Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

aktualizováno 
Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu chutnat, to je výzva, které čelí tisíce rodičů. Nenechte se zastihnout nepřipravení!

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem | foto: Profimedia.cz

Vědecké výzkumy dokázaly, že nejen to, co děti snídají, ale i složení jejich svačinek má vliv na jejich mentální kondici, školní výsledky a celkově i psychickou pohodu celý den. A to už stojí za trochu toho rodičovského zamyšlení.

Špatné složení nebo dokonce absence dopoledního jídla může být příčinou nepozornosti, zhoršené koncentrace, únavy nebo bolestí hlavy. Navíc si mnoho rodičů ulevuje tím, že dávají svým potomkům do svačinového boxu pořád to stejné menu, které se časem omrzí.

Správná svačina

má být podle nutriční terapeutky rozmanitá a měla by obsahovat jak sacharidy, tak bílkoviny a tuky.

Ideální je proto kousek pečiva (v případně starších dětí celozrnného) s máslem či margarínem a šunkou, sýrem, vejcem, rybím masem či jogurtem.

Dále by neměla chybět zelenina nebo ovoce. Děti budou bavit i experimenty, jako domácí celozrnné cookies, pestré saláty ze zeleniny či ovoce nebo třeba skleničky s jogurtem, ovocem a cereáliemi.

Zejména rodiče starších školáků to pak řeší raději tím, že dětem dají peníze, ať si něco koupí samy. Jenže, jak si myslíte, že to dopadne? Nákupem čokolády, sladké limonády nebo bonbonů

„Cukr děti zasytí jen na krátkou dobu, ale o to dříve se pak objeví pocit únavy,“ upozorňuje nutriční terapeutka Miroslava Matějková. „Navíc je popíjení limonád a baštění cukrovinek častým důvodem zvyšování tělesné hmotnosti a v kombinaci s nedostatečným pohybem může vést ke vzniku nadváhy a obezity.“

Základem dopoledního jídelníčku každého školáka je proto svačina, která by měla tvořit 10 až 15 % denního energetického příjmu. Do její přípravy přitom můžete zapojit i děti samotné.

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem

Ingredience na 1 porci:

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
  • 1/2 bílé papriky
  • menší svazek pažitky
  • řapíkatý celer
  • 100 g krémového sýra
  • sůl
  • 4 plátky tmavého chleba

Pracovní postup:

  1. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme jí nadrobno. Pažitku nasekáme.
  2. Řapíkatý celer očistíme a kousek nasekáme najemno, zbytek pokrájíme na špalíčky dle velikosti svačinového boxu.
  3. V misce smícháme nakrájenou papriku, pažitku a nasekaný řapíkatý celer. Dochutíme solí.
  4. Pomazánkou natřeme dva plátky chleba, přiklopíme dalšími dvěma plátky.
  5. Dáme do svačinového boxu společně s řapíkatým celerem.

Barevný zeleninový salát s quinoou a sýrem feta

Ingredience na 1-2 porce:

Barevný zeleninový salát s quinoou a sýrem feta
  • 1/2 hrnku quinoy
  • 1/2 salátové okurky
  • 1/2 oranžové papriky
  • 4 cherry rajčátka
  • nasekané bylinky
  • sůl
  • olej z vlašských ořechů
  • citronová šťáva dle chuti
  • 50 g sýra feta

Pracovní postup:

  1. Dáme vařit hrnek vody, když začne vřít, nasypeme do ní quinou a vaříme 15 minut. Pak ji necháme vychladnout, voda by se měla vstřebat, případně přebytečnou scedíme.
  2. Okurku omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na nudličky, rajčátka omyjeme a překrojíme na čtvrtky.
  3. Zeleninu smícháme s quinoou, zakápneme olejem z vlašských ořechů a citronovou šťávou, dochutíme troškou soli a bylinkami.
  4. Nakonec vmícháme nakrájený sýr feta a zavřeme do krabičky.

Kokosové cookies s domácím pribinákem

Ingredience na 12 kousků:

Kokosové cookies s domácím pribinákem
  • 40 g másla
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • čokoládové pecičky nebo nalámaná čokoláda
  • Na pribinák:
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 2-3 lžíce mléka

Pracovní postup:

  1. Máslo utřeme s cukrem a žloutkem, přidáme mouku s práškem do pečiva, strouhaný kokos a nakonec čokoládové pecičky.
  2. Vypracujeme těsto, které pomocí lžíce nanášíme na plech vyložený pečicím papírem s dostatečnými odstupy – cookies během pečení nabydou.
  3. Pečeme 10 až 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Necháme vychladnout.
  4. Mezitím si připravíme pribinák. V misce prošleháme měkký tvaroh s cukrem a mlékem. Dáme do skleničky nebo misky se šroubovacím uzávěrem.

Tip: Část hladké mouky můžete nahradit moukou celozrnnou nebo špaldovou.

Svačinová sklenička s jogurtem a pohankovými pukanci

Ingredience na 1 porci:

Sklenička s jogurtem, ovocem a pohankovými pukanci
  • 1⁄2 hrnek pohankových pukanců
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • borůvky, maliny, ostružiny aj.

Pracovní postup:

  1. Do skleničky střídavě vrstvíme očištěné ovoce, jogurt a pohankové pukance.
  2. Jogurt můžeme dochutit také domácí marmeládou nebo lžičkou medu.
  3. Lepší než skleničky budou zejména v případě menších dětí plastové nebo silikonové krabičky s kvalitním uzávěrem.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Pro správné a šetrné odličování očí je důležitý nejen přípravek, který je...
Konec podrážděným očím. Pomůže kosmetika s chrpou či měsíčkem

Při každém odličování vás pekelně pálí oči? Vylepšete svou odličovací techniku a vyberte si přípravek, který vaše oči nebude dráždit – hypoalergenní, bez...  celý článek

Miss Prima křivky 2017 Libuše Dvořáková (19. září 2017)
Baculky mají novou královnu. Miss Prima křivky je Libuše Dvořáková

Téměř čtyři hodiny trvala v úterý volba nové Miss Prima křivky v Branickém divadle. Podle porotců byla soutěž velice vyrovnaná a o pořadí rozhodovaly jen...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm přirozených způsobů, jak snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí, ani není doprovázen jasnými příznaky. Obvykle se na tento problém přijde až při běžné lékařské prohlídce. Ovšem i závažná hypertenze...  celý článek

ilustrační snímek
Plastické operace a mateřství: silikony kojení většinou nevadí

Stále více žen se svěřuje pod skalpel plastického chirurga dřív, než se rozhodnou založit rodinu. Právě o tomto tématu se nedávno v bulváru moderátorka Hana...  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Další z rubriky

Srbský ajvar
Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé...  celý článek

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?
Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?

Také bojujete s tím, jak vykouzlit uhrančivý kočičí pohled? Ani nejdražší oční stíny a dokonalá linka nebudou co k čemu,... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.