Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Isidor, perník i bábovka. Opilé sváteční dezerty, které budete milovat

aktualizováno 
Jestli nemáte ani po vánočních svátcích dost sladkého, vyzkoušejte jeden z těchto skvělých voňavých svátečních moučníků. Jako pohoštění ke kávě je ocení návštěvy, od tchyně až po kamarádku z dětství. Doporučujeme zejména těm, kteří ještě nemusí do práce a užívají si volna s rodinou.
Část 1/3
Opilý Isidor

Opilý Isidor

Ingredience na 1 plech:

  • První vrstva:
  • 5 vajec
  • 130 g moučkového cukru
  • 120 g másla nebo hery
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání
  • Druhá vrstva:
  • rybízová marmeláda
  • Třetí vrstva:
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 180 ml tuzemáku
  • Čtvrtá vrstva:
  • 500 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 50 ml tuzemáku
  • Na ozdobení:
  • čokoládová poleva
  • nasekané vlašské ořechy

Pracovní postup:

  1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky společně s cukrem a máslem vyšleháme do pěny. Do ní po lžících zapracujeme střídavě ořechy a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
  2. Hluboký plech vymažeme máslem a vyspypeme hrubou moukou. Do plechu rovnoměrně rozetřeme těsto a pečeme na 180 °C asi 30 minut.
  3. Necháme vychladnout a potřeme rybízovou marmeládou.
  4. Na ni rozetřeme třetí vrstvu. Tu připravíme tak, že promícháme vlašské ořechy, moučkový cukr a tuzemák. Necháme odležet v chladu.
  5. Pak si připravíme krémovou vrstvu. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme podle návodu pudink a za občasného zamíchání ho necháme vychladnout. Když má pokojovou teplotu stejně jako máslo a tuzemák, vyšleháme z těchto surovin krém.
  6. Krémem potřeme ořechovou vrstvu a necháme opět v chladu ztuhnout.
  7. Nakonec dezert přelijeme čokoládovou polevou a posypeme nahrubo nasekanými ořechy.

Tip: Můžete si připravit i kakaovou variantu tohoto oblíbeného vánočního moučníku. Stačí jen do těsta a do krému přidat dvě až tři lžíce kvalitního kakaa.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...



Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Jsi největší hajzl pod sluncem, křičel ve Výměně táta na čtyřletého syna

Honza je alkoholik, je přesvědčená Martina.

Příčinou konfliktů a nedorozumění v premiérovém dílu Výměny manželek byl tentokrát zedník Honza (50). Jeho největším...

Další z rubriky

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Brownies, kremrole nebo krevety. Valentýn na talíři podle blogerek

Krevety s chilli a koriandrem

Láska prochází žaludkem, a tak se před letošním svátkem zamilovaných nechte inspirovat těmi, kdo si dobré jídlo užívají...

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

Kostky z opečeného lososa

Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na...

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Arome.cz Škála barev je stále stejná, ale na čem by kosmetický průmysl vydělal, kdyby ji každý rok trochu nepomíchal a neudal nov...

Takový normální porod
Takový normální porod

O porodu s časovým odstupem, nadhledem a snad i s vtipným podextem píše uživatelka eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz