Štědrý večer u Karolíny Hlavaté
dietoložky a odborné garantky iniciativy Vím, co jím a piju
Vánoce se u nás nesou v tradičním duchu. K obědu máme kroupového kubu a k tomu salát z červené řepy, štědrovečerní večeře je klasická, míváme kapra, bramborový salát a rybí polévku. Rybu děláme na dva způsoby – smaženou, respektive pečenou v troubě a pečenou s petrželkou a citronem na másle. Do bramborového salátu dávám více zeleniny, nepřidávám žádnou uzeninu. Jinak klasicky používám majonézu.
Rybí polévku vařím ve větším množství, milují ji totiž i kočky. Polévku vařím podle receptu babičky, patří do ní dost libového rybího masa, jinak základem je silný rybí vývar a hodně zeleniny. Na Štědrý den chodíme odpoledne ven, i o vánočních svátcích býváme na chalupě, takže pohybu máme dost.
A moje rada?
Všeho dělám tak akorát, aby nezbývalo příliš zbytků. To je asi hlavní recept, aby člověk přes Vánoce příliš nepřibral – jíst s mírou a nedojídat zbytky.