Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Česnek, čokoláda, rajčata. Jaké potraviny vám prodlouží život?

  2:29aktualizováno  2:29
Kdo by nechtěl žít do sta let a zůstat přitom zdravý a plný života? I když některé věci jen těžko ovlivníte, své zdraví a délku života máte z velké části ve svých rukách. Nové vědecké studie a data sesbíraná od lidí, kteří překročili devadesátku, ukazují, že to, co jíme, má velký vliv na délku života a celkové zdraví.
Čokoláda vám může přidat až rok života (ilustrační snímek)

Čokoláda vám může přidat až rok života (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Chcete si vylepšit vyhlídky na dlouhověkost? Vsaďte na následující potraviny a tipy. 

Brokolice, hroznové víno a salát

Na jednom se vědci rozhodně shodnou - strava plná ovoce a zeleniny, která je bohatá na důležité živiny, ale chudá na kalorie, je tím nejlepším tahem pro dlouhý a zdravý život.

Pokud potřebujete konkrétnější informace, na jakou zeleninu a ovoce se máte zaměřit nejvíce, pak vězte, že podle studií vám život nejvíce prodlouží brokolice, hroznové víno a salát.

Bobulovité ovoce

Miniovoce, jako jsou maliny, jahody, borůvky či ostružiny, je plné antioxidantů, které podporují imunitu a pomáhají odvracet život ohrožující choroby. Navíc vám sladké bobule pomohou důstojně stárnout.

Experti z Harvardské univerzity ve své studii z letošního roku zjistili, že nejméně jedna porce borůvek nebo dvě porce jahod každý týden mohou snížit riziko kognitivního poklesu u starších osob.

Česnek

Na loňském srazu stoletých lidí v Pensylvánii paní Nancy Fisherová (107) prohlásila, že za svou dlouhověkost vděčí víře v boha a své vášni pro česnek. A výzkumy ukazují, že paní Fisherová může mít pravdu.

Fytochemikálie v česneku mohou totiž zastavit množení karcinogenních látek v těle a také snižovat riziko rakoviny střev.

Olivový olej

Tekuté zlato, jak se někdy tomuto lahodnému a zdravému mononenasycenému tuku říká, je velmi dobré pro srdeční zdraví, což znamená, že může prodloužit délku vašeho života.

Některé studie také spojují olivový olej s pozitivními účinky na mozek a prevenci rakoviny. Nejzdravější je panenský olej lisovaný za studena, denně byste měli zkonzumovat alespoň dvě čajové lžičky.

Avokádo

Jak podle nejnovějších zpráv z National Center of Health Statistics zabránit srdečním onemocněním? Jezte více potravin, které pomáhají udržovat vaše srdce zdravé, jako je například avokádo, a zlepšete si tak vyhlídky na dlouhý život.

Avokádo vám pomůže snížit hodnoty špatného LDL cholesterolu a zároveň zvýšit hodnoty HDL dobrého cholesterolu. Díky avokádu bude vaše tělo také lépe vstřebávat vitaminy zdravé pro srdce, jako jsou betakaroten a lykopen.

Rajčata

Lykopen je velmi důležitou živinou v boji proti rakovině, která patří mezi hlavní příčiny úmrtí vůbec. A co se týče lykopenu, vězte, že neexistuje lepší zdroj než zralá červená rajčata.

Ty se snažte konzumovat v podobě rajčatové omáčky nebo rajčatové polévky, díky tepelné úpravě může totiž vaše tělo vstřebat více karotenoidu lykopenu.

Fazole

V rozsáhlé studii starších lidí v Austrálii, Japonsku, Švédsku a Řecku z roku 2004 vědci zjistili, že za každých dvacet gramů luštěniny zkonzumované za den měli účastníci o 7 až 8 procent snížené úmrtí.

Strava bohatá na fazole a luštěniny totiž zvyšuje hodnoty mastné kyseliny butyrátu, jež podle studie z Michigane State univerzity může chránit před rakovinovým bujením.

Zrna a semínka

Větší příjem vlákniny může podle studie z roku 2011 publikované v Archives of Internal Medicine snížit riziko úmrtí z jakékoli příčiny o 22 procent.

Experti vysvětlují, že vláknina může chránit proti cukrovce, srdečním onemocněním, některým typům rakoviny i obezitě a může snižovat cholesterol, krevní tlak a krevní cukr. To už je dost důvodů k výměně bílého pečiva a těstovin za celozrnné varianty.

Čokoláda

Skvělá zprávy pro všechny čokoholiky - čokoláda vám může přidat až rok života. Harvardská studie více než 8000 lidí ukázala, že ti, kteří konzumovali mírné množství čokolády třikrát do měsíce, žili téměř o rok déle než ti, co čokoládu nejedli.

V další studii z roku 2009, která proběhla na Karolinska Institute ve Stockholmu, pacienti, kteří přežili infarkt, měli o 44 procent snížené riziko úmrtí během následujících osmi let, pokud jedli čokoládu až jednou týdně v porovnání s těmi, co ji nejedli vůbec.

Podle vědců stojí za vším antioxidanty flavanoly ukryté v kakaových bobech. Nejvíce flavanolů obsahuje kvalitní hořká čokoláda.

Jezte méně masa

Prodloužit život vám také může vegetariánská strava. Podle studie z roku 2009 z univerzity v Severní Karolíně lidé, kteří jedí maso (hlavně červené) každý den, mají vyšší riziko úmrtí v průběhu deseti let oproti těm, co jedí masa méně.

Většina úmrtí ve studii byla způsobena srdečním onemocněním nebo rakovinou, za kterými stály především hamburgery, řízky, vepřové, dále pak zpracované maso jako slanina, salámy a párky.

Jezte více ořechů

Nedávná studie z března tohoto roku na Harvardu rovněž zjistila, že konzumace červeného masa je spojena s vyšším rizikem úmrtí na rakovinu a srdeční onemocnění. Tato studie se však zaměřila také na výhody nahrazení masa zdravějším zdrojem bílkovin, jako jsou ořechy, ryby a luštěniny.

Vědci zjistili, že výměna porce hovězího nebo vepřového za jednu porci ořechů by mohla snížit riziko úmrtí ve středním věku o 19 procent.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Další z rubriky

Potraviny pro zdravé kosti. Jezte sardinky, čedar i fíky

Ilustrační snímek

Zdravé kosti = vápník. Tuhle rovnici známe všichni už od dětství. Ne každý ale ví, že klíčové jsou i další živiny:...

OBRAZEM: Žena je posedlá plastikami, její ňadra váží devět kilogramů

hvězda reality show botched allegra

Američanka Allegra Coleová propadla před jedenácti lety plastickým operacím. Začalo to docela běžným zákrokem na...

Stres i nedostatek času na jídlo mohou za nárůst nemocí střev, řekl lékař

Ilustrační snímek

Opakované bolesti břicha, nadýmání, častý průjem nebo naopak zácpa. To jsou zdravotní komplikace, které trápí stále...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...



Najdete na iDNES.cz