Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chcete opravdu zhubnout? Připravte si svačiny podle našich receptů

  13:52aktualizováno  13:52
Svačiny neslouží k nasycení, ale k překlenutí dalších tří hodin k většímu jídlu. Chytrá svačina tak může zachránit vaše hubnutí, protože jinak ve fázi vyhladovění sníte, cokoliv vám v tu chvíli přijde pod ruku.

Na svačinu nezapomínejte ani v práci. Dejte si něco lehkého, i když nemáte hlad. (Ilustrační snímek.) | foto: Profimedia.cz

Svačinové tipy

  • Dopoledne svačte ovoce, odpoledne zeleninu.
  • Alespoň k jedné svačině si dejte jogurt nebo tvaroh.
  • Nesvačte za chůze nebo u počítače.
  • Na výlety a po sportu se hodí proteinové tyčinky.
  • Pijte. Jestli přes den flákáte pitný režim, nalijte si ke svačině sklenici vody.
  • Nízkotučné výrobky často skrývají zradu. Čím méně tuku, tím více cukru nebo škrobu.
  • Pečivo ke svačině ano, ale celozrnné nebo žitné. Přečtěte si složení, některé tmavé housky jsou jen dobarvované.
  • Nouzová svačina v kavárně - café latté. Lepší než dort.

Při plánování diety myslíme na to, co budeme snídat, obědvat a večeřet, ale zapomínáme, že u svačin se skrývá největší zrada.

Dopolední hlad v práci vás přiměje vzít si od kolegyně kousek bábovky, odpoledne si nedáte nic, takže večeři zhltáte už v pět. Tomu všemu zabráníte připravenou, nebo alespoň rozmyšlenou svačinou.

Kdo není typ na doma připravované krabičky, měl by si v obchodě udělat čtenářskou chvilku a prostudovat kalorické hodnoty a složení různých jogurtů, tvarohů a müsli tyčinek, aby věděl, co se hodí a co ne. Taky je dobře mít v kabelce a v práci pár zdravých svačin do zásoby.

Balíček sucharů se nikdy neztratí - jeden plátek má kolem stovky kJ (takže na svačinu můžete až čtyři) a v doprovodu čaje zažene nejhorší krizi.

Potřebujete-li zvláštní dodávku energie, vsaďte na mandle, oříšky nebo rozinky. Ale pozor, potřebujete jich mnohem méně, než kolik byste s chutí snědli. Můžete 20 g arašídů, mandlí nebo kešu, 15 g lískových oříšků nebo 30 g rozinek.

Tvaroh se zeleninou

Tvaroh se zeleninou

Množství: 1 porce (495 KJ)
Doba přípravy: 10 minut

  • 75 g polotučného tvarohu
  • 1/2 žluté papriky
  • 1 mrkev nakrájená na tyčinky

1. Nakrájejte žlutou papriku nadrobno a vmíchejte do tvarohu. Nechte hodinu odležet v chladničce.
2. Nabírejte mrkvovými tyčinkami.

Houbový štrúdl

Houbový štrúdl

Množství: 40 porcí (1 porce = 480 kJ na 2 cm řezu)
Doba přípravy: 50 minut

  • listové těsto (400 g)
  • 400 g hub
  • 1 střední cibule
  • 2 vejce
  • trochu másla nebo sádla na smažení
  • sůl

1. Osmažíme cibulku a potom houby. Podusíme je doměkka a osolíme. Vmícháme dvě vejce, promícháme a odstavíme. Necháme smaženici vychladnout.
2. Z těsta rozválíme dva pláty, naneseme houbovou náplň a zabalíme dva štrúdly. Upečeme při teplotě 180 stupňů za asi 40 minut. Vychladlé krájíme.

Šunkoví šneci

Šunkoví šneci

Množství: 10 porcí (1 porce = 483 KJ)
Příprava: 30 minut

  • 200 g hladké mouky (můžete nahradit celozrnnou, ale palačinky budou tužší)
  • 400 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • pažitka nebo velkolistá petržel
  • 70 g kuřecí šunky

1. Smícháme těsto na palačinky a usmažíme je na olivovém oleji. Pokud máme teflonovou pánev, osmažíme je nasucho.
2. Do odležených palačinek zavineme šunku, nakrájíme na šneky a proti rozvinutí zajistíme párátkem.

Avokádová pomazánka na knäckebrotu

Avokádová pomazánka na knäckebrotu

Množství: 2 až 3 porce (625 nebo 420 kJ na porci)
Doba přípravy: 10 minut

  • 1/2 zralého avokáda
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 najemno pokrájené cibulky
  • sůl a pepř
  • 2-3 plátky knäckebrotu

1. Vidličkou rozmačkáme avokádo na kaši s hrudkami. Postupně vmícháme jogurt (nemusí být nízkotučný, to ho raději dejte méně), citronovou nebo limetkovou šťávu, olej a cibulku - třeba červenou.
2. Pomazánku dosolíme a opepříme podle chuti. Namažeme na knäckebroty nebo suchary těsně před podáváním, jinak nasáknou a rozměknou.

Ovocný salát

Ovocný salát

Množství: 1 porce (590 KJ)
Doba přípravy: 10 minut

  • 1/2 jablka
  • 1/2 červeného pomeranče
  • 1/2 banánu
  • 1/2 kiwi
  • pár zrníček granátového jablka
  • trochu citronové šťávy

Ovoce nakrájíme na tenké plátky, promícháme s citronovou šťávou a necháme hodinu uležet v chladu.

TIP: Hodí se jako dopolední svačina na dodání energie, protože je v něm spousta ovocných sacharidů. Rozhodně ničím nedoslazujte.

Autor:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Další z rubriky

Nejíte zeleninu? Vezměte na milost aspoň brokolici, budete zdravější

Brokolice - Všichni už víme, že brokolice je velmi zdravá. Tato košťálová

Zelenina je zdravá, ale ne každému chutná. Kdo se jí vyhýbá, měl by vzít na milost alespoň jedničku mezi všemi...

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Zdravé stravování? Občas hladovka, dovoleno je i přejídání, tvrdí vědci

Ilustrační snímek

Sem tam hladovka a dva dny v týdnu jíst bez omezení je podle aktuálního výzkumu britských vědců cesta nejen k úspěšnému...

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Arome.cz Třpytky se opět vrátily na výsluní a staly se trendem, který ovládl kosmetický svět. I když vypadají hodně extravagantně...



Najdete na iDNES.cz