Doporučujeme

S perníkovou náplní a čokoládovou polevou.

S perníkovou náplní a čokoládovou polevou. | foto: Isifa

Štrúdlu odzvonilo, zabalte jablka do sexy župánků

  • 20
Není jablko jako jablko. Adam se v ráji nechal nalákat na to obyčejné, utržené ze stromu. Kdyby ale tušil, jak chutnají ta, která naplníte sladkými náplněmi, zapečete a ve finále polijete čokoládou či vanilkovým pudinkem, neměla by s ním Eva tak snadnou práci.

S marcipánovou náplní

S marcipánovou náplní.

Příprava: 20 minut + pečení 30 - 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 velká jablka
* 50 g loupaných mandlí
* 100 g marcipánu
* 30 g rozinek
* 4 malé kousky celé skořice
* 100 ml jablečného džusu (nemusí být)

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka omyjeme, skrojíme vršek se stopkou a lžičkou vydlabeme jádřinec. Mandle nasekáme.
2. Marcipán nastrouháme a promícháme jej s rozinkami a mandlemi.
3. Hmotou naplníme jablka, ozdobíme 'stopkou' z kousku celé skořice.
4. Naplněná jablka vložíme do zapékací misky, podlijeme je jablečným džusem a vodou a dáme zapéct na 30 - 40 minut. Během pečení jablka přeléváme vypečenou šťávou.

S perníkem a čokoládou

S perníkovou náplní a čokoládovou polevou.

Příprava: 20 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 jablka
* 50 g perníku na strouhání
* 2 lžíce strouhaných vlašských ořechů
* 1 vejce
* 1 lžíce rumu
* 100 g hořké čokolády
* 1 lžíce ztuženého tuku

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka omyjeme, podélně rozpůlíme, lžící vydlabeme jádřince.
2. Perník nastrouháme, promícháme s oříšky, přimícháme žloutek a rum.
3. Z bílku ušleháme sníh a zapracujeme ho do perníkové směsi.
4. Jablka naplníme perníkovou hmotou, přendáme do zapékací misky, podlijeme vodou a pečeme asi 40 minut ve vyhřáté troubě.
5. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu se ztuženým tukem.
6. Teplá upečená jablka před podáváním ozdobíme čokoládovou polevou.

S mandlovo medovou náplní

S mandlovo-medovou náplní.

Příprava: 15 minut + pečení 30 - 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 jablka
* 50 g loupaných mandlí
* 100 g mandlových lupínků
* 5 lžic medu
* 1 lžíce vanilkového cukru
* špetka skořice
* 1 lžíce másla
* 4 piškoty
* 50 ml jablečného džusu

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka omyjeme, vršek seřízneme, jádřinec vydlabeme.
2. Slupku jablka propíchneme na dvou až třech místech vidličkou, aby nepopraskalo.
3. Mandle nastrouháme a lupínky pak promícháme se dvěma lžícemi medu.
4. Zbylý med promícháme s vanilkovým cukrem, skořicí, změklým máslem a piškoty namočenými do jablečného džusu. Vzniklou směsí jablka naplníme, ozdobíme mandlovými lupínky s medem.
5. Jablka dáme do misky, podlijeme je vařící vodou, tak aby v misce byl alespoň centimetr vody, a dáme je zapéct do vyhřáté trouby. Během pečení je přelijeme vypečenou šťávou.

S tvarohovou náplní

S tvarohovou náplní.

Příprava: 20 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 80 g másla
* 1 žloutek
* 80 g moučkového cukru
* 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
* 250 g tvarohu
* 4 velká jablka
* malinová šťáva
* čerstvé maliny

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Změklé máslo utřeme se žloutkem, cukrem, citronovou kůrou a promícháme s tvarohem.
2. Jablka omyjeme, podélně přepůlíme, jádřince vydlabeme lžičkou. Jablka potřeme citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem.
3. Lžící nebo cukrářským sáčkem naplníme jablka tvarohovou směsí a dáme podlitá trochou vody zapéct ve vyhřáté troubě na 30 minut.
4. Hotová jablka podáváme s malinovou šťávou, poprášené moučkovým cukrem a ozdobené čerstvými malinami.

Ježek s makovou náplní

Ježek s makovou náplní.

Příprava: 30 minut + pečení 30 - 40 minut

Pro 4 osoby

* 150 g loupaných mandlí
* 4 větší jablka
* 150 g mletého máku
* 300 ml mléka
* 80 g cukru krupice
* 1 lžíce másla
* špetka mletého hřebíčku
* špetka mleté skořice

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Mandle podélně nasekáme.
2. Z omytých jablek vykrojíme jádřince. Mletý mák vsypeme do vroucího mléka a podusíme ho za občasného míchání do zhoustnutí - asi 10 minut.
3. Do podušeného máku přimícháme cukr, máslo, hřebíček a skořici a společně krátce provaříme.
4. Makovou náplň necháme trochu vychladnout a naplníme jí vnitřek jablek. Ta pak ozdobíme mandlovými bodlinkami a přendáme je do zapékací misky.
5. Jablka podlijeme trochou vařící vody a pečeme je ve vyhřáté troubě lehce zakryté alobalem 30–40 minut, záleží na velikosti jablek.


  • Vybrali jsme pro Vás