Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Švestkový koláč

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDNES.cz | foto: Radka Marišlerová pro iDNES.cz

Doba přípravy
45 min

Množství
6

na těst : 200 g hladké mouky
50 g cukr moučka
100 g másla
1 vejce
citronová kúra nastrouhaná z půlky citronu
špetka soli
náplň, ozdoba : zralé švestky
skořice
drobenka
nasucho opražené plátky mandlí
strouhanka

Z mouky, změklého másla, cukru, vejce a citronové kúry vypracujeme vláčné těsto a necháme odpočinout v lednici cca 20 min. Z těsta vyválíme placku vysokou 1 cm a vložíme do máslem vymazané a vysypané dortové formy o průměru 23 cm. Vytvoříme okraj 1-2 cm. Plochu těsta lehce posypeme strouhankou a klademe rozpůlené vypeckované švestky. Švestky posypeme skořicí nebo skořicovým cukrem, hustě posypeme drobenkou a plátky mandlí.
Pečeme v troubě na 160 °C přibližně 30 min. Koláč je hotový, když kraje zezlátnou. Necháme vychladnout.

Poznámka
Těsto je křupavé a náplň velmi šťavnatá. Může se servírovat se šlehačkou. Místo plátků mandlí lze posypat opraženými vlašskými ořechy.

Autor:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Další z rubriky

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Co jsme nachystaly na Jarmark? Makové koláčky, šátečky i muffiny

Pečení

Už tradičně můžete na dnešním jubilejním dvacátém Jarmarku v pražských Holešovicích ochutnat dobroty, které připravily...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Jak na plnější rty? Naučte se je vystínovat

Jak na plnější rty? Naučte se je vystínovat

Arome.cz Přetřít rtěnkou a hotovo? Kdepak, jen se nebojte věnovat líčení svých rtů pár minut navrch a použijte k tomu víc než jen...



Najdete na iDNES.cz