Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Štrúdlu odzvonilo, zabalte jablka do sexy župánků

  14:30aktualizováno  14:30
Není jablko jako jablko. Adam se v ráji nechal nalákat na to obyčejné, utržené ze stromu. Kdyby ale tušil, jak chutnají ta, která naplníte sladkými náplněmi, zapečete a ve finále polijete čokoládou či vanilkovým pudinkem, neměla by s ním Eva tak snadnou práci.

S perníkovou náplní a čokoládovou polevou. | foto: Isifa

S marcipánovou náplní

S marcipánovou náplní.

Příprava: 20 minut + pečení 30 - 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 velká jablka
* 50 g loupaných mandlí
* 100 g marcipánu
* 30 g rozinek
* 4 malé kousky celé skořice
* 100 ml jablečného džusu (nemusí být)

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka omyjeme, skrojíme vršek se stopkou a lžičkou vydlabeme jádřinec. Mandle nasekáme.
2. Marcipán nastrouháme a promícháme jej s rozinkami a mandlemi.
3. Hmotou naplníme jablka, ozdobíme 'stopkou' z kousku celé skořice.
4. Naplněná jablka vložíme do zapékací misky, podlijeme je jablečným džusem a vodou a dáme zapéct na 30 - 40 minut. Během pečení jablka přeléváme vypečenou šťávou.

S perníkem a čokoládou

S perníkovou náplní a čokoládovou polevou.

Příprava: 20 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 jablka
* 50 g perníku na strouhání
* 2 lžíce strouhaných vlašských ořechů
* 1 vejce
* 1 lžíce rumu
* 100 g hořké čokolády
* 1 lžíce ztuženého tuku

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka omyjeme, podélně rozpůlíme, lžící vydlabeme jádřince.
2. Perník nastrouháme, promícháme s oříšky, přimícháme žloutek a rum.
3. Z bílku ušleháme sníh a zapracujeme ho do perníkové směsi.
4. Jablka naplníme perníkovou hmotou, přendáme do zapékací misky, podlijeme vodou a pečeme asi 40 minut ve vyhřáté troubě.
5. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu se ztuženým tukem.
6. Teplá upečená jablka před podáváním ozdobíme čokoládovou polevou.

S mandlovo medovou náplní

S mandlovo-medovou náplní.

Příprava: 15 minut + pečení 30 - 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 jablka
* 50 g loupaných mandlí
* 100 g mandlových lupínků
* 5 lžic medu
* 1 lžíce vanilkového cukru
* špetka skořice
* 1 lžíce másla
* 4 piškoty
* 50 ml jablečného džusu

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka omyjeme, vršek seřízneme, jádřinec vydlabeme.
2. Slupku jablka propíchneme na dvou až třech místech vidličkou, aby nepopraskalo.
3. Mandle nastrouháme a lupínky pak promícháme se dvěma lžícemi medu.
4. Zbylý med promícháme s vanilkovým cukrem, skořicí, změklým máslem a piškoty namočenými do jablečného džusu. Vzniklou směsí jablka naplníme, ozdobíme mandlovými lupínky s medem.
5. Jablka dáme do misky, podlijeme je vařící vodou, tak aby v misce byl alespoň centimetr vody, a dáme je zapéct do vyhřáté trouby. Během pečení je přelijeme vypečenou šťávou.

S tvarohovou náplní

S tvarohovou náplní.

Příprava: 20 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 80 g másla
* 1 žloutek
* 80 g moučkového cukru
* 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
* 250 g tvarohu
* 4 velká jablka
* malinová šťáva
* čerstvé maliny

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Změklé máslo utřeme se žloutkem, cukrem, citronovou kůrou a promícháme s tvarohem.
2. Jablka omyjeme, podélně přepůlíme, jádřince vydlabeme lžičkou. Jablka potřeme citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem.
3. Lžící nebo cukrářským sáčkem naplníme jablka tvarohovou směsí a dáme podlitá trochou vody zapéct ve vyhřáté troubě na 30 minut.
4. Hotová jablka podáváme s malinovou šťávou, poprášené moučkovým cukrem a ozdobené čerstvými malinami.

Ježek s makovou náplní

Ježek s makovou náplní.

Příprava: 30 minut + pečení 30 - 40 minut

Pro 4 osoby

* 150 g loupaných mandlí
* 4 větší jablka
* 150 g mletého máku
* 300 ml mléka
* 80 g cukru krupice
* 1 lžíce másla
* špetka mletého hřebíčku
* špetka mleté skořice

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Mandle podélně nasekáme.
2. Z omytých jablek vykrojíme jádřince. Mletý mák vsypeme do vroucího mléka a podusíme ho za občasného míchání do zhoustnutí - asi 10 minut.
3. Do podušeného máku přimícháme cukr, máslo, hřebíček a skořici a společně krátce provaříme.
4. Makovou náplň necháme trochu vychladnout a naplníme jí vnitřek jablek. Ta pak ozdobíme mandlovými bodlinkami a přendáme je do zapékací misky.
5. Jablka podlijeme trochou vařící vody a pečeme je ve vyhřáté troubě lehce zakryté alobalem 30–40 minut, záleží na velikosti jablek.

Autoři:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Ford Transit 2.2 6 míst ESP...
Ford Transit 2.2 6 míst ESP...

r.v. 2012, naj. 218 000 km, diesel
289 190 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.