Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Švestky třikrát jinak: marinované, jako omáčka k masu i v perníku

  8:02aktualizováno  8:02
Jednou z nejbáječnějších chutí podzimu jsou švestky, slívy neboli kadlátka. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvě utržené ze stromu, ale když se úroda vydaří, najdou spoustu využití v kuchyni. A to nejen do buchet nebo povidel, ale třeba také jako rafinovaný předkrm nebo v podobě omáčky k masu.

Podzim a švestky patří k sobě. Vychutnejte si je třeba s masem nebo v perníku. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Marinované švestky na salátovém lůžku

Marinované švestky na salátovém lůžku

Množství: pro 4 osoby

  • 16 sušených švestek
  • 16 čerstvých švestek na ozdobu
  • 16 plátků anglické slaniny
  • koňak

1. Sušené švestky nejprve povaříme v koňaku, zcedíme a zabalíme do slaniny. Pak je dáme péct do trouby na 180 stupňů na 5 až 10 minut.

2. Po upečení servírujeme švestky ve slanině na salátovém lůžku, přidáme čerstvé švestky pokrájené na plátky.

Tip: Vyzkoušejte i bezmasou variantu, kdy vynecháte slaninu. Přidat můžete naopak ořechy a brusinky či opečený toast.

Vepřová panenka plněná sušenými švestkami a přelitá švestkovou omáčkou

Vepřová panenka na švestkách

Množství: pro 4 osoby

  • 800 g vepřové panenky
  • 32 ks sušených švestek
  • 4 dcl červeného vína
  • cukr
  • švestková povidla
  • 20 g másla

1. Do vepřové panenky ostrým nožem vytvoříme kapsu, vymázneme lehce máslem a naplníme sušenými švestkami. Vložíme na gril, grilujeme 8 minut z každé strany.

2. Zalijeme červeným vínem, přidáme sušené švestky, krátce provaříme a zahustíme švestkovými povidly.

3. Švestkovou omáčkou přelijeme v příčném řezu grilovanou panenku a podáváme s přílohou podle vlastní chuti.

TIP: Šéfkuchař Jan Barták doporučuje jako přílohu jasmínovou rýži nebo opečené brambory a celou porci ozdobit snítkou rozmarýnu.

Švestkový perník

Švestkový perník
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku povidel
  • 1 hrnek cukru
  • 1 balíček prášku do perníku
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • sušené švestky podle chuti
  • máslo na vymazání
  • mouka na vysypání

1. Ve větší míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, cukr, kakao a prášek do perníku. Přidáme na jemno nasekané sušené švestičky, vejce, olej, mléko a švestková povidla. Vše promícháme a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

2. Perník pečeme na 200°C asi 30 minut.

3. Po upečení jej můžeme potřít rozpuštěnou čokoládou na vaření nebo citronovou polevou. Před podáváním zdobíme čerstvými švestkami nebo snítkou máty.

Recepty připravil šéfkuchař pražské restaurace U Schnellů Jan Barták.

Autor:






Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Grafton Recruitment Praha
FPGA Designer

Grafton Recruitment Praha
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 60 000 - 80 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.