Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

  4:00aktualizováno  4:00
Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se dá navařit i s průvanem v peněžence. Zkuste úspornou variantu, možná vám bude chutnat víc než klasika!
Část 1/3
Kuřecí kaldoun

Kuřecí kaldoun

Ingredience:

  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • kousek celeru
  • 2 brambory
  • 1 pórek
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 litry vývaru z kuřecího skeletu a odřezků
  • obrané maso z vývaru
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kousky nebo nastrouháme nahrubo. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky.
  2. V hrnci rozehřejeme máslo, rozmícháme v něm mouku a za stálého míchání připravíme jíšku. Přilijeme trochu studeného vývaru, jíšku v něm pořádně rozmícháme a pak dolijeme zbylý vývar. 
  3. Do něj nasypeme nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory. Přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme asi 20 minut. Mezitím pokrájíme pórek a obrané maso. Oboje přidáme do polévky, dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a vaříme ještě asi deset minut.
  4. Polévku podáváme s opečenými houstičkami nebo do ní zavaříme knedlíčky z nasekané zelené části pórku, strouhanky, vejce, soli a muškátového oříšku.
Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

O holky se postarám, slíbil Mirek snoubence, která zemřela v den svatby

Miroslavova přítelkyně zemřela v den svatby. Jemu zůstaly její dcery Nikola...

Simona zemřela pár hodin před vlastní svatbou a zoufalému snoubenci zůstaly její dvě dcery a třetí půlroční společná....

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

O 10 let mladší: když se manželství unaví, je třeba radikální změna

Monika Absolonová s manželi Danou a Vladimírem na začátku jejich proměny

Manželé Dana a Vladimír vychovávají kromě svých vlastních dětí i vnuka Míšu, který jim byl svěřen do péče. Péče o...

Další z rubriky

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

RETRO: Kremrole, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty

Nejoblíbenější socialistické dezerty

Jakým jiným tématem začít seriál RETRO než vzpomínkou na sladkou chuť socialistických dezertů. Vždyť cukrárny...

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

Najdete na iDNES.cz