Sladká uzená pečeně se sušeným ovocem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 40 min. + 30 min. pečení
* 800 g uzené pečeně (nízké karé)
* 1 větší mrkev
* 1/4 celeru
* 1 petržel
* 1 cibule
* 3 hřebíčky
* 4 celé pepře
* 3 kuličky nového koření
* kousek celé skořice
* snítka čerstvého tymiánu
* 200 g sušených meruněk,
švestek a hrušek
* 250 ml pomerančové šťávy
* 2 lžíce medu
* 2 lžíce meruňkové zavařeniny
* 1 lžíce dijonské hořčice
* citronová šťáva na dochucení
* sůl
* 1 lžička másla
1. Očištěnou zeleninu překrájíme, zalijeme asi 2 l vody, přidáme cibuli se zapíchanými hřebíčky a koření a uvedeme k varu. Přidáme opláchnuté maso a vaříme asi půl hodiny.
2. Sušené ovoce propláchneme horkou vodou, zalijeme částí pomerančové šťávy a necháme změknout. V misce promícháme med s trochou teplé vody, zbylou pomerančovou šťávou, zavařeninou, hořčicí a špetkou soli.
3. Uvařené uzené vyjmeme z vývaru a přendáme do pekáčku. Maso přelijeme medovým přelivem a podlijeme džusem se sušeným ovocem a trochou vody. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut, dokud se na povrchu neutvoří zlatá kůrčička. Během pečení maso potíráme a přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou, aby se šťáva s ovocem nepřipalovala.
4. Nakonec upečené maso vyjmeme a šťávu s ovocem zjemníme kouskem másla, popřípadě chuť dotáhneme solí a citronovou šťávou.
Sušené švestky se slaninou
NA 20 KUSŮ
Příprava: 15 min. + doba na marinování švestek
* 20 sušených švestek
* 50 cl slivovice
* 10 plátků libovější anglické slaniny
* 1 lžíce dijonské hořčice
1. Sušené švestky omyjeme v teplé vodě a důkladně osušíme, případně ještě před zpracováním odstraníme pecky.
2. Takto připravené švestky vložíme do misky, zalijeme slivovicí a necháme dostatečně dlouho uležet. V chladu a přikryté nádobě je můžeme nechat naložené třeba až do druhého dne.
3. Plátky libovější anglické slaniny rozpůlíme, potřeme lehce dijonskou hořčicí a zabalíme do nich marinované švestky bez pecek.
4. Aby lépe držely zabalené ve slanině, můžeme je ještě spíchnout párátkem. Podáváme jako zajímavé a chuťově překvapivé jednohubky na domácí party nebo oslavě.
TIP Zabalené švestky dáme na plech a v troubě nebo na grilu krátce rozpečeme, stačí tak 3–5 minut, a teprve potom spíchneme párátkem a podáváme. Švestky můžeme marinovat v libovolných lihovinách, ale i v červeném suchém víně nebo v portském či sherry. Místo po pecce je dobré naplnit mandlí nebo ořechy, případně kouskem kvalitní hořké čokolády. Vyzkoušejte hořkou čokoládu s příchutí, například se zeleným pepřem nebo chilli papričkami. |
Čokoládový chlebíček se sušenými švestkami
NA 1 CHLEBÍČEK
Příprava: 5 min. + 40–45 min. pečení
* 100 g čokolády na vaření
* 100 g másla + trochu na vymazání formy
* 100 g moučkového cukru
* 60 g mletých mandlí
* 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 100 g sušených švestek
* trochu nastrouhané pomerančové kůry
* 50 g hrubé mouky
* 1/4 sáčku kypřicího prášku
* špetka soli
* 1 lžíce mandlových lupínků
1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Do větší varné misky nalámeme čokoládu, přidáme nakrájené máslo a moučkový cukr. Misku postavíme nad hrnec s vroucí vodou a mícháme do rozpuštění všech surovin.
2. Do hladkého krému vmícháme mandle a odstavíme ze sporáku. Promícháváme do zchladnutí a do vychladlého těsta postupně zapracujeme žloutky. Švestky omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Mouku promícháme s kypřicím práškem.
3. Do těsta zapracujeme nakrájené švestky, pomerančovou kůru z dobře omytého nebo chemicky neošetřeného pomeranče a zlehka vmícháme sníh a mouku s kypřicím práškem. Těsto vlijeme do tukem vytřené a pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy a zvolna pečeme přibližně 40 minut.
4. Před dopečením povrch posypeme mandlovými lupínky. Pokud je těsto na povrchu již tmavé, přikryjeme formu pečicím papírem. Před vyjmutím z trouby zkusíme uprostřed špejlí, jestli těsto nelepí, a necháme ho vychladnout ve formě na mřížce. Po vychladnutí vyklopíme na tác a krájíme na porce. Trpělivost se vyplácí: nejchutnější je totiž čokoládový chlebíček druhý den po upečení.
TIP Chlebíček můžeme podávat se šlehanou či kysanou smetanou. Místo sušených švestek použijte rozinky nebo višně či brusinky. Zkuste přimíchat k mouce místo prášku do pečiva dvě lžičky prášku do perníku. |
Losos s meruňkovo-okurkovým kuskusem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 15 min. + 8 - 10 minut pečení
4 porce lososa, po 150–200 g
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* plátky citronu k podávání
Na kuskus:
* 250 g kuskusu
* 1 lžička mletého zázvoru
* 100 g sušených meruněk
* 100 g salátové okurky
* citronová kůra a šťáva z půlky citronu
* sůl a mletý pepř
* 2–3 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce usekaných lístků čerstvé meduňky
1. Sušené meruňky důkladně opláchneme teplou vodou, vložíme do misky a přelijeme trochou vroucí vody, aby změkly. Potom vodu slijeme a okapané meruňky nakrájíme na malé proužky. Salátovou okurku omyjeme a nakrájíme i se slupkou.
2. Kuskus připravíme podle návodu na obalu, dochutíme mletým zázvorem, solí, pepřem, nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu, citronovou šťávou a vmícháme nakrájené meruňky, okurku a meduňku. Nakonec zakapeme olivovým olejem a promícháme. 3. Jednotlivé porce lososa osolíme, opepříme a opečeme na pánvi na olivovém oleji z obou stran, po každé straně asi čtyři minuty, podle výšky filetů. Podáváme s kuskusem.
TIP Na přípravu kuskusu použijte vodu nebo zeleninový vývar. Podle druhu kuskusu se liší jeho příprava. Některý kuskus se jen zalije a nechá se pár minut vsáknout. V tom případě vložte do mísy s kuskusem i opláchnuté a nakrájené meruňky a zázvor. |
Medový chlebíček s fíky a ořechy
NA 1 CHLEBÍČEK
Příprava: 20 min. + 40 min. pečení
* 300 g špaldové mouky polohrubé
* 1/2 kypřicího prášku do pečiva
* 1 lžička mleté skořice
* špetka mletého hřebíčku
* 100 g cukru krupice
* 1 lžíce tekutého medu
* 1 vejce * 5–6 lžic mléka
* 100 g sušených fíků
* 100 g směsi ořechů (lískových, vlašských, mandlí apod.)
* 50 g rozinek, propláchnutých
* trochu tuku na vymazání formy
1. Smícháme mouku s kypřicím práškem a kořením. Cukr roztavíme na zlatý karamel. Zalijeme vodou, rozmícháme, rozvaříme na sirup a necháme zchladnout.
2. Fíky nakrájíme na proužky, rozinky propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Ořechy a mandle překrájíme. K mouce vlijeme vlahý sirup, med, vejce a promícháme, podle potřeby přilejeme mléko. Nakonec zapracujeme ovoce a ořechy.
3. Chlebíčkovou formu vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Stěrkou přendáme a urovnáme těsto do formy a pomalu pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut. Nejsme-li si jistí, jestli je chlebíček propečený, zkusíme doprostřed těsta píchnout špejlí. Pokud na ní nezůstávají vlhké drobky, je chlebíček hotový. Vyjmeme ho z trouby a necháme asi 15 minut chladnout ve formě.
4. Potom chlebíček vyklopíme z formy pomocí pečicího papíru, necháme nejlépe na mřížce zcela vychladnout a krájíme na jednotlivé porce.
TIP |