Opilý Isidor
Ingredience na 1 plech:
- První vrstva:
- 5 vajec
- 130 g moučkového cukru
- 120 g másla nebo hery
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
- 180 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání
- Druhá vrstva:
- rybízová marmeláda
- Třetí vrstva:
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 5 lžic moučkového cukru
- 180 ml tuzemáku
- Čtvrtá vrstva:
- 500 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 4 lžíce krupicového cukru
- 250 g másla
- 50 ml tuzemáku
- Na ozdobení:
- čokoládová poleva
- nasekané vlašské ořechy
Pracovní postup:
- Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky společně s cukrem a máslem vyšleháme do pěny. Do ní po lžících zapracujeme střídavě ořechy a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
- Hluboký plech vymažeme máslem a vyspypeme hrubou moukou. Do plechu rovnoměrně rozetřeme těsto a pečeme na 180 °C asi 30 minut.
- Necháme vychladnout a potřeme rybízovou marmeládou.
- Na ni rozetřeme třetí vrstvu. Tu připravíme tak, že promícháme vlašské ořechy, moučkový cukr a tuzemák. Necháme odležet v chladu.
- Pak si připravíme krémovou vrstvu. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme podle návodu pudink a za občasného zamíchání ho necháme vychladnout. Když má pokojovou teplotu stejně jako máslo a tuzemák, vyšleháme z těchto surovin krém.
- Krémem potřeme ořechovou vrstvu a necháme opět v chladu ztuhnout.
- Nakonec dezert přelijeme čokoládovou polevou a posypeme nahrubo nasekanými ořechy.
Tip: Můžete si připravit i kakaovou variantu tohoto oblíbeného vánočního moučníku. Stačí jen do těsta a do krému přidat dvě až tři lžíce kvalitního kakaa.