Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Světová kuchyně

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

14.4.2018  0:00
Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho kuchařek a kuchařů se jej trochu obává. Kůzlečí a jehněčí maso je tak neprávem... 

Nejlepší jarní recepty, ve kterých využijete vejce natvrdo z koledy

3.4.2018  10:00
I letos to u vás doma probíhalo stejně. Malí i velcí muži se vrátili z mrskačky, sladkosti snědli buď cestou, nebo hned na prahu, a hromadu vajíček uvařených natvrdo nechali v košíku. Co s nimi?... 

Zázvor, pohanka a chilli. Ingredience, které vás v zimě zahřejí

20.1.2018  0:00
Pokud nepatříte k těm, kdo se radují,, že se konečně ochladilo, pak vám možná udělají radost recepty pro zahřátí. Pohanku si v zimě vařili i naši prapředci, protože věděli, že jim pomůže vyhnat... 

Jednohubky z královny zeleniny - cibulové kroužky v pivním těstíčku

30.12.2017  0:00
„Člověku se snáz vaří bez ohně než bez cibule, praví jedno staré přísloví. Ať už hraje tato zelenina hlavní, nebo vedlejší roli, žádný pořádný recept se bez ní neobejde,“ konstatuje foodblogerka... 

Štola, pirohy, řízek nebo kapustnica. Vánoční hvězdy našich sousedů

12.12.2017  0:00
Zatímco českou klasikou při štědrovečerní večeři je rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a štrúdl nebo vánočka, kousek za našimi hranicemi se před vánoční nadílkou servíruje něco... 

Buráky, mandarinky, čokoláda. Co podniknout s mikulášskou nadílkou?

5.12.2017  0:00
Nejen domácnosti s malými dětmi si potrpí na čertovsko-andělsko-mikulášské rituály. Někdy se ale pamlsků v punčoše nebo celofánu sejde víc, než je zdrávo, a nabídnout tuhle hromadu dětem se... 

Houbová frittata, bucatini s pestem a kuskus. Teplé večeře do 20 minut

28.11.2017  0:00
Jste zvyklí o víkendu si večer dopřávat náročné menu, ale v týdnu se odbýváte chlebem s něčím jen proto, že to nezabere moc času? Vyzkoušejte snadné a rychlé večeře s vůní Španělska, Itálie a... 

Pyramidy, krychle, koule... Cukrářka čaruje s 3D technologiemi

25.10.2017  12:05
Dorty jako z jiného světa tvoří pomocí matematických algoritmů šikovná ukrajinská cukrářka Dinara Kasko. Její zákusky nemají nic společného s tradičními tvary, jsou vpravdě futuristické a... 

Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

3.10.2017  0:00
Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto zajímavou zeleninu můžete využít i při... 

Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

29.8.2017  0:01
Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé balkánské kuchyně, a tak neuškodí,... 

Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

8.8.2017  0:00
Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do přímořského letoviska nebo do křesílka na... 

Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

21.6.2017  0:02
Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu jinak. Za pomoci orientálního koření,... 

Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

10.6.2017  0:15
Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou specialitami ze zemí, kam tak rádi jezdíme... 

S luštěninami kolem světa. Harira, čočkový dál a kreolské fazole

18.2.2017  1:36
Každá světová kuchyně si s luštěninami rozumí. Nejen proto, že jsou jich stovky druhů a využití najdou při při přípravě slaných i sladkých jídel, ale také jsou velice výživné, obsahují pro tělo... 

Smažené a přitom lehké letní jídlo Pohlreich připraví z cibule a mouky

22.4.2016  0:04
Cibule pokrájená na kroužky a těstíčko z mouky, koření i bylinek, to je základ, ze kterého se kupodivu dá vykouzlit lahodné křupavé jídlo, které z talířů zmizí natotata. Zvláště milovníci... 

Polévka zahřeje nejlépe: uzená zelňačka, mrkvový krém a thajská tom yum

11.2.2016  0:03
Polévky jsou grunt, obzvlášť ve větrném a chladnějším počasí nás nic nezahřeje lépe. Inspirujte se recepty předních českých kuchařů, kteří prodávají tento týden své polévky v rámci charitativní... 

Zapečený sýr je lahoda. Teče a křupe v koláči, na zelenině i v suflé

17.11.2015  0:11
Dobrý sýr dokáže povýšit kdejaké jídlo a uspokojí i mlsné jazýčky dětí a gurmánů. Vyzkoušejte báječná jídla inspirovaná francouzskou kuchyní se spoustou zeleniny, kterým dodává chuť typické... 

Vindaloo a chillibuchta prověří, jestli máte plechovou hubu

15.11.2015  0:54
I když pálivé jídlo není v české kuchyni běžným jevem, chilli papričky si pomalu nacházejí cestu i k Čechům a Češkám. Stále přibývá klání v pojídání nejpálivějších papriček nebo jídel, ale i... 

Upečte si chutné kuře jako Francouzi: poulet parmentier a supreme

16.8.2015  0:52
Francouzi jsou vyhlášení svým bonvivánstvím a zejména důrazem na kvalitní kuchyni. Inspirujte se u nich dvěma skvělými recepty na kuřecí maso, o které se s námi podělili šéfkuchaři z Kašperských... 

Quiche s kozím sýrem

14.8.2015  0:00
Každý den u nás najdete jeden letní recept. Nechte se inspirovat.  

Květák smažený po italsku

9.8.2015  0:14
Hrubozrnnější krupička se postará o kypřejší obalení – a květák bude po osmažení labužnicky chroupat.  

Báječnou indickou hostinu snadno zvládnete doma. I s plackami čapátí

16.7.2015  0:43
V horkých letních dnech můžete s důvěrou sáhnout po indické kuchyni, která vás zasytí a ještě osvěží skvělými kombinacemi chutí. Doma nebo při kempování udělejte chlebové placky čapátí, jejichž... 

Slízněte smetanu: domácí zmrzlina, creme brulée a plovoucí ostrovy

7.3.2015  0:23
Poctivou chuť smetanových dezertů ocení každý. Domácí zmrzlinu s karamelem a ořechy ani nenecháte pořádně ztuhnout, jak se vám budu sbíhat sliny. Plovoucí ostrovy vás přesvědčí, že krému není... 

Pekař Bláha nechá Deltu obrůst rostlinami a nabídne lidovou jídelnu

17.2.2015  8:15
Úplnou proměnou prochází právě nyní obchodní centrum Delta na Fügnerově třídě v srdci Liberce. Poté, co jej koupil vyhlášený místní pekař Jiří Bláha, jej přebudovává na místo, kam se bude chodit... 

Rock for People nabízí i pohodlí, světovou kuchyni a zábavnou vědu

3.7.2014  17:21
Organizátoři festivalu Rock for People, který v hradeckém Festivalparku na letišti neoficiálně začal už ve středu, dobře vědí, že dvaceti tisícům lidí v jednom velkém areálu nestačí jen sto... 

Mezi nejlepšími restauracemi už nedominuje jen Praha, Morava dotahuje

27.6.2014  0:00
V prestižní soutěži Top restaurace se na první příčce umístila pražská Le terroir. Vysoko se letos dostaly i moravské restaurace. 

Za používání polotovarů v hospodách často nemůže kuchař, ale majitel

15.1.2014  0:00
Vymyslete si jídelní lístek obsahující vzorek od každé světové kuchyně. Očesejte personál na minimum, zaplaťte mu minimální mzdu a dostanete kuchyň, ve které se bez přípravků od Vitany, Knorra a... 

Dvě jídla na menu ve školní jídelně? To je v Olomouci stále přepych

16.11.2013  8:51
Jen velmi pomalu se zlepšuje nabídka jídel ve školních jídelnách nejen v Olomouci. Ne všechny například nabízejí dětem možnost výběru dietního jídla bez lepku či bezmasého pokrmu. Zájem o takové... 

Piknik v práci. Jak dopadl test služby na dovoz jídla nejen do kanceláře

22.5.2013  0:00
Pokud pracujete v centru města v kanceláři, tak se vám asi někdy stane, že jste tak zavaleni úkoly, že prostě není čas jít se najíst ven. Ale o hladu být nemusíte, jídlo může přijet za vámi.... 

Ve Zlíně začala Neznámá země. Nabízí filmy, cestovatele i světová jídla

22.4.2013  10:21
Zlínský festival cestování, sbližování a poznávání kultur Neznámá země nabízí od pátku množství filmových projekcí, výstav a hlavně setkání s cestovateli. Letošní novinkou je kino pod širým... 

Ribeye steak, cheesburger, líčka i štrúdl. Jídelní hvězdy u vás doma

20.4.2013  1:00
Možná i vy máte oblíbenou restauraci, kam míříte kvůli jedinému božskému jídlu. Redaktorky Ona DNES třeba chodí na líčka k Pohlreichovi, na steak jezdí na Angus farmu nebo na štrúdl do Vídně.... 

Pozvěte přátele na raclette. Se sýrem si rozumí maso, zelenina i houby

16.3.2013  1:00
Po fondue druhé nejspolečenštější jídlo, ideální do bytu i na první posezení na chladném jarním slunci. Raclette k nám přišel ze švýcarského regionu Valais a vedle čokolády a hodinek je to to... 

Recept na úspěch? Vášeň i zvědavost, říká michelinský šéfkuchař

5.3.2013  1:00
Vezmete špetku zvědavosti, pořádnou porci vášně, pár desítek let zkušeností a hodně lokálních potravin. Když to všechno zamícháte, přiklopíte pokličkou a dáte vařit, máte šanci zařadit se mezi... 

Dobrého řezníka poznáte podle toho, že vám namele

16.2.2013  0:11
Většina z nás má ve zvyku vařit stále dokola z těch samých druhů masa, nejlépe kuřecích prsou nebo vepřové panenky, ale kolem méně obvyklých kousků chodíme v řeznictví obloukem. Nebojte se... 

Vitamin C na talíři. Bojujte s chřipkou a přitom si pochutnejte

9.2.2013  1:00
Chřipka hrozí ze všech stran a nejlepší způsob, jak se jí ubránit, je nadopovat se vitaminem C. Aby se prevence nezměnila jen v nudné polykání dílků mandarinky či pomeranče a lokání džusů,... 

Zkuste ga kari, polévku pho bo či rendang podle šéfkuchaře SaSaZu

15.1.2013  3:00
Asijská kuchyně má snad tisíce chutí, kvůli kterým ji zbožňují nejen gurmáni, ale i obyčejní jedlíci na celém světě. Jídlu z východu propadl i izraelský šéfkuchař Šahaf Šabtaj, který přes čtyři... 




mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.