Nová švédská kuchařka dokazuje, že je tamní kuchyně pestrá a velmi inspirativní. Autorkou knihy je Dominika Wittenberg Gašparová, která se narodila v Košicích a kromě cestování a jazyků má od útlého dětství ráda také vaření.
Už jako holčička si hrála na pořady o vaření a svou první knížku s recepty sepsala jako čtrnáctiletá. Cesty osudu ji pak dovedly do Švédska, které si zamilovala natolik, že vystudovala švédštinu na Univerzitě Karlově, pracovala pro Skandinávský dům a švédské velvyslanectví v Praze, vzala si za muže Švéda a nakonec napsala Švédskou kuchařku.
Ta je nejen originálním způsobem, jak středoevropanům přiblížit kuchyni, která je založená na čerstvosti, kvalitě a lokálním původu surovin, ale také jak vzdát hold gastronomii, která jí přirostla k srdci.
Kromě 80 receptů na sladká i slaná jídla, polévky nebo saláty najdete v kuchařce také povídání o švédských tradicích a zvycích, o tom, kde se vzalo spojení „švédský stůl“, co je to „fika“ nebo jak se slaví letní slunovrat. Přeneste se teď daleko na sever a vyzkoušejte si některý z Dominičiných receptů. Budou vám určitě chutnat.
Lehce marinovaný candát s křenovým máslem
Ingredience na 4 porce:
- 4 filety z candáta
- 2 lžíce fenyklových semínek
- 6 lžic krupicového cukru
- 6 lžic soli
- 1 lžíce bílého pepře
- Na křenové máslo:
- 200 g másla
- 2 lžíce nastrouhaného křenu
- 1 lžíce kopru, najemno nasekaného
- trocha strouhané citronové kůry a šťávy
- sůl
- Na fazolky:
- 600 g čerstvých zelených fazolek
- šťáva z půlky citronu
- 1 lžička soli
Pracovní postup:
- Filety omyjeme a osušíme. Fenyklová semínka krátce nasucho orestujeme na horké pánvi. Přidáme k nim cukr, sůl a pepř.
- Část směsi nasypeme do široké plastové nádoby. Na ni uložíme filety candáta kůží nahoru. Posypeme směsí i shora a uložíme na jednu hodinu do ledničky.
- Z filetů opatrně setřeme marinovací směs a vložíme je do vyhřáté trouby na gril kůží nahoru na 4 až 5 minut (podložíme nádobou na odkapaný tuk).
- V hrnci přivedeme k varu vodu s trochou soli a citronové šťávy a povaříme v ní fazolky asi 4 až 5 minut. Scedíme a na 4 až 5 minut vložíme do nádoby s ledovou vodou.
- Rybu ihned podáváme s křenovým máslem a blanšírovanými fazolkami.
Tip: K marinování můžete použít jakékoliv oblíbené bylinky a koření. Fantazii se meze nekladou.
Lososový nákyp s přepuštěným máslem
Ingredience na 4 porce:
- 150 g másla + na vymazání formy
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 500 g uvařených brambor varného typu B
- 500 g plátků uzeného lososa
- svazek nasekaného kopru
- 4 vejce
- 200 ml polotučného mléka
- 50 ml 12% smetany
- 1 lžička kaviáru
- sůl a pepř
Pracovní postup:
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Na lžíci rozehřátého másla osmahneme dozlatova cibuli.
- Vychlazené brambory nakrájíme na tenké plátky. Formu na pečení vymažeme máslem.
- Do formy na sebe postupně vrstvíme brambory, lososa, kopr (část odložíme na ozdobení) a cibuli. Vrstvy vždy jemně osolíme a opepříme.
- Vejce, mléko a smetanu vyšleháme metlou. Osolíme, opepříme a směsí zalijeme obsah formy.
- Zapékáme přibližně 40 minut. Zbytek másla pomalu zahřejeme na mírném ohni. Průběžně odebíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Poté máslo přelijeme přes cedník s drobnými oky, abychom jej zbavili usazené bílkoviny.
- Přepuštěné máslo smícháme s kaviárem a polijeme jím lososový nákyp, který jsme ozdobili zbylým koprem.
Tip: Nákyp můžete doplnit vařeným zeleným hráškem, který podáváme jako přílohu.
Páj s modrým sýrem a hruškami
Ingredience na 4-8 porcí:
- 300 g hladké mouky + na poprášení
- 150 g másla
- 1 lžíce studené vody
- Na náplň:
- 1 hrušky, oloupané a zbavené jádřince
- 100 g másla
- 200 g sýra s modrou plísní, nahrubo strouhaného
- 200 ml 12% smetany
- 100 ml polotučného mléka
- 3 vejce
- sůl a pepř
Pracovní postup:
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Mouku smícháme s máslem, přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto.
- Těsto vyválíme na pomoučené desce dokulata a vtlačíme do formy na koláč. Propícháme vidličkou.
- Odložíme ho asi na 20 minut do lednice a poté 10 minut pečeme.
- Mezitím hrušky nakrájíme na kostičky a restujeme na másle, dokud nechytnou barvu. Sýr nastrouháme a metličkou vyšleháme se smetanou, mlékem a vejci.
- Přidáme hrušky, osolíme a opepříme.
- Směs přendáme na korpus a pečeme ještě asi 40 minut, dokud téměř neztuhne a okraje páje nezezlátnou.
Tip: Do náplně můžete také přidat opražené a nasekané vlašské ořechy, ty je možné použít i na ozdobu.