Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bylinkové řízky, plněný bagel, jablečné šátečky. Na výletě vyhládne

  0:38aktualizováno  0:38
Pokud se chystáte na výlet do přírody, spojte ho s piknikem. Nebudete závislí na tom, jestli cestou potkáte použitelnou restauraci, a navíc si skvěle pochutnáte. Tyhle dobroty snadno zabalíte do batohu a věřte, že se vám budou tak sbíhat sliny, že jídelní zastávku vyhlásíte dřív než v polovině cesty.

Bylinkové kuřecí řízečky s rajčatovým salátem | foto: Profimedia.cz

Bagel s uzeným lososem a lučinou

Ingredience na 8 kousků:

Bagel s uzeným lososem a okurkou
  • 30 g čerstvého droždí
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  • 450 g pšeničné chlebové mouky,
  • 2 lžíce oleje
  • 250 g krémového sýra (např. lučina) nebo měkkého tučného tvarohu
  • sůl a pepř
  • čerstvý (nebo nakládaný) kopr
  • 200 g uzeného lososa
  • 1 salátová okurka


Pracovní postup:

  1. V hrnku ve 100 ml vlažné vody rozmícháme 2 lžíce krupicového cukru, přidáme rozdrobené droždí a trochu mouky. Hrnek necháme stát na teplém místě asi 15 minut, dokud nevzejde kvásek.
  2. Zbylou mouku smícháme se solí, přilijeme 200 ml vlažné vody, olej a vzešlý kvásek. Rukama nebo v robotu vypracujeme hladké nelepivé těsto, zakryjeme ho v míse čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Pak ho několikrát přeložíme a necháme ještě asi 10 minut kynout.
  3. Nakynuté těsto rozdělíme na osm stejně velkých dílů a z každého vytvoříme váleček, který na konci pevně spojíme. Můžeme ještě poválet, aby se nerozdělil.
  4. Kroužky po jednom vkládáme ho vroucí vody, do které jsme přidali 2 lžíce cukru. Vaříme asi dvě minuty, přitom jednou obrátíme. Pak je necháme zchladnout, klademe na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby rozpálené na 230 °C (přitom do ní stříkneme trochu studené vody). Rychle zavřeme dvířka, aby se tzv. zapařily.
  5. Asi po pěti minutách zmírníme teplotu na 200 °C a pečeme ještě asi 10 minut. Necháme vychladnout na mřížce.
  6. Mezitím si připravíme náplň. Krémový sýr nebo tvaroh dochutíme solí a pepřem a smícháme s trochou nasekaného kopru. Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Vychladlé bagely rozkrojíme, potřeme pomazánkou, plátky uzeného lososa a okurkou. Přiklopíme.

Tip: Na výlet si s sebou můžete vzít bagely nenamazané, jen rozkrojené. Sýrovou pomazánkou je potřete až v přírodě na odpočívadle nebo na dece. Nezapomeňte si s sebou vzít něco na zapití.

Bylinkové řízečky s rajčatovým salátem

Ingredience na 4 porce:

Bylinkové kuřecí řízečky s rajčatovým salátem
  • 4 kuřecí prsa
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce sekané petržele
  • 1 lžíce sekané máty + na salát
  • 1 lžíce sekaného tymiánu
  • mouka, vejce a strouhanka na obalování
  • olej na smažení
  • Na salát:
  • 400 g rajčat
  • 1 jarní cibulka
  • sůl a pepř
  • olej z vlašských ořechů
  • šťáva z 1/2 citronu

Pracovní postup:

  1. Prsa omyjeme, osušíme a z obou stran osolíme a opepříme.
  2. V misce smícháme strouhanku s nasekanými bylinkami. Maso obalujeme v mouce, pak v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhankové směsi.
  3. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Klademe na talíř vyložený kuchyňskými utěrkami, které pojmou přebytečný tuk.
  4. Než řízečky vychladnou, připravíme salát. Rajčata omyjeme, očistíme a nakrájíme na měsíčky. Jarní cibulku nasekáme najemno a smícháme v misce s rajčaty. Osolíme, opepříme a zakápneme trochou oleje a citronovou šťávou. Lehce promícháme, přendáme do zavírací krabičky a do odchodu na výlet necháme v ledničce. Nezapomeneme přibalit plastové vidličky.

Jogurtové šátečky s jablky a sezamem

Ingredience na 1 plech:

Jogurtové šátečky s jablky a sezamem
  • 150 g smetanového bílého jogurtu
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce oleje
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 bílek na potření
  • sezamová semínka na posypání
  • Náplň:
  • 4 jablka
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • trochu tlučeného hřebíčku
  • drcené piškoty na zahuštění

Pracovní postup:

  1. V jogurtu rozmícháme cukr, žloutek a olej, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme na chvíli do ledničky.
  2. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nahrubo nastrouháme. Smícháme s cukrem, kořením a trochou drcených piškotů, které vstřebají šťávu z jablek.
  3. Těsto vyválíme na pomoučněném vále a vykrájíme kolečka obrácenou skleničkou. Na každé dáme lžičkou trochu náplně, překlopíme, okraje přimáčkneme vidličkou, potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme sezamovými semínky.
  4. Klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Autor: pro iDNES.cz


Témata: Jablka, Ona - recepty

Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Manželské etudy: Tomáš mě dojal při odchodu z vězení, říká Třeštíková

Dokument o Mirce a Antonínu Kubrových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy...

Další z šesti manželských dvojic, které sledovala dokumentaristka Helena Třeštíková už od 80. let a nyní svou práci...

Mikronevěra. Věděli jste, že vám smajlíky můžou zničit manželství?

Sociální sítě lidi nejen spojují, ale také rozdělují. Třeba, když si váš...

Dřív bylo k odhalení záletníka potřeba načapat ho v posteli s milenkou nebo mu v kapse najít účet z pochybného hotelu,...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Další z rubriky

Isidor, perník i bábovka. Opilé sváteční dezerty, které budete milovat

Slavnostní bábovka

Jestli nemáte ani po vánočních svátcích dost sladkého, vyzkoušejte jeden z těchto skvělých voňavých svátečních...

Vánoční menu se obejde i bez kapra. Zkuste tresku podle šéfkuchaře

Grilovaná treska s hráškovým pyré s mátou

Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát – tak vypadá štědrovečerní večeře ve většině českých domácností. Co letos...

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Jak na plnější rty? Naučte se je vystínovat

Jak na plnější rty? Naučte se je vystínovat

Arome.cz Přetřít rtěnkou a hotovo? Kdepak, jen se nebojte věnovat líčení svých rtů pár minut navrch a použijte k tomu víc než jen...

Najdete na iDNES.cz