Švestky třikrát jinak: marinované, jako omáčka k masu i v perníku

  8:02
Jednou z nejbáječnějších chutí podzimu jsou švestky, slívy neboli kadlátka. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvě utržené ze stromu, ale když se úroda vydaří, najdou spoustu využití v kuchyni. A to nejen do buchet nebo povidel, ale třeba také jako rafinovaný předkrm nebo v podobě omáčky k masu.

Podzim a švestky patří k sobě. Vychutnejte si je třeba s masem nebo v perníku. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Marinované švestky na salátovém lůžku

Marinované švestky na salátovém lůžku

Množství: pro 4 osoby

  • 16 sušených švestek
  • 16 čerstvých švestek na ozdobu
  • 16 plátků anglické slaniny
  • koňak

1. Sušené švestky nejprve povaříme v koňaku, zcedíme a zabalíme do slaniny. Pak je dáme péct do trouby na 180 stupňů na 5 až 10 minut.

2. Po upečení servírujeme švestky ve slanině na salátovém lůžku, přidáme čerstvé švestky pokrájené na plátky.

Tip: Vyzkoušejte i bezmasou variantu, kdy vynecháte slaninu. Přidat můžete naopak ořechy a brusinky či opečený toast.

Vepřová panenka plněná sušenými švestkami a přelitá švestkovou omáčkou

Vepřová panenka na švestkách

Množství: pro 4 osoby

  • 800 g vepřové panenky
  • 32 ks sušených švestek
  • 4 dcl červeného vína
  • cukr
  • švestková povidla
  • 20 g másla

1. Do vepřové panenky ostrým nožem vytvoříme kapsu, vymázneme lehce máslem a naplníme sušenými švestkami. Vložíme na gril, grilujeme 8 minut z každé strany.

2. Zalijeme červeným vínem, přidáme sušené švestky, krátce provaříme a zahustíme švestkovými povidly.

3. Švestkovou omáčkou přelijeme v příčném řezu grilovanou panenku a podáváme s přílohou podle vlastní chuti.

TIP: Šéfkuchař Jan Barták doporučuje jako přílohu jasmínovou rýži nebo opečené brambory a celou porci ozdobit snítkou rozmarýnu.

Švestkový perník

Švestkový perník
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku povidel
  • 1 hrnek cukru
  • 1 balíček prášku do perníku
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • sušené švestky podle chuti
  • máslo na vymazání
  • mouka na vysypání

1. Ve větší míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, cukr, kakao a prášek do perníku. Přidáme na jemno nasekané sušené švestičky, vejce, olej, mléko a švestková povidla. Vše promícháme a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

2. Perník pečeme na 200°C asi 30 minut.

3. Po upečení jej můžeme potřít rozpuštěnou čokoládou na vaření nebo citronovou polevou. Před podáváním zdobíme čerstvými švestkami nebo snítkou máty.

Recepty připravil šéfkuchař pražské restaurace U Schnellů Jan Barták.

Autor:
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...