Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sváteční tipy pro jedlíky. Ochutnávka čajů nebo středověká hostina

  11:30aktualizováno  11:30
Vánoce jsou nejenom časem rozjímání a setkávání s přáteli, ale také svátky dobrého jídla a pití. Až se vám doma přejí maminčin bramborový salát a babiččino cukroví, vydejte se na sváteční gastrovýlet. Třeba na místa, která vám doporučuje redakce Gastronaut.cz.
Staročeské Vánoce můžete ochutnat třeba v Toulcově dvoře v Praze 10. (Ilustrační snímek)

Staročeské Vánoce můžete ochutnat třeba v Toulcově dvoře v Praze 10. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Praha: Kulinářské zázraky doby vánoční

Až do 2. ledna 2012 můžete v Toulcově dvoře v Praze 10 nahlédnout do vánočních svátků 19. a 20. století. Kulinářské zázraky vás příjemně vánočně naladí a navíc se dozvíte, co se dřív vařilo a jedlo (doporučujeme si to vyzkoušet i doma "na vlastní pěst"). Na výstavu plnou inspirace, tedy jak se i o svátcích skvěle najíst a pobavit, se můžete přijít podívat i na Štědrý den.
Více ZDE.

Královéhradecký kraj: Vánoční prohlídky zámku a pivovaru Dětenice

Exkurze do středověku v Dětenicích.

Barokní zámek Dětenice je tím pravým místem, kam vyrazit o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. Má totiž kouzelnou atmosféru, která voní nejen vanilkou, ale také pivem. No řekněte, není tohle to pravé lákadlo pro vašeho muže? Po krásné vánočně laděné prohlídce zámku určitě nevynechejte návštěvu zámeckého pivovaru a také středověké krčmy, kde budete mít možnost ochutnat pivní speciality a dobové pokrmy. Chybět nebude ani tradiční svérázná hubatá obsluha.
Více ZDE.

Zlínský kraj: Na Štěpána otevřená brána

Letecký snímek hradu Buchlov.

Pokud si chcete zpestřit období vánočních radovánek, vydejte se 26. prosince 2011 na hrad Buchlov.

Čeká vás prohlídka hradu, zabijačka (na tu jistě nalákáte všechny muže z rodiny), výstava a živý betlém, který potěší i ty nejmenší.
Více ZDE.

Jihomoravský region: Pochod do Ratíškovic završený zabijačkou

Kotel voňavého guláše pod širým nebem, kdo by neodolal.

Chcete přivítat Nový rok poněkud netradičně? Zavítejte na Silvestra do mikroregionu Nový Dvůr a přidejte se k místnímu pochodu do Ratíškovic.

A že to není jen tak ledajaký pochod. V jeho průběhu i v závěru můžete ochutnávat nejrůznější zabijačkové specialitky, jako je tlačenka na hlad, gulášek na chuť a dršťkovka na zahřátí.
Více ZDE.

Plzeňský kraj: Degustace čajů a bylin

(ilustrační snímek)

Poznáte rozdíl mezi nekvalitním a špičkovým puerem? A chtěli byste? V tom případě se vydejte 3. ledna 2012 do Plzně, kde se dozvíte plno zajímavostí o tmavém čaji. Tato akce se nese v duchu nádherných, sytých vůní a skvělých chuťových vjemů.
Více ZDE.

Autor:






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.