NA 4 PORCE
Příprava: 10 minut + 15−20 minut pečení
* 600 g vykostěného kuřecího masa ze stehýnek, bez kůže
* 5 lžic olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl, pepř a hrst čerstvého oregana (dobromysli)
* chlebové placky k podávání
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Pokud máte špejle, namočte je krátce do vody a nechte okapat – díky tomuto opatření se nespálí. Maso nakrájejte na co nejdrobnější, pokud možno stejnoměrné kousky nebo proužky.
2. V misce promíchejte olivový olej s citronovou šťávou, oreganem (nasekejte ho; pár lístků si nechte na ozdobu), solí a pepřem. Ve směsi důkladně obalte maso. Mezitím nasucho rozehřejte silnostěnnou nebo grilovací pánev. Kousky masa napíchejte těsně vedle sebe na špejle či grilovací jehly; pokud je nakrájené na proužky, nejdřív je co nejpevněji stočte.
3. Špízky opečte na pánvi a pak je dejte na plech nebo do pekáčku vyloženého alobalem. Vložte do trouby a pečte ještě patnáct až dvacet minut; občas je obraťte a potřete marinádou. (Pokud je ovšem budete grilovat na venkovním grilu, vynechte první opečení.) Ozdobte zbytkem oregana.
OCHUTNEJTE TAKÉ |