Kynutý švestkový koláč
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- špetka soli
- muškátový oříšek
- kůra z poloviny citronu
- 80 g moučkového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g tučné zakysané smetany (créme fresh)
- 4 žloutky
Na náplň:
- 150 ml mléka
- 60 g krupicového cukru
- 20 g másla
- 100 g máku
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 lžíce rumu
- 400 g švestek
- 50 g mandlových lupínků
Pracovní postup:
- Mouku prosejeme do mísy. Promícháme ji se sušeným droždí, špetkou soli a muškátového oříšku, citronovou kůrou a cukrem. Pak přidáme smetanu smíchanou se zakysanou smetanou a žloutky. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu a půl kynout.
- Z mléka, cukru, másla a mletého máku uvaříme náplň. Ochutíme ji skořicí a rumem a necháme vychladnout.
- Těsto po nakynutí zlehka propracujeme a oddělíme z něj 200 g (asi třetinu) na ozdobný okraj. Zbylé těsto rozválíme na kulatý plát (průměr 30 cm) a vyložíme jím dno koláčové formy. Oddělené těsto rozdělíme asi na 30 dílků a z každého vyválíme malou kuličku. Kuličky těsta rozložíme po okraji formy.
- Pak do středu rozetřeme makovou náplň a na ni rozložíme nakrájené vypeckované švestky. Posypeme je mandlemi a před pečením necháme asi 15 minut odležet. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout ve formě a pak rozkrájíme.