Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Švestkové hody aneb jak naložit s úrodou ze zahrádky

  3:43aktualizováno  3:43
Tohle úžasné ovoce sice symbolizuje konec léta, ale jeho skvělá chuť nám loučení s tímto ročním obdobím zpříjemní. Švestky chutnají nejlépe syrové, přímo utržené ze stromu. Ale v kuchyni s nimi můžete doslova čarovat - využijete je nejen při přípravě sladkých moučníků, v kombinaci třeba s vepřovým masem uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.

Víte, jak naložit s úrodou ze zahrádky? (Ilustrační snímek) | foto: Jana Černá

Studená švestková polévka

Švestková studená polévka s jogurtem

  • ½ kg švestek
  • 3 lžíce cukru
  • 0,4 l vody
  • 500 g bílého jogurtu
  • 4 lžíce šlehačky
  • špetka skořice
  • lžička anýzu

1. Švestky zalijeme vodou, přidáme cukr a rozvaříme je na mírném plameni.
2. Po vychladnutí rozmixujeme, přidáme skořici a anýz a nakonec vmícháme bílý jogurt a šlehačku.
3. Nakonec můžeme dle chuti přisladit.

TIP: Pokud se nebojíte kalorií, můžete smíchat jogurt se smetanou.

Švestkový koláč s mákem

Švestkový koláč

Na těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 1dcl mléka
  • 1dcl oleje
  • 2 vejce

Na náplň:

  • švestky
  • 150 g mletého máku
  • 100 g moučkového cukru
  • máslo, rum

1. Suroviny na těsto smícháme a vylijeme do vymazané formy o průměru 26 cm.
2. Čisté, omyté, vypeckované a rozpůlené švestky klademe těsně vedle sebe, zasypeme mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Pokapeme máslem a rumem.
3. Pečeme v předem vyhřáté troubě 35 - 40 minut na 170 °C.

Vepřová panenka plněná sušenými švestkami a přelitá švestkovým dipem

Ilustrační snímek

  • 200 g vepřové panenky
  • 10 ks sušených švestek
  • máslo

Na dip:

  • hrášek dle chuti
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 dcl smetany
  • polévková lžíce nasekaných mandlí
  • 5 nadrobno nasekaných švestek (lze použít i povidla)

1. Do panenky ostrým nožem vytvoříme kapsu, vymázneme lehce máslem a naplníme sušenými švestkami. Vložíme na gril a grilujeme 8 minut z každé strany.
2. Mezitím si uděláme dip z hrášku, másla a smetany. Přidáme nasekané mandle a nasekané švestky či povidla.
3. Švestkovým dipem přelijeme v příčném řezu grilovanou panenku.

TIP: Podávejte s jasmínovou rýží nebo opečenými bramborami. Ozdobte snítkou rozmarýnu.

České buchty plněné švestkami

České buchty

Na těsto:

  • 2 dkg droždí
  • 1 vejce + 3 žloutky
  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu (omytého)
  • 200 g rozpuštěného másla
  • špetka cukru na droždí

Na náplň:

  • švestky
  • moučkový cukr
  • skořice

1. Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme cca 1 hodinu kynout na teplém místě.
2. Z těsta vyválíme plát vysoký asi jeden centimetr, krájíme čtverce 5 x 5 cm a plníme vypeckovanými švestkami obalenými v moučkovém cukru s trochou skořice.
3. Buchty naskládáme do pekáče vymazaného máslem.
4. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40 až 45 minut.
5. Po vychladnutí vyklopíme, oddělíme jednotlivé buchty a sypeme moučkovým cukrem.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.