Svačinové tipy
|
Při plánování diety myslíme na to, co budeme snídat, obědvat a večeřet, ale zapomínáme, že u svačin se skrývá největší zrada.
Dopolední hlad v práci vás přiměje vzít si od kolegyně kousek bábovky, odpoledne si nedáte nic, takže večeři zhltáte už v pět. Tomu všemu zabráníte připravenou, nebo alespoň rozmyšlenou svačinou.
Kdo není typ na doma připravované krabičky, měl by si v obchodě udělat čtenářskou chvilku a prostudovat kalorické hodnoty a složení různých jogurtů, tvarohů a müsli tyčinek, aby věděl, co se hodí a co ne. Taky je dobře mít v kabelce a v práci pár zdravých svačin do zásoby.
Balíček sucharů se nikdy neztratí - jeden plátek má kolem stovky kJ (takže na svačinu můžete až čtyři) a v doprovodu čaje zažene nejhorší krizi.
Potřebujete-li zvláštní dodávku energie, vsaďte na mandle, oříšky nebo rozinky. Ale pozor, potřebujete jich mnohem méně, než kolik byste s chutí snědli. Můžete 20 g arašídů, mandlí nebo kešu, 15 g lískových oříšků nebo 30 g rozinek.
Tvaroh se zeleninou
Množství: 1 porce (495 KJ)
Doba přípravy: 10 minut
- 75 g polotučného tvarohu
- 1/2 žluté papriky
- 1 mrkev nakrájená na tyčinky
1. Nakrájejte žlutou papriku nadrobno a vmíchejte do tvarohu. Nechte hodinu odležet v chladničce.
2. Nabírejte mrkvovými tyčinkami.
Houbový štrúdl
Množství: 40 porcí (1 porce = 480 kJ na 2 cm řezu)
Doba přípravy: 50 minut
- listové těsto (400 g)
- 400 g hub
- 1 střední cibule
- 2 vejce
- trochu másla nebo sádla na smažení
- sůl
1. Osmažíme cibulku a potom houby. Podusíme je doměkka a osolíme. Vmícháme dvě vejce, promícháme a odstavíme. Necháme smaženici vychladnout.
2. Z těsta rozválíme dva pláty, naneseme houbovou náplň a zabalíme dva štrúdly. Upečeme při teplotě 180 stupňů za asi 40 minut. Vychladlé krájíme.
Šunkoví šneci
Množství: 10 porcí (1 porce = 483 KJ)
Příprava: 30 minut
- 200 g hladké mouky (můžete nahradit celozrnnou, ale palačinky budou tužší)
- 400 ml mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- pažitka nebo velkolistá petržel
- 70 g kuřecí šunky
1. Smícháme těsto na palačinky a usmažíme je na olivovém oleji. Pokud máme teflonovou pánev, osmažíme je nasucho.
2. Do odležených palačinek zavineme šunku, nakrájíme na šneky a proti rozvinutí zajistíme párátkem.
Avokádová pomazánka na knäckebrotu
Množství: 2 až 3 porce (625 nebo 420 kJ na porci)
Doba přípravy: 10 minut
- 1/2 zralého avokáda
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
- 1/2 lžíce olivového oleje
- 1/4 najemno pokrájené cibulky
- sůl a pepř
- 2-3 plátky knäckebrotu
1. Vidličkou rozmačkáme avokádo na kaši s hrudkami. Postupně vmícháme jogurt (nemusí být nízkotučný, to ho raději dejte méně), citronovou nebo limetkovou šťávu, olej a cibulku - třeba červenou.
2. Pomazánku dosolíme a opepříme podle chuti. Namažeme na knäckebroty nebo suchary těsně před podáváním, jinak nasáknou a rozměknou.
Ovocný salát
Množství: 1 porce (590 KJ)
Doba přípravy: 10 minut
- 1/2 jablka
- 1/2 červeného pomeranče
- 1/2 banánu
- 1/2 kiwi
- pár zrníček granátového jablka
- trochu citronové šťávy
Ovoce nakrájíme na tenké plátky, promícháme s citronovou šťávou a necháme hodinu uležet v chladu.
TIP: Hodí se jako dopolední svačina na dodání energie, protože je v něm spousta ovocných sacharidů. Rozhodně ničím nedoslazujte.