Rychlá paštika z kuřecích jater
Ingredience:
- 500 g kuřecích jater
- 200 g másla + na přelití
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce rozemnuté majoránky
- 60 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce tuzemáku
Pracovní postup:
- Kuřecí játra omyjeme, odblaníme a očistíme. Pak je nahrubo nakrájíme. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nahrubo.
- V kastrolu rozehřejeme 2 lžíce másla a na nich orestujeme cibuli a po chvíli ještě přidáme česnek. Když začnou hezky vonět, přidáme nakrájená játra a za občasného promíchání několik minut restujeme.
- Dáme stranou, přidáme máslo, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem i majoránkou a přilijeme smetanu a tuzemák. Tyčovým mixérem rozmixujeme na požadovanou konzistenci.
- Pak směs přelijeme do misek nebo skleniček, uhladíme povrch a zalijeme vrstvou rozpuštěného másla, aby paštika neosychala.
- Necháme ztuhnout v chladu. Podáváme s čerstvým pečivem jako předkrm nebo jen tak ke svatomartinskému vínu.
Tip:
Do paštiky můžete nakonec přisypat ještě sušené brusinky namočené v rumu nebo nasekané mandle či pistácie.