Doba přípravy: 4 hodiny
Množství: 6 porcí
- 1 kg brambor vařených ve slupce
- 2 větší nebo 3 menší uvařené mrkve
- 1 cibule (bílá, žlutá nebo červená)
- 4 menší sterilované okurky
- 1 majonéza Yofresh
- 2 dl horké vody
- 1 lžíca plnotučné hořčice
- sůl
- bílý pepř
- cukr
- worcester
- olej
- ocet nebo lák z okurek
1. Vychladlé brambory a mrkev oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Oloupanou cibuli nasekáme najemno. V kastrolku rozehřejeme olej, necháme na něm zesklovatět cibuli. Tu pak přidáme do mísy k bramborám a mrkvi.
2. Ke zbytku oleje přilijeme horkou vodu, přidáme hořčici, lžičku soli, lžičku cukru, tři střiky worcesteru, špetku bílého pepře a ocet nebo lák z okurek. Zálivka by měla být sladkokyselá. Je-li trochu slanější, nic se neděje, bramborám to neuškodí, spíš naopak. Dobře rozmícháme a necháme 4 minuty provařit.
3. Hotovou zálivkou přelijeme brambory v míse, promícháme a necháme cca 1 hodinu odležet. K zaleželým bramborám přidáme nakrájené okurky a majonézu (kdo nemá rád majonézu, nemusí ji do salátu dávat, díky zálivce je velmi chutný i bez ní). Promícháme a podle chuti eventuálně dosolíme. Hotový salát dáme vychladit do lednice.
Poznámka: Tento bramborový salát se hodí k jakémukoliv smaženému slanému jídlu, ale také k restovaným kuřecím kouskům.