Šupinaté dobroty. Pochutnejte si na rybách z moře i rybníků

  8:09
Smažený kapr na vánočním stole, rybičková pomazánka a zavináče po náročném večeru - to je nejčastější rybí pokrm na českém stole. Kvůli zdraví bychom ale ryby měli do jídelníčku zařadit dvakrát častěji.

Ryba ve vinném těstíčku. | foto: Isifa

Odborníci na stravu doporučují rybí maso, kudy chodí. Obsahuje totiž kvalitní bílkoviny, řadu vitaminů a minerálů. Také tuku mají méně než jiná masa, přitom na rozdíl od nich je rybí tuk vyloženě zdraví prospěšný. Má totiž vysoký podíl polynenasycených mastných kyselin, které pozitivně ovlivňují cholesterol a chrání tak srdce i cévy.

Těstovinový salát s lososem

Pro 4 osoby

* 150 g lososa
* olivový olej
* sůl
* pepř
* 100 g burských oříšků
* 1 menší pórek
* 400 g těstovin
* thajská omáčka
* čerstvý kopr

1. Lososa potřeme olejem, osolíme, opepříme a opékáme na pánvi na rozehřátém oleji čtyři minuty po každé straně.
2. Na pánvi nasucho opražíme burské oříšky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, slijeme a propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
3. Hotového lososa rozebereme na kousky a přidáme s pórkem a burskými oříšky do těstovin.
4. Salát dochutíme thajskou omáčkou a nasekaným koprem.

NÁŠ TIP
Salát můžete podávat i teplý, těstoviny neproplachujte a lososa do nich přidejte hned po upečení.

Zavináče ze sledě

Pro 4 osoby

* 200 ml vody
* 300 ml octa
* 8 zrnek celého pepře
* 2 bobkové listy
* sůl
* cukr
* 8 sleďů
* 1 cibule
* 200 g kysaného zelí
* 1 malá červená paprika
* 2 kyselé okurky
* kopr

1. Připravíme si nálev z vody a octa, přidáme celý pepř, bobkový list, lžičku soli a lžičku cukru. Nálev krátce povaříme a necháme vychladnout.
2. Sledě omyjeme, očistíme, odřízneme hlavy a vykostíme. Vykoštěné půlky znovu opláchneme a osušíme ubrouskem.
3. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, nakrájíme na plátky. Papriku a okurky nakrájíme na tenčí proužky nebo hranolky.
4. Sledě si položíme kůží dolů, posolíme, rozdělíme na ně kysané zelí, cibuli, papriku a okurky, svineme a spojíme párátkem. Zavináče naskládáme do sklenice a zalijeme nálevem. Přidáme snítky kopru a necháme odležet v chladničce alespoň 7 dní.

NÁŠ TIP
Nasolené plátky sledě můžete potřít hořčicí.

Rybářský koláč

Pro 4 osoby

* olej
* 200 g sýra
* 200 g pangasia
* 1 malá cibule
* 600 g brambor
* 300 g polohrubé mouky
* 50 g másla
* 4 velká vejce
* 1 prášek do pečiva
* sůl
* 200 ml smetany na vaření
* 1 zakysaná smetana

1. Troubu předehřejeme na 180°C. Zapékací mísu vymažeme olejem. Nastrouháme sýr. Rybu opláchneme a osušíme, rozkrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Na pánvi na oleji zpěníme cibulku, přidáme rybu a orestujeme.
3. Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a 2/3 jich nastrouháme. Z mouky, másla, jednoho vejce, soli, prášku do pečiva a teplých brambor zpracujeme těsto, které vyválíme tak, abychom jím mohli vyložit zapékací mísu.
4. Na těsto nasypeme polovinu sýra, poklademe kousky opečené ryby, zalijeme smetanou rozmíchanou se zbylými vejci a sýrem.
5. Koláč poklademe zbylými bramborami nakrájenými na hranolky, potřeme mašlovačkou olejem a pečeme 35-40 minut.

NÁŠ TIP
Zakryjte koláč alobalem, pokud se zdá, že se bude připalovat. Použijte slitého tuňáka ve vlastní šťávě, zbytky upečené ryby, filé, tresky.

Ryba ve vinném těstíčku

Pro 4 osoby

* 1 malá salátová okurka
* 1 svazek ředkviček
* 1 zakysaná smetana
* sůl
* pepř
* 2 vejce
* 200 ml sodovky
* 100 ml bílého vína
* 200 g hladké mouky
* 800 g ryby
* olej
* citron
* 1 hlávkový salát

1. Omytou okurku a ředkvičky nakrájíme na malé kousky, promícháme je se zakysanou smetanou, dochutíme solí a pepřem.
2. V misce prošleháme vejce se sodovkou, bílým vínem, moukou a jednou lžičkou soli.
3. Omytou a osušenou rybu namočíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
4. Podáváme s ředkvičkovým salátem, na plátky nakrájeným citronem a hlávkovým salátem.

NÁŠ TIP
Usmažte v těstíčku kousky kuřete, krevety nebo širší plátky paprik.

Tagliatelle s rybou a rozinkami

Pro 4 osoby

* 1 hrst rozinek
* 1 malá cibule
* 1 pomeranč
* 250 g tresky
* 100 g plátků slaniny
* 400 g tagliatelle
* 70 g piniových oříšků
* 1 snítka čerstvého kopru

1. Rozinky spaříme horkou vodou a necháme je deset minut bobtnat. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Z pomeranče vymačkáme šťávu.
2. Tresku omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kousky.
3. Na pánvi necháme vyškvařit plátky slaniny, odložíme je stranou na papírový ubrousek a na zbylém tuku orestujeme cibuli. Přidáme k ní maso, opečeme a zalijeme pomerančovou šťávou, necháme prohřát. Vmícháme slité a okapané rozinky.
4. V osolené vodě uvaříme těstoviny, slijeme je, promícháme s obsahem pánve, přisypeme piniové oříšky a nasekaný kopr. Naservírujeme na talíře a ozdobíme plátky slaniny.

NÁŠ TIP
Piniové oříšky orestujte nebo je nahraďte jiným druhem ořechů.

Polévka z kapra

Pro 4 osoby * 1/2 kapra * 1 malá cibule * 1 mrkev * 1 petržel * 1/4 celeru * sůl * 1 bobkový list * 3 kuličky pepře * 3 kuličky nového koření * 100 ml smetany na vaření * čerstvá petrželka * 1 malá veka

1. Kapra omyjeme, zeleninu očistíme a vložíme do studené osolené vody i s kořením. Vše vaříme do změknutí zeleniny asi půl hodiny.
2. Polévku přecedíme, zeleninu nakrájíme na menší kousky, z kapra odstraníme kosti a pokrájíme ho.
3. Do scezeného vývaru vložíme nakrájenou zeleninu, maso, přidáme smetanu a nasekanou petrželku.
4. Veku nakrájíme na kostičky, které na sucho na pánvi orestujeme.

NÁŠ TIP
Polévku můžete dochutit i trochou citronové šťávy.

Pečený kapr

Pro 4 osoby

* 750 g brambor
* 1 menší kapr
* sůl
* 4 stroužky česneku
* 3 sušená rajčata naložená v oleji
* 150 g másla
* 150 ml červeného vína
* čerstvá petrželka

1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Troubu předehřejeme na 190°C.
2. Vykuchaného kapra očistíme a osušíme. Zvenčí i zevnitř ho osolíme a potřeme utřeným česnekem. Dovnitř ryby vložíme sušená rajčata a plátek másla.
3. Ochuceného kapra položíme do pekáče vyloženého plátky másla, rybu poklademe zbylým máslem, podlijeme vínem a pečeme asi 40-50 minut ve vyhřáté troubě.
4. V polovině pečení rybu otočíme a přidáme plátky uvařených brambor. Průběžně přeléváme výpekem,případně podlijeme trochou vody. Hotového kapra servírujeme v pekáčku posypaného čerstvou petrželkou.

NÁŠ TIP
Vyzkoušejte kapra podlitého bílým vínem, naplněného plátky citronu.

Autoři:
  • Nejčtenější

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Střední

60 min

Věřte, že si na těchto těstovinách se superzdravou řepou báječně pochutnáte.

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Lehké

45 min

Kombinace lahodného kozího sýra a červené řepy je neodolatelná.

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...