Sváteční bábovka
Ingredience na bábovkovou formu:
- vrchovatá hrst rozinek
- 100 ml tuzemáku
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 4 vejce
- špetka soli
- 2/3 hrnku mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 200 g zakysané smetany
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- moučkový cukr na poprášení
Pracovní postup:
- Rozinky nasypeme do misky a zalijeme tuzemákem. Necháme odležet přes noc.
- Pak je scedíme a tuzemák si dáme stranou – použijeme ho do těsta.
- Oba cukry utřeme se žloutky, přidáme špetku soli a postupně zašleháme mléko, olej, zakysanou smetanu a tuzemák.
- Poté přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a důkladně promícháme.
- Mouku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní asi polovinu těsta. Do druhé poloviny zapracujeme kakao a nalijeme ji také do formy.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi hodinu. Před vyjmutím vyzkoušíme špejlí, zda je bábovka dobře propečená.
- Necháme ji chvilku stát ve formě a pak ji opatrně vyklopíme. Počkáme, až zcela vychladne, a pak ji bohatě poprášíme moučkovým cukrem.
Tip: Do bábovky můžete přidat také mleté ořechy nebo strouhaný kokos, což se bude hodit zejména těm, kterým tyto ingredience zbyly z vánočního pečení.