Sušené ovoce k obědu i k večeři

  0:21aktualizováno  0:21
Sušené meruňky, švestky a spol. jsou nejen zdravé mlsání, ale výborně se hodí i při přípravě různých jídel.

Sladká uzená pečeně se sušeným ovocem | foto: Isifa


Sladká uzená pečeně se sušeným ovocem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 40 min. + 30 min. pečení

* 800 g uzené pečeně (nízké karé)
* 1 větší mrkev
* 1/4 celeru
* 1 petržel
* 1 cibule
* 3 hřebíčky
* 4 celé pepře
* 3 kuličky nového koření
* kousek celé skořice
* snítka čerstvého tymiánu
* 200 g sušených meruněk,
švestek a hrušek
* 250 ml pomerančové šťávy
* 2 lžíce medu
* 2 lžíce meruňkové zavařeniny
* 1 lžíce dijonské hořčice
* citronová šťáva na dochucení
* sůl
* 1 lžička másla

1. Očištěnou zeleninu překrájíme, zalijeme asi 2 l vody, přidáme cibuli se zapíchanými hřebíčky a koření a uvedeme k varu. Přidáme opláchnuté maso a vaříme asi půl hodiny.

2. Sušené ovoce propláchneme horkou vodou, zalijeme částí pomerančové šťávy a necháme změknout. V misce promícháme med s trochou teplé vody, zbylou pomerančovou šťávou, zavařeninou, hořčicí a špetkou soli.

3. Uvařené uzené vyjmeme z vývaru a přendáme do pekáčku. Maso přelijeme medovým přelivem a podlijeme džusem se sušeným ovocem a trochou vody. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut, dokud se na povrchu neutvoří zlatá kůrčička. Během pečení maso potíráme a přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou, aby se šťáva s ovocem nepřipalovala.

4. Nakonec upečené maso vyjmeme a šťávu s ovocem zjemníme kouskem másla, popřípadě chuť dotáhneme solí a citronovou šťávou.


Sušené švestky se slaninou

NA 20 KUSŮ

Příprava: 15 min. + doba na marinování švestek

* 20 sušených švestek
* 50 cl slivovice
* 10 plátků libovější anglické slaniny
* 1 lžíce dijonské hořčice

1. Sušené švestky omyjeme v teplé vodě a důkladně osušíme, případně ještě před zpracováním odstraníme pecky.

2. Takto připravené švestky vložíme do misky, zalijeme slivovicí a necháme dostatečně dlouho uležet. V chladu a přikryté nádobě je můžeme nechat naložené třeba až do druhého dne.

3. Plátky libovější anglické slaniny rozpůlíme, potřeme lehce dijonskou hořčicí a zabalíme do nich marinované švestky bez pecek.

4. Aby lépe držely zabalené ve slanině, můžeme je ještě spíchnout párátkem. Podáváme jako zajímavé a chuťově překvapivé jednohubky na domácí party nebo oslavě.

TIP
Zabalené švestky dáme na plech a v troubě nebo na grilu krátce rozpečeme, stačí tak 3–5 minut, a teprve potom spíchneme párátkem a podáváme. Švestky můžeme marinovat v libovolných lihovinách, ale i v červeném suchém víně nebo v portském či sherry. Místo po pecce je dobré naplnit mandlí nebo ořechy, případně kouskem kvalitní hořké čokolády. Vyzkoušejte hořkou čokoládu s příchutí, například se zeleným pepřem nebo chilli papričkami.

 

 

 

 

 

 


Čokoládový chlebíček se sušenými švestkami

NA 1 CHLEBÍČEK

Příprava: 5 min. + 40–45 min. pečení

* 100 g čokolády na vaření
* 100 g másla + trochu na vymazání formy
* 100 g moučkového cukru
* 60 g mletých mandlí
* 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 100 g sušených švestek
* trochu nastrouhané pomerančové kůry
* 50 g hrubé mouky
* 1/4 sáčku kypřicího prášku
* špetka soli
* 1 lžíce mandlových lupínků

1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Do větší varné misky nalámeme čokoládu, přidáme nakrájené máslo a moučkový cukr. Misku postavíme nad hrnec s vroucí vodou a mícháme do rozpuštění všech surovin.

2. Do hladkého krému vmícháme mandle a odstavíme ze sporáku. Promícháváme do zchladnutí a do vychladlého těsta postupně zapracujeme žloutky. Švestky omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Mouku promícháme s kypřicím práškem.

3. Do těsta zapracujeme nakrájené švestky, pomerančovou kůru z dobře omytého nebo chemicky neošetřeného pomeranče a zlehka vmícháme sníh a mouku s kypřicím práškem. Těsto vlijeme do tukem vytřené a pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy a zvolna pečeme přibližně 40 minut.

4. Před dopečením povrch posypeme mandlovými lupínky. Pokud je těsto na povrchu již tmavé, přikryjeme formu pečicím papírem. Před vyjmutím z trouby zkusíme uprostřed špejlí, jestli těsto nelepí, a necháme ho vychladnout ve formě na mřížce. Po vychladnutí vyklopíme na tác a krájíme na porce. Trpělivost se vyplácí: nejchutnější je totiž čokoládový chlebíček druhý den po upečení.

TIP
Chlebíček můžeme podávat se šlehanou či kysanou smetanou. Místo sušených švestek použijte rozinky nebo višně či brusinky. Zkuste přimíchat k mouce místo prášku do pečiva dvě lžičky prášku do perníku.

 

 

 


Losos s meruňkovo-okurkovým kuskusem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 8 - 10 minut pečení

4 porce lososa, po 150–200 g
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* plátky citronu k podávání

Na kuskus:

* 250 g kuskusu
* 1 lžička mletého zázvoru
* 100 g sušených meruněk
* 100 g salátové okurky
* citronová kůra a šťáva z půlky citronu
* sůl a mletý pepř
* 2–3 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce usekaných lístků čerstvé meduňky

1. Sušené meruňky důkladně opláchneme teplou vodou, vložíme do misky a přelijeme trochou vroucí vody, aby změkly. Potom vodu slijeme a okapané meruňky nakrájíme na malé proužky. Salátovou okurku omyjeme a nakrájíme i se slupkou.

2. Kuskus připravíme podle návodu na obalu, dochutíme mletým zázvorem, solí, pepřem, nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu, citronovou šťávou a vmícháme nakrájené meruňky, okurku a meduňku. Nakonec zakapeme olivovým olejem a promícháme. 3. Jednotlivé porce lososa osolíme, opepříme a opečeme na pánvi na olivovém oleji z obou stran, po každé straně asi čtyři minuty, podle výšky filetů. Podáváme s kuskusem.

TIP
Na přípravu kuskusu použijte vodu nebo zeleninový vývar. Podle druhu kuskusu se liší jeho příprava. Některý kuskus se jen zalije a nechá se pár minut vsáknout. V tom případě vložte do mísy s kuskusem i opláchnuté a nakrájené meruňky a zázvor.

 

 


 


Medový chlebíček s fíky a ořechy

NA 1 CHLEBÍČEK

Příprava: 20 min. + 40 min. pečení

* 300 g špaldové mouky polohrubé
* 1/2 kypřicího prášku do pečiva
* 1 lžička mleté skořice
* špetka mletého hřebíčku
* 100 g cukru krupice
* 1 lžíce tekutého medu
* 1 vejce * 5–6 lžic mléka
* 100 g sušených fíků
* 100 g směsi ořechů (lískových, vlašských, mandlí apod.)
* 50 g rozinek, propláchnutých
* trochu tuku na vymazání formy

1. Smícháme mouku s kypřicím práškem a kořením. Cukr roztavíme na zlatý karamel. Zalijeme vodou, rozmícháme, rozvaříme na sirup a necháme zchladnout.

2. Fíky nakrájíme na proužky, rozinky propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Ořechy a mandle překrájíme. K mouce vlijeme vlahý sirup, med, vejce a promícháme, podle potřeby přilejeme mléko. Nakonec zapracujeme ovoce a ořechy.

3. Chlebíčkovou formu vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Stěrkou přendáme a urovnáme těsto do formy a pomalu pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut. Nejsme-li si jistí, jestli je chlebíček propečený, zkusíme doprostřed těsta píchnout špejlí. Pokud na ní nezůstávají vlhké drobky, je chlebíček hotový. Vyjmeme ho z trouby a necháme asi 15 minut chladnout ve formě.

4. Potom chlebíček vyklopíme z formy pomocí pečicího papíru, necháme nejlépe na mřížce zcela vychladnout a krájíme na jednotlivé porce.

TIP
Chlebíček můžete před krájením pocukrovat nebo polít libovolnou polevou. Špaldová mouka je k dostání v prodejnách zdravé výživy. Doba pečení a suroviny jsou uvedeny na formu o rozměrech 25 x 10 x 7 cm.

 

 

 

 

 

Autor:

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

O holky se postarám, slíbil Mirek snoubence, která zemřela v den svatby

Miroslavova přítelkyně zemřela v den svatby. Jemu zůstaly její dcery Nikola...

Simona zemřela pár hodin před vlastní svatbou a zoufalému snoubenci zůstaly její dvě dcery a třetí půlroční společná....

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

O 10 let mladší: když se manželství unaví, je třeba radikální změna

Monika Absolonová s manželi Danou a Vladimírem na začátku jejich proměny

Manželé Dana a Vladimír vychovávají kromě svých vlastních dětí i vnuka Míšu, který jim byl svěřen do péče. Péče o...

Další z rubriky

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Najdete na iDNES.cz