Což takhle dát si skvělou svačinu? | foto: Jakub Salvet, MF DNES

Svačiny, kterými zabodujete u dětí i kolegů

  • 21
V oboru svačin produkujeme většinou rychlovky. Občas ale stojí za to, dát si s nimi větší práci. Ocení to děti i my.

MüsliKdyž si nenakoupím suroviny na svačiny pro sebe i své dcery dopředu, většinou skončím
u zvláštních ranních improvizací na téma chleba s máslem a solí. Proto jsem se naučila věnovat svačinám pro celou rodinu jeden zvláštní nákup týdně. Vypadá to pracně, ale ušetříte si tak spoustu času i kyselých obličejů (Zase mám ke svačině sušenky?).

Sečtěte si suroviny na všechny svačiny, zaokrouhlete směrem nahoru. Nevím, jak vy, ale já vždycky spotřebuji něco mimo plán – třeba na druhou večeři. Velmi praktické je také celý svačinový nákup nějak důmyslně poschovávat, protože se většinou skládá z lákavých dobrot. Někdy je ale marné, i kdybyste je nacpala do pračky. Zvlášť máte-li doma dospívající děti.

Osvědčilo se mi menší děti do přípravy svačiny zapojit, protože jsou pak na ni hrdé a málokdy se stane, že ji najdete za tři dny vylisovanou mezi učebnicemi. Následujících pět svačinových dvojkombinací jsou ta nejvychytanější malá jídla, která znám. Pokud si na jejich přípravu nenajdete čas, vyzkoušejte je třeba o víkendu nebo na dovolené. Stojí za to!

Pečivo a salát1. den: Celozrnné pečivo s lučinou, těstovinový salát se zeleninou a sýrem
DĚTSKÁ SVAČINA
1 celozrnná bagetka
50 g lučiny
1 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce usekané pažitky
sůl
1 vejce uvařené natvrdo,
nakrájené na plátky
1 lžíce lístků řeřichy
5 omytých ředkviček
1 menší kedlubna

Lučinu smícháme s jogurtem a pažitkou a lehce osolíme. Rozkrojené pečivo potřeme na obou stranách ochucenou lučinou a poklademe plátky vařeného vejce a lehce posypeme lístky řeřichy. Kedlubnu oloupeme a překrojíme, ředkvičky omyjeme a vložíme do
plastové krabičky.

NAŠE SVAČINA
150 g uvařených, nejlépe celozrnných těstovin
5 třešňových rajčátek nebo 1 větší rajče
50 g nivy
2 lžíce černých oliv
1 lžička panenského olivového
oleje
sůl a pepř na dochucení
Uvařené těstoviny promícháme s olivovým olejem a necháme vychladnout. Přidáme omytá a rozpůlená třešňová rajčátka, přepůlené olivy, rozdrobenou nivu, opepříme, promícháme a podle chuti dosolíme. Kdo nemá rád plísňový sýr, může použít mozarelu a čerstvé bazalkové lístky.

Tip: K pití doporučuji vodu, bylinné a ovocné čaje, které nás hydratují. Káva a sladké limonády vhodné nejsou.

Bagety2. den: Bílá bageta s masem, sýrem a zeleninou, nízkokalorická bageta 
DĚTSKÁ SVAČINA
1 bageta
1 lžíce pomazánkového másla
asi 3 listy omytého a osušeného ledového salátu
50 g pečených kuřecích nebo krůtích prsou nakrájených na tenké plátky
1/2 červené papriky nakrájené na plátky
3 tenké plátky tvrdého sýra
250 ml 100% pomerančové šťávy a 250 ml stolní vody nebo 500 ml džusu

NAŠE SVAČINA
1 celozrnná bageta
1 lžička majonézy light - na potření bagety
3 listy hlávkového salátu, popřípadě hrst omytých listů baby špenátu nebo polníčku
50 g pečených kuřecích (krůtích) prsou nakrájených na plátky
1/2 papriky pokrájené na tenké plátky
3 tenké plátky tvrdého nízkotučného sýra

Pečivo podélně rozkrojíme, obě půlky lehce pomažeme pomazánkovým máslem, spodní část obložíme listy salátu, plátky masa, paprikou a navrch sýrem, aby se horní část nerozmáčela od zeleniny, přiklopíme a zabalíme.

Tip: Drůbeží prsa můžete nahradit šunkou nebo jakýmkoliv jiným pečeným masem, které třeba zbylo od večeře. 

Müsli3. den: Oříškové müsli se smetánkem a vínem, jogurt s oříškovým müsli
DĚTSKÁ SVAČINA
50 g zapékaného oříškového müsli
1 ovocný tvaroh nebo smetánek asi 125-150 g
150 g hroznového vína
250 ml 100% jablečného džusu + 250 ml stolní vody

NAŠE SVAČINA
50 g oříškového müsli
150 ml bílého (nízkotučného) jogurtu
150 g čerstvého ovoce (hroznové víno, jablko, malý grapefruit) nebo 50 g sušeného ovoce (meruňky, švestky, rozinky)
popřípadě asi 1 lžíce citronové šťávy

Jogurt smícháme s müsli, popřípadě s pokrájeným ovocem a vložíme do šroubovací skleničky. Ovoce ponecháme stranou nebo pokrájíme a zakápneme citronovou šťávou. Sušené ovoce propláchneme teplou vodou, překrájíme a smícháme s jogurtem.

Celozrné menu4. den: Sezamová bulka s nutelou a oříšky, celozrnný chléb s avokádem
DĚTSKÁ SVAČINA
1 sezamová bulka
1 lžíce nutely
1 lžíce posekaných oříšků, vlašských nebo lískových
1 jablko
trochu citronové šťávy nebo 1/2 citronu na potření rozkrojeného jablka
250 ml ochuceného mléka, např. banánového

Pečivo rozkrojíme, obě poloviny potřeme nutelou, posypeme sekanými oříšky a přiklopíme. Obměna – jednu polovinu potřeme burákovým máslem, druhou grepovou marmeládou a spojíme. Jablko rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme jádřinec, plochy na řezu jablka potřeme citronovou šťávou a jablko složíme zpět do původního tvaru. Zabalíme do fólie nebo vložíme do plastové krabičky.

NAŠE SVAČINA
4 plátky celozrnného (trvanlivého) chleba
1 malé zralé avokádo
1 malá limetka nebo citron
sůl a čerstvě mletý pepř

Připravujeme nejlépe až těsně před konzumací. Avokádo nožem podélně nařízneme až na pecku, polovinami zatočíme proti sobě, až se uvolní pecka a odstraníme ji. Odkrojíme slupku a avokádo nakrájíme na plátky. Krajíčky chleba pokryjeme avokádem, můžeme ho pomačkat vidličkou, osolíme, opepříme a zakápneme limetkovou nebo citronovou šťávou. Připravujeme-li si avokádo doma, rozmačkáme dužinu vidličkou, osolíme, opepříme a ochutíme limetkovou či citronovou šťávou, dobře uzavřeme ve sklenici a uchováváme v chladu.

 Tip: Pokud nemáte po ruce avokádo, můžete chléb namazat zeleninovou salsou či domácím hummusem z luštěnin. 

Orientální inspirace5. den: Arabský chléb s pomazánkou a salátem, tyčinky s tzaziki
DĚTSKÁ SVAČINA
2 placky arabského chleba
100 g taveného sýra
3 lžíce zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu
sůl
1 lžíce posekané pažitky nebo asi 5 cm světlé části pórku pokrájeného najemno
1 rajče, 1/4 oloupané salátové okurky a 1/2 menší barevné papriky – vše nakrájené nadrobno
1 stroužek česneku drceného
1 lžička čerstvých nebo mražených bylinek, třeba provensálského koření
2 listy hlávkového nebo ledového salátu

Sýr rozmícháme v misce se zakysanou smetanou, vmícháme pokrájenou zeleninu, osolíme a ochutíme drceným česnekem a bylinkami. Placky chleba překrojíme napůl, vzniklé kapsy naplníme pomazánkou a listy salátu. Nebo smícháme sýr se smetanou, solí a pažitkou, potřeme uvnitř přepůlené placky, poklademe zeleninou pokrájenou na tenké plátky a listovým salátem.

NAŠE SVAČINA
100 g bílého hustého jogurtu
1/4 salátové okurky
1 lžička citronové šťávy
sůl, mletý pepř
1 stroužek česneku
1 lžička směsi koření tzatziki
pár kapek olivového oleje
1 lžíce krájeného čerstvého kopru
1 balíček grahamových tyčinek

Sůl, citronovou šťávu, pepř, utřený česnek a koření smícháme s několika kapkami olivového oleje a vmícháme do jogurtu. Pak přidáme nastrouhanou okurku. Vložíme do uzavíratelné sklenice a uchováváme v chladu. Tzatziki nabíráme grahamovými tyčinkami.

Tip: Nedělá vám česnek dobře? Vynechte ho a tzatziki dochuťte bylinkami – pažitkou, bazalkou nebo oreganem.