Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bylinkové řízky, plněný bagel, jablečné šátečky. Na výletě vyhládne

  0:38aktualizováno  0:38
Pokud se chystáte na výlet do přírody, spojte ho s piknikem. Nebudete závislí na tom, jestli cestou potkáte použitelnou restauraci, a navíc si skvěle pochutnáte. Tyhle dobroty snadno zabalíte do batohu a věřte, že se vám budou tak sbíhat sliny, že jídelní zastávku vyhlásíte dřív než v polovině cesty.

Bylinkové kuřecí řízečky s rajčatovým salátem | foto: Profimedia.cz

Bagel s uzeným lososem a lučinou

Ingredience na 8 kousků:

Bagel s uzeným lososem a okurkou
  • 30 g čerstvého droždí
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  • 450 g pšeničné chlebové mouky,
  • 2 lžíce oleje
  • 250 g krémového sýra (např. lučina) nebo měkkého tučného tvarohu
  • sůl a pepř
  • čerstvý (nebo nakládaný) kopr
  • 200 g uzeného lososa
  • 1 salátová okurka


Pracovní postup:

  1. V hrnku ve 100 ml vlažné vody rozmícháme 2 lžíce krupicového cukru, přidáme rozdrobené droždí a trochu mouky. Hrnek necháme stát na teplém místě asi 15 minut, dokud nevzejde kvásek.
  2. Zbylou mouku smícháme se solí, přilijeme 200 ml vlažné vody, olej a vzešlý kvásek. Rukama nebo v robotu vypracujeme hladké nelepivé těsto, zakryjeme ho v míse čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Pak ho několikrát přeložíme a necháme ještě asi 10 minut kynout.
  3. Nakynuté těsto rozdělíme na osm stejně velkých dílů a z každého vytvoříme váleček, který na konci pevně spojíme. Můžeme ještě poválet, aby se nerozdělil.
  4. Kroužky po jednom vkládáme ho vroucí vody, do které jsme přidali 2 lžíce cukru. Vaříme asi dvě minuty, přitom jednou obrátíme. Pak je necháme zchladnout, klademe na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby rozpálené na 230 °C (přitom do ní stříkneme trochu studené vody). Rychle zavřeme dvířka, aby se tzv. zapařily.
  5. Asi po pěti minutách zmírníme teplotu na 200 °C a pečeme ještě asi 10 minut. Necháme vychladnout na mřížce.
  6. Mezitím si připravíme náplň. Krémový sýr nebo tvaroh dochutíme solí a pepřem a smícháme s trochou nasekaného kopru. Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Vychladlé bagely rozkrojíme, potřeme pomazánkou, plátky uzeného lososa a okurkou. Přiklopíme.

Tip: Na výlet si s sebou můžete vzít bagely nenamazané, jen rozkrojené. Sýrovou pomazánkou je potřete až v přírodě na odpočívadle nebo na dece. Nezapomeňte si s sebou vzít něco na zapití.

Bylinkové řízečky s rajčatovým salátem

Ingredience na 4 porce:

Bylinkové kuřecí řízečky s rajčatovým salátem
  • 4 kuřecí prsa
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce sekané petržele
  • 1 lžíce sekané máty + na salát
  • 1 lžíce sekaného tymiánu
  • mouka, vejce a strouhanka na obalování
  • olej na smažení
  • Na salát:
  • 400 g rajčat
  • 1 jarní cibulka
  • sůl a pepř
  • olej z vlašských ořechů
  • šťáva z 1/2 citronu

Pracovní postup:

  1. Prsa omyjeme, osušíme a z obou stran osolíme a opepříme.
  2. V misce smícháme strouhanku s nasekanými bylinkami. Maso obalujeme v mouce, pak v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhankové směsi.
  3. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Klademe na talíř vyložený kuchyňskými utěrkami, které pojmou přebytečný tuk.
  4. Než řízečky vychladnou, připravíme salát. Rajčata omyjeme, očistíme a nakrájíme na měsíčky. Jarní cibulku nasekáme najemno a smícháme v misce s rajčaty. Osolíme, opepříme a zakápneme trochou oleje a citronovou šťávou. Lehce promícháme, přendáme do zavírací krabičky a do odchodu na výlet necháme v ledničce. Nezapomeneme přibalit plastové vidličky.

Jogurtové šátečky s jablky a sezamem

Ingredience na 1 plech:

Jogurtové šátečky s jablky a sezamem
  • 150 g smetanového bílého jogurtu
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce oleje
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 bílek na potření
  • sezamová semínka na posypání
  • Náplň:
  • 4 jablka
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • trochu tlučeného hřebíčku
  • drcené piškoty na zahuštění

Pracovní postup:

  1. V jogurtu rozmícháme cukr, žloutek a olej, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme na chvíli do ledničky.
  2. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nahrubo nastrouháme. Smícháme s cukrem, kořením a trochou drcených piškotů, které vstřebají šťávu z jablek.
  3. Těsto vyválíme na pomoučněném vále a vykrájíme kolečka obrácenou skleničkou. Na každé dáme lžičkou trochu náplně, překlopíme, okraje přimáčkneme vidličkou, potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme sezamovými semínky.
  4. Klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Autor: pro iDNES.cz


Témata: Jablka, Ona - recepty




Nejčtenější

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Nový prezident České stomatologické komory Roman Šmucler hostem diskusního...
Děti v ghettech nikdy neviděly kartáček, upozorňuje šéf zubařů Šmucler

Jednou z priorit, na kterou se chce nově nastupující šéf Stomatologické komory Roman Šmucler zaměřit, je prevence zubních kazů u dětí - především v sociálně...  celý článek

Americká tenistka Serena Williamsová v olympijském utkání s Australankou Darjou...
Williamsová má strach o dceru. Nechce, aby si prošla tím, čím ona

Serena Williamsová (35) fanouškům odhalila svoji citlivější stránku. Na sociálních sítích zveřejnila fotku malé dcery Alexis Olympie, vyjádřila obavy o její...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Když make-up a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?
Když make-up a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?

V poslední době víc než beauty vlogerky a blogerky jedou jejich pánské verze. Moc testosteronu z toho sice nekouká, ale ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.