Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sušené ovoce k obědu i k večeři

  0:21aktualizováno  0:21
Sušené meruňky, švestky a spol. jsou nejen zdravé mlsání, ale výborně se hodí i při přípravě různých jídel.

Sladká uzená pečeně se sušeným ovocem | foto: Isifa


Sladká uzená pečeně se sušeným ovocem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 40 min. + 30 min. pečení

* 800 g uzené pečeně (nízké karé)
* 1 větší mrkev
* 1/4 celeru
* 1 petržel
* 1 cibule
* 3 hřebíčky
* 4 celé pepře
* 3 kuličky nového koření
* kousek celé skořice
* snítka čerstvého tymiánu
* 200 g sušených meruněk,
švestek a hrušek
* 250 ml pomerančové šťávy
* 2 lžíce medu
* 2 lžíce meruňkové zavařeniny
* 1 lžíce dijonské hořčice
* citronová šťáva na dochucení
* sůl
* 1 lžička másla

1. Očištěnou zeleninu překrájíme, zalijeme asi 2 l vody, přidáme cibuli se zapíchanými hřebíčky a koření a uvedeme k varu. Přidáme opláchnuté maso a vaříme asi půl hodiny.

2. Sušené ovoce propláchneme horkou vodou, zalijeme částí pomerančové šťávy a necháme změknout. V misce promícháme med s trochou teplé vody, zbylou pomerančovou šťávou, zavařeninou, hořčicí a špetkou soli.

3. Uvařené uzené vyjmeme z vývaru a přendáme do pekáčku. Maso přelijeme medovým přelivem a podlijeme džusem se sušeným ovocem a trochou vody. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut, dokud se na povrchu neutvoří zlatá kůrčička. Během pečení maso potíráme a přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou, aby se šťáva s ovocem nepřipalovala.

4. Nakonec upečené maso vyjmeme a šťávu s ovocem zjemníme kouskem másla, popřípadě chuť dotáhneme solí a citronovou šťávou.


Sušené švestky se slaninou

NA 20 KUSŮ

Příprava: 15 min. + doba na marinování švestek

* 20 sušených švestek
* 50 cl slivovice
* 10 plátků libovější anglické slaniny
* 1 lžíce dijonské hořčice

1. Sušené švestky omyjeme v teplé vodě a důkladně osušíme, případně ještě před zpracováním odstraníme pecky.

2. Takto připravené švestky vložíme do misky, zalijeme slivovicí a necháme dostatečně dlouho uležet. V chladu a přikryté nádobě je můžeme nechat naložené třeba až do druhého dne.

3. Plátky libovější anglické slaniny rozpůlíme, potřeme lehce dijonskou hořčicí a zabalíme do nich marinované švestky bez pecek.

4. Aby lépe držely zabalené ve slanině, můžeme je ještě spíchnout párátkem. Podáváme jako zajímavé a chuťově překvapivé jednohubky na domácí party nebo oslavě.

TIP
Zabalené švestky dáme na plech a v troubě nebo na grilu krátce rozpečeme, stačí tak 3–5 minut, a teprve potom spíchneme párátkem a podáváme. Švestky můžeme marinovat v libovolných lihovinách, ale i v červeném suchém víně nebo v portském či sherry. Místo po pecce je dobré naplnit mandlí nebo ořechy, případně kouskem kvalitní hořké čokolády. Vyzkoušejte hořkou čokoládu s příchutí, například se zeleným pepřem nebo chilli papričkami.

 

 

 

 

 

 


Čokoládový chlebíček se sušenými švestkami

NA 1 CHLEBÍČEK

Příprava: 5 min. + 40–45 min. pečení

* 100 g čokolády na vaření
* 100 g másla + trochu na vymazání formy
* 100 g moučkového cukru
* 60 g mletých mandlí
* 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 100 g sušených švestek
* trochu nastrouhané pomerančové kůry
* 50 g hrubé mouky
* 1/4 sáčku kypřicího prášku
* špetka soli
* 1 lžíce mandlových lupínků

1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Do větší varné misky nalámeme čokoládu, přidáme nakrájené máslo a moučkový cukr. Misku postavíme nad hrnec s vroucí vodou a mícháme do rozpuštění všech surovin.

2. Do hladkého krému vmícháme mandle a odstavíme ze sporáku. Promícháváme do zchladnutí a do vychladlého těsta postupně zapracujeme žloutky. Švestky omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Mouku promícháme s kypřicím práškem.

3. Do těsta zapracujeme nakrájené švestky, pomerančovou kůru z dobře omytého nebo chemicky neošetřeného pomeranče a zlehka vmícháme sníh a mouku s kypřicím práškem. Těsto vlijeme do tukem vytřené a pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy a zvolna pečeme přibližně 40 minut.

4. Před dopečením povrch posypeme mandlovými lupínky. Pokud je těsto na povrchu již tmavé, přikryjeme formu pečicím papírem. Před vyjmutím z trouby zkusíme uprostřed špejlí, jestli těsto nelepí, a necháme ho vychladnout ve formě na mřížce. Po vychladnutí vyklopíme na tác a krájíme na porce. Trpělivost se vyplácí: nejchutnější je totiž čokoládový chlebíček druhý den po upečení.

TIP
Chlebíček můžeme podávat se šlehanou či kysanou smetanou. Místo sušených švestek použijte rozinky nebo višně či brusinky. Zkuste přimíchat k mouce místo prášku do pečiva dvě lžičky prášku do perníku.

 

 

 


Losos s meruňkovo-okurkovým kuskusem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 8 - 10 minut pečení

4 porce lososa, po 150–200 g
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* plátky citronu k podávání

Na kuskus:

* 250 g kuskusu
* 1 lžička mletého zázvoru
* 100 g sušených meruněk
* 100 g salátové okurky
* citronová kůra a šťáva z půlky citronu
* sůl a mletý pepř
* 2–3 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce usekaných lístků čerstvé meduňky

1. Sušené meruňky důkladně opláchneme teplou vodou, vložíme do misky a přelijeme trochou vroucí vody, aby změkly. Potom vodu slijeme a okapané meruňky nakrájíme na malé proužky. Salátovou okurku omyjeme a nakrájíme i se slupkou.

2. Kuskus připravíme podle návodu na obalu, dochutíme mletým zázvorem, solí, pepřem, nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu, citronovou šťávou a vmícháme nakrájené meruňky, okurku a meduňku. Nakonec zakapeme olivovým olejem a promícháme. 3. Jednotlivé porce lososa osolíme, opepříme a opečeme na pánvi na olivovém oleji z obou stran, po každé straně asi čtyři minuty, podle výšky filetů. Podáváme s kuskusem.

TIP
Na přípravu kuskusu použijte vodu nebo zeleninový vývar. Podle druhu kuskusu se liší jeho příprava. Některý kuskus se jen zalije a nechá se pár minut vsáknout. V tom případě vložte do mísy s kuskusem i opláchnuté a nakrájené meruňky a zázvor.

 

 


 


Medový chlebíček s fíky a ořechy

NA 1 CHLEBÍČEK

Příprava: 20 min. + 40 min. pečení

* 300 g špaldové mouky polohrubé
* 1/2 kypřicího prášku do pečiva
* 1 lžička mleté skořice
* špetka mletého hřebíčku
* 100 g cukru krupice
* 1 lžíce tekutého medu
* 1 vejce * 5–6 lžic mléka
* 100 g sušených fíků
* 100 g směsi ořechů (lískových, vlašských, mandlí apod.)
* 50 g rozinek, propláchnutých
* trochu tuku na vymazání formy

1. Smícháme mouku s kypřicím práškem a kořením. Cukr roztavíme na zlatý karamel. Zalijeme vodou, rozmícháme, rozvaříme na sirup a necháme zchladnout.

2. Fíky nakrájíme na proužky, rozinky propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Ořechy a mandle překrájíme. K mouce vlijeme vlahý sirup, med, vejce a promícháme, podle potřeby přilejeme mléko. Nakonec zapracujeme ovoce a ořechy.

3. Chlebíčkovou formu vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Stěrkou přendáme a urovnáme těsto do formy a pomalu pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut. Nejsme-li si jistí, jestli je chlebíček propečený, zkusíme doprostřed těsta píchnout špejlí. Pokud na ní nezůstávají vlhké drobky, je chlebíček hotový. Vyjmeme ho z trouby a necháme asi 15 minut chladnout ve formě.

4. Potom chlebíček vyklopíme z formy pomocí pečicího papíru, necháme nejlépe na mřížce zcela vychladnout a krájíme na jednotlivé porce.

TIP
Chlebíček můžete před krájením pocukrovat nebo polít libovolnou polevou. Špaldová mouka je k dostání v prodejnách zdravé výživy. Doba pečení a suroviny jsou uvedeny na formu o rozměrech 25 x 10 x 7 cm.

 

 

 

 

 

Autor:



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Čtyři snadné změny, které vám pomohou přestat s neustálým mlsáním

Ilustrační fotografie

Chutě, stres, nuda, ale hlavně špatně sestavený jídelníček. To jsou nejčastější důvody, proč někdy jíme nepřetržitě...

Další z rubriky

VIDEORECEPT: Minicheesecakes s ovocem pro maminku

Minicheesecakes s ovocem

Plánujete sladkou oslavu Dne matek, ale klasické dorty už vás nebaví? Zkuste geniálně snadné minicheesecakes podle...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...



Najdete na iDNES.cz