické slaniny
* pečené brambory

1. Jehněčí maso odblaníme, osolíme, opepříme, posypeme částí tymiánu a potřeme polovinou oleje a lžící octa. Zabalíme do alobalu a necháme 5 hodin odležet.
Maso zprudka opečeme v pekáčku na rozpáleném oleji, přendáme do předehřáté trouby a pečeme při 180-200 stupních asi 30 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem a otočíme, ale nepodléváme.

2. Maso vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku přidáme lžíci másla promíchanou s lžičkou mouky a zalijeme trochou vody s octem, přidáme zbylý tymián a povaříme asi 10 minut. Šťávu pak přecedíme a dochutíme solí a pepřem.

3. Hrášek uvaříme doměkka a rozmixujeme se smetanou a prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. Maso nakrájíme na filety a podáváme s pyré, opečenou slaninou, přelité balzamikovou šťávou a s pečenými bramborami.

Tip
Chcete-li mít maso více propečené, prodlužte dobu pečení o 10-15 minut.
 

Kuřecí ragú s hráškem

Pro 4 osoby

Příprava: 40 minut + 30 minut marinování

* 600 g kuřecích prsou
* 4 lžíce oleje
* 2 jarní cibulky
* 4 stroužky česneku
* 1 lžička garam masala
* 1 lžička citronové kůry, bio
* 1 chilli paprička
* 400 ml kokosového mléka
* 400 g hrášku + 200 g mladých lusků

1. Maso omyjeme, osušíme nakrájíme na větší proužky. V robotu rozmixujeme cibulku, česnek a koření na pastu a obalíme v ní kousky masa. Necháme v chladu asi půl hodiny odpočinout.

2. V hlubší pánvi nebo kastrole rozehřejeme olej a osmahneme na něm naložené maso i s pastou skoro dohněda, trvá to asi 5 minut. Přidáme jemně usekanou chilli papričku, citronovou kůru, promícháme a zalijeme kokosovým mlékem.

3. Odmícháme ode dna všechny přípečky a vaříme na mírném ohni dalších 5 minut. Vsypeme hrášek a velmi mírným varem povaříme do změknutí, podle potřeby můžeme dolít trochou vody nebo vývaru. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a solí. Můžeme podávat posypané lístky máty.

Tip
Pikantnost zvýrazníte, pokud přidáte do pasty ještě muškátový květ, kurkumu a kayenský pepř.
 

Penne s pancettou a hráškem

Pro 4 osoby

Příprava a vaření: 20 minut

* 350-400 g krátkých těstovin
* 150 g pancetty nebo jiné slaniny
* 1 lžíce másla
* 4 stroužky česneku
* 400 g hrášku
* 200 ml smetany 33%
* 2 žloutky
* 40 g parmazánu
* hrst pokrájené bazalky

1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu "na skus". V pánvi rozškvaříme opečenou, na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme máslo, usekaný česnek a osmahneme dorůžova.

2. Přidáme hrášek a podusíme do změknutí. Zalijeme smetanou s rozmíchanými žloutky, promícháme a krátce prohřejeme - žloutky se nesmí vařit. Vsypeme scezené těstoviny, polovinu parmazánu a polovinu usekané bazalky, osolíme, opepříme, promícháme a stáhneme z ohně. Rozdělíme na talíře a podáváme se zbylým parmazánem a bazalkou.

Tip
Klidně vynechte smetanu se žloutky, přidejte o něco více slaniny i hrášku a směs promíchejte s těstovinami a parmazánem či jiným tvrdým sýrem.
 

Koláč s hráškem a lososem

Na 4 formy o průměru 10 cm

Příprava: 45 minut + 1 h odležení těsta

Na těsto:
* 200 g hladké mouky
* 1 lžička soli
* 120 g másla
* 1 žloutek

Na náplň:
* 150-200 g uzeného lososa
* 200 g hrášku
* 250 g zakysané smetany
* 2-3 vejce
* 150 g ricotty
* svazek pažitky

1. Mouku smícháme se solí a zapracujeme do ní kousky másla. Přidáme žloutek a co nejrychleji vypracujeme vláčné těsto, podle potřeby můžeme přidat lžíci studené vody. Těsto zabalíme do folie a necháme hodinu odležet v lednici. Troubu si předehřejeme i s plechem na 200 stupňů a formičky o průměru 10 cm vymažeme máslem.

2. Do kysané smetany rozšleháme vejce, vmícháme polovinu sýra a polovinu hrášku, osolíme a opepříme. Těsto rozdělíme na 4 díly, rozválíme a vtlačíme do formiček, propícháme vidličkou a pečeme 10-15 minut. Na předpečené těsto rozdělíme smetanovou směs, poklademe ji plátky lososa a posypeme hráškem a ricottou.

3. Pečeme do ztuhnutí náplně na spodní mřížce asi 10-20 minut, podle velikosti formiček, necháme vychladnout, posypeme pažitkou, pepřem a teplé podáváme.

Tip
Pečete-li koláč ve velké formě, doba pečení bude asi 35-45 minut. Místo celých vajec lze použít jen žloutky, lišit se bude pouze tuhost náplně. Na podklad pro náplň se dá použít také listové těsto.

Autoři:



Nejčtenější

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...



Najdete na iDNES.cz