Švestkové recepty: koláč, pečeně i ryba s podzimním ovocem

  11:12
Nestačíte sbírat opadané švestky, spíž máte zaplněnou zavařenými povidly, z palírny jste si přivezli tekutou švestkovou medicínu na zimu a už vás nenapadá, co s dalšími přívaly fialového ovoce dělat? Inspirujte se našimi netradičními i klasickými recepty.
Koláč se švestkami a tvarohem.

Koláč se švestkami a tvarohem. | foto: Isifa

Hejk se švestkami

Hejk se švestkami.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 2 jarní cibulky
* 600 g švestek
* 1 lžíce olivového oleje
* kousek celé skořice
* špetka mletého anýzu
* 2 lžíce červeného vinného octa
* 100 ml suchého červeného vína
* 80 g hnědého přírodního cukru
* sůl, pepř
* 800 g hejka
* olej

1. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme. Švestky opláchneme, rozpůlíme a vyjmeme pecky.
2. V pánvi rozehřejeme olej, cibulku na něm krátce orestujeme, přidáme skořici, anýz, promícháme.
3. Do pánve přidáme k cibulce a koření švestky, zalijeme vinným octem, vínem, přisypeme cukr, podlijeme trochou vody a pod pokličkou podusíme do změknutí.
4. Vyjmeme koření, polovinu švestek odložíme stranou, zbytek rozmixujeme. Švestkové pyré ochutíme solí a pepřem.
5. Omyté a osušené porce ryby osolíme a osmažíme ve vyšší vrstvě oleje.
6. Osmažené porce ryby podáváme se švestkovým pyré a ozdobíme nerozmixovanými švestkami.

Kuře se švestkovou náplní

Kuře se švestkovou náplní.

Příprava: 30 minut + pečení 90 minut

Pro 4 osoby

* 1 malá cibule
* 120 g másla
* 100 g sušených švestek
* 1 vejce
* 1 lžíce nasekaného čerstvého libečku
* strouhanka nebo strouhané vlašské ořechy
* 1 kuře
* sůl, pepř
* 2 malé paličky česneku

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Na pánvi rozehřejeme polovinu másla, orestujeme na něm cibuli, přihodíme pokrájené sušené švestky a společně dvě minuty opékáme. Směs necháme zchladnout, nahrubo rozmixujeme, přimícháme rozšlehané vejce a libeček. Nádivku zahustíme trochou strouhanky nebo strouhanými vlašskými ořechy.
3. Kuře omyjeme a osušíme. Naplníme ho švestkovou nádivkou a spíchneme nebo sešijeme.
4. Kuře vložíme do pekáče, potřeme zbylým rozpuštěným máslem, osolíme, přidáme přeříznuté paličky česneku, podlijeme trochou vody a dáme zakryté péct.
5. Po hodině kuře odkryjeme a dopečeme dozlatova, za občasného podlití vodou a přelévání výpekem.

Knedlík se švestkami a slaninou

Knedlík se švestkami a slaninou.

Příprava: 80 minut + vaření 20 minut

Na 2-3 šišky knedlíků

* 1/2 kostky droždí
* špetka cukru
* 250 ml mléka
* 1 vejce
* 500 g hrubé mouky
* 1 lžička soli
* 1 starší rohlík
* 1/2 menší cibule
* 100 g plátků anglické slaniny
* 8–10 švestek

1. Z droždí, cukru a trochy teplého mléka necháme vzejít kvásek. Přidáme vejce a do těsta zapracujeme mouku prosátou se solí a zbylé mléko.
2. Rohlík nakrájíme na kostičky a zapracujeme do těsta, necháme kynout zakryté utěrkou asi 30–40 minut.
3. Cibuli nadrobno pokrájíme, slaninu nakrájíme na tenké proužky. Švestky omyjeme, vyloupeme pecky a dužninu pokrájíme na malé kousky.
4. Na pánvi rozehřejeme slaninu, přisypeme cibuli a společně orestujeme, přidáme pokrájené švestky a podusíme doměkka.
5. Těsto rozdělíme na dvě až tři části, mírně roztáhneme, rozdělíme na ně podušené švestky, svineme a necháme šišky knedlíků ještě 15 minut kynout na pomoučněném vále.
6. Vykynuté knedlíky povaříme dvacet minut v osolené vodě, během vaření otáčíme, nebo je uvaříme nad párou na plátěném ubrousku.
7. Hotové propícháme vidličkou nebo špejlí a nakrájíme nití na plátky. Knedlíky se hodí jako příloha k pečenému králíkovi nebo vepřovému masu.

Švestková marmeláda

Švestková marmeláda.

Příprava: 20 minut + vaření 1 hodina

* 2 kg zralých švestek
* 8 hřebíčků
* 1 l vody
* 1 badyán
* 1 celá skořice
* 2 kg cukru

1. Omyté a osušené švestky rozpůlíme, vypeckujeme a vložíme do širšího hrnce, zalijeme vodou, přidáme koření a na mírném plameni povaříme do změknutí.
2. Z povařených švestek vyjmeme koření, směs necháme trochu zchladnout a rozmixujeme ji tyčovým mixérem.
3. Do hrnce přidáme cukr a povaříme, dokud nezačne marmeláda rosolovatět a tuhnout.
4. Marmeládu přendáme do sklenic, zavíčkujeme a ještě 25 minut sterilizujeme při 85 °C.

Listový koláč se švestkami

Listový koláč se švestkami.

Příprava: 20 minut + pečení 25 minut

* 500 g listového těsta
* 20 švestek
* 5 lžic medu
* 1 lžička rumu
* špetka skořice

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Listové těsto rozválíme a vyložíme jím plech.
2. Švestky odstopkujeme, omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vyjmeme pecky. Rozložíme je dužinou nahoru na plát těsta.
3. Med naředíme trochou vody, zahřejeme a promícháme s rumem a skořicí.
4. Švestky potřeme rozpuštěným medem, potřeme také okraje těsta a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 20–25 minut.

Koláč se švestkami a tvarohem

Koláč se švestkami a tvarohem.

Příprava: 30 minut + pečení 60–70 minut

* 150 g hrubé mouky
* 100 g škrobové moučky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 200 g másla
* 120 g cukru krupice
* 1/2 sáčku vanilkového cukru
* 5 vajec
* 10 švestek
* 100 g moučkového cukru
* 500 g tvarohu

1. Troubu předehřejeme na 175 °C. Dortovou formu vymažeme tukem nebo vyložíme pečicím papírem. Mouku prosijeme s 50 g škrobu a práškem do pečiva.
2. Polovinu změklého másla vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme dvě vejce a prosátou mouku.
3. Těsto přendáme do formy a dáme na 20 minut zapéct do trouby. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme pecky.
4. Zbylé máslo utřeme s moučkovým cukrem a se třemi žloutky, z bílků ušleháme tuhý sníh.
5. Do máslové hmoty zapracujeme tvaroh, přimícháme sníh, škrobovou moučku.
6. Tvaroh naneseme na předpečené těsto, poklademe švestkami a dáme na dalších 40–50 minut zapéct.

Koláč se švestkami

Koláč se švestkami.

Příprava: 30 minut + pečení 45–50 minut

* tuk na vymazání
* hrubá mouka
* 100 g celozrnné pšeničné mouky
* 100 g hladké mouky
* 1 lžíce kakaa
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1/2 lžičky mleté skořice
* 200 g loupaných mandlí
* 15–20 švestek
* 200 g másla
* 200 g medu
* 4 vejce
* moučkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme tukem a vysypeme trochou hrubé mouky. Celozrnnou a hladkou mouku, kakao, prášek do pečiva a skořici společně prosijeme.
2. Mandle nastrouháme a vmícháme do mouky. Švestky omyjeme, odstopkujeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
3. Máslo ušleháme s medem, přidáme vejce, postupně přišleháváme mouku.
4. Formu naplníme těstem, uhladíme a poklademe švestkami, které trochu zamáčkneme do těsta.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Hotový koláč před naporcováním posypeme moučkovým cukrem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...