Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Štědrovečerní menu: kapr na černo a paštika z husích jater

aktualizováno 
Pro většinu z nás je to nejslavnostnější období v roce. Lahůdek plný stůl. S našimi tipy na oblíbenou klasiku i originálními nápady na její vylepšení vám budou Vánoce chutnat ještě víc.


Právě Štědrý večer je tou nejlepší příležitostí, kdy se hodí vytáhnout vyšívaný ubrus po prababičce, sváteční servis z tenoučkého porcelánu, a třeba i stříbrné příbory, pokud se u vás doma najdou. Vánoce za to stojí.

Po celodenním půstu si užijte bohatou večeři o třech chodech, a jestli nemáte rádi ryby, nepřemáhejte se a místo kapra si připravte obalované řízky a nebo bifteky. Náš redakční tip na polévku bez ryby je hovězí vývar s domácími játrovými knedlíčky nebo hrachová polévka s křupavými krutonky. Krásné svátky a dobrou chuť!

Předkrm

Paštika z husích jater s meruňkovým aspikem

4 PORCE

Paštika:
* 150 g husích jater
* 4 lžíce bílého port. vína
* 2 lžíce olivového oleje
* 120 g másla
* 4 lžíce smetany
* sůl
* bílý pepř
* špetka skořice

Aspik:
* 100 g kompot. meruněk
* 2 dcl bílého vína
* 1 lžíce cukru krystal
* 1 lžíce portského vína
* 20 g želatiny

Na ozdobu:
* salát biondo a lollo rosso
* 2 lžíce malinového octa
* 1 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce kompot. brusinek
* 4 půlky kompot. hrušek

1. Husí játra očistíme, odblaníme, pokapeme portským vínem a zprudka opečeme na pánvi a necháme vychladnout.

2. Meruňky nakrájíme na malé kousky a přendáme do kastrůlku. Zalijeme trochou šťávy z meruněk, přidáme cukr a bílé víno. Na malém plamenu dobře rozvaříme. Rozmixujeme a procedíme přes jemné síto. Želatinu namočíme na 5 minut do studené vody. Meruňkovou směs vrátíme na oheň, přivedeme téměř k varu a přidáme namočenou želatinu. Směs nahříváme, ale nevaříme. Necháme mírně vychladnout.

3. Vychladlá játra nakrájíme na menší kousky a přendáme do misky. Přidáme změklé máslo, portské víno, skořici, smetanu a rozmixujeme. Paštiku ochutíme solí a pepřem.

4. Formu na paštiku vyložíme fólií, naplníme aspikem a necháme chvíli ztuhnout (ideálně v nádobě s ledem nebo ledovou vodou). Necháme asi 3 minuty vychladit, aspik slijeme zpět (po stranách by měla být 5mm vrstva aspiku) a dáme na půl hodiny ztuhnout do lednice. Vyšlehanou paštikou naplníme formu, povrch uhladíme a zalijeme aspikem. Necháme přes noc ztuhnout.

5. Ztuhlou paštiku vyndáme z formy a nakrájíme na plátky. Malinový ocet rozšleháme s olejem. Ze salátů uděláme kytičku, zakapeme zálivkou, kolem naskládáme plátky paštiky, ozdobíme trochou brusinek a půlkou hruštičky s brusinkovým kompotem uvnitř.

Polévka

Lehká rybí polévka s knedlíčky

4 PORCE

* 2 hlavy kapra
* lžíce másla
* 1 menší mrkev
* kousek celeru
* 5 kuliček pepře a nového koření
* 2 bobkové listy
* sůl
* petrželka

Knedlíčky:
* 1 houska
* sůl
* bílý pepř
* 125 g jiker a mlíčí
* strouhanka
* špetka muškátového květu
* petrželka

1. Hlavy kapra dobře vypereme, odstraníme žábry a oči. Zeleninu očistíme a nakrájíme na jemné nudličky. Hlavy vložíme do vody, přidáme pepř, nové koření, sůl a bobkový list. Přivedeme k varu a hlavy uvaříme doměkka.

2. Mezitím si připravíme knedlíčky. Jikry a mlíčí utřeme se solí. Housku natrháme na kousky a namočíme ji ve vodě, vymačkáme a přidáme k vnitřnostem. Promícháme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Podle potřeby přidáme strouhanku a můžeme přimíchat i nasekanou petrželku. Ze směsi tvoříme malé knedlíčky a vkládáme do vroucí vody. Vaříme 2-3 minuty a poté vyndáme z hrnce.

3. Polévku scedíme přes jemný cedník. V hrnci popustíme máslo, přidáme nakrájenou zeleninu a krátce ji orestujeme. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Podle chuti osolíme a přidáme najemno nasekanou petrželku. Hlavy obereme a maso nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky. Při podávání vkládáme do polévky knedlíčky.


TIP
V některých rodinách se kapr na štědrovečerní tabuli neujal, a tak chybí i základní suroviny na přípravu polévky. Na přípravu rybí polévky ale nemusíte mít jen kapří hlavy. Můžete ji připravit z rybího filé nebo jiných mořských ryb. Jen místo knedlíčků z jiker a mlíčí do ní dejte krutonky z nakrájené veky, osmažené na másle (vylepšit je můžete špetkou koření).


Hlavní chod

Kapr na černo s mandlemi

4 PORCE

* 800 g kapra
* 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
* sůl
* 1 menší cibule
* 1/2 lžíce rajčatového protlaku
* několik zrnek celého pepře a nového koření
* 3 lístky bobkového listu
* špetka tymiánu
* 80 g olivového oleje
* 2 lžíce octa
* 40 g perníku na strouhání
* 1 lžíce švestkových povidel
* 1/4 l červeného vína
* 1 lžíce cukru
* 60 g mandlí
* 60 g sušených švestek

1. Kapra dobře očistíme, nakrájíme na porce a omyjeme. Jednotlivé porce osolíme a necháme chvíli odležet. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Zeleninu vložíme na rozehřátý olej a krátce orestujeme. Přidáme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a orestujeme se zeleninou. K zelenině dáme lžíci protlaku, promícháme a zalijeme vodou. Do základu přidáme koření, špetku soli a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme porce kapra a necháme 10-15 minut vařit. Vařeného kapra přendáme na talíř a překryjeme fólií (aby ryba neoschla a neztmavla).

2. Do základu přimícháme najemno nastrouhaný perník, červené víno a švestková povidla. Ochutíme solí a cukrem a necháme dobře provařit. Mezitím krátce povaříme sušené švestky a pak přidáme rozinky. Omáčku propasírujeme přes jemné síto a přidáme rozinky, spařené a oloupané mandle a nakrájené švestky, které jsme slili. Omáčku ještě jednou krátce povaříme. Do částečně vychladlé omáčky naskládáme porce kapra a necháme do druhého dne odležet. Uleželý kapr chutná lépe.

3. Podáváme s bramborovými kroketami nebo houskovými knedlíky.


TIP
Napadlo by vás, že z kapra se dá vyrobit také sushi? Geniální japonský mistr sushi a bývalý profesionální judista Tadayoshi Ebina, který připravuje letošní zimu sushi v pražské restauraci Zahrada v opeře, si ,kapří sushi‘ vymyslel a dovedl k naprosté dokonalosti. Ebina se v každé zemi a podniku, kde zrovna připravuje své lahůdky, snaží využít i místní suroviny. Připravuje sushi přímo mezi hosty, uprostřed restaurace, a tak můžete pozorovat jeho umění na vlastní oči. Na speciálním sushi-menu mistra Ebiny můžete ochutnat i kapří nigiri sushi se špetkou drceného kmínu. Je skvělé!



Jak na kapříky

NAMOČTE JE - Aby bylo rybí maso voňavější a bez pachutě rybníka, doporučuje se naložit kapra již den před Štědrým večerem do studeného mléka. Před další úpravou maso omyjeme studenou vodou a normálně okořeníme a pokračujeme v přípravě.

OPIJTE JE - Vajíčko, které potřebujeme na obalení kapra, nemusíme rozdělávat tradičně s kapkou mléka, ale místo něj můžeme sáhnout třeba po pivu, vínu nebo minerálce. V některých krajích se kapr obalí nejprve v těstíčku z vajíčka a mouky (a mléka nebo piva) a teprve nakonec ve strouhance.

OKOŘEŇTE JE - Aby byla strouhanka ještě pikantnější, můžeme ji lehce okořenit, ale pozor, aby chuť koření nepřebila chuť ryby. Na mísu strouhanky stačí lžička koření. Vyzkoušejte třeba čerstvě utlučený pepř, tymián, muškátový květ nebo nové koření.

NAKROJTE JE - Pokud kapra smažíte ve fritovacím hrnci, nakrojte maso ostrým nožem v nejvyšším místě až ke kosti. Vysoký žár oleje kostičky dokonale rozpustí.

POTOPTE JE - Smažený kapr je kalorická bomba a nepřítel číslo 1 pro všechny, koho zlobí žlučník. Existuje ale jeden jednoduchý fígl, díky kterému se můžete zbavit většiny oleje, jenž se během smažení vsákl do strouhanky. Stačí postavit na plotnu dostatečně široký hrnec, naplnit ho vroucí vodou a můžete začít kouzlit. Usmažené porce ryby vyndáme z rozpáleného oleje a na 30 vteřin ponoříme do vroucí vody. Nemusíte se bát, že by vám z masa opadla strouhanka, ale budete překvapeni, jak vysoká bude vrstva oleje na hladině vody.

Saláty

Bavorský salát

4 PORCE

* 500 g brambor (nejlépe rohlíčky)
* 100 ml vody
* 2 lžíce cukru krystal
* 2 lžíce octa
* sůl
* bílý pepř
* 1 červená
* 1 bílá cibule
* 3 kyselé okurky
* olivový olej

1. Brambory dobře omyjeme a ve slupce uvaříme na mírném ohni doměkka. Kyselou okurku omyjeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky.

2. Mezitím si připravíme zálivku. Vodu svaříme s cukrem, octem, solí a najemno nakrájenou oloupanou cibulí. Odstavíme a přidáme do nálevu nakrájenou okurku a olej, směs prošleháme.

3. Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme je a nakrájíme na plátky silné asi dva milimetry a vložíme do mísy s ještě teplou marinádou. Dobře promícháme. Salát necháme do druhého dne vychladnout v lednici, aby se dobře uležel. Je důležité, aby se chutě jednotlivých ingrediencí prolnuly a spojily s pikantní zálivkou.

Bramborový s jablky

4 PORCE

* 500 g brambor
* 50 g cibule
* 50 g sterilovaného hrášku
* 50 g kyselých okurek
* 100 g vařené mrkve
* 70 g vařeného celeru
* 100 g majonézy
* 50 g bílého jogurtu
* sůl
* bílý pepř
* ocet * 2 jablka

1. Brambory omyjeme a ve slupce uvaříme. Necháme je do druhého dne vychladnout a oloupeme. Půjde to snadněji. Celer a mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, povaříme doměkka, ale nerozvaříme. Slijeme horkou vodu, propláchneme ve studené a smícháme s bramborami.

2. Přidáme sterilovaný hrášek, nadrobno nakrájenou kyselou okurku a ochutíme solí, pepřem a octem. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky a přimícháme do salátu. Majonézu našleháme s bílým jogurtem a vmícháme do salátu. Dosolíme a okyselíme. Misku zakryjeme a necháme přes noc odležet. Při podávání ozdobíme plátky jablek a kyselých okurek.

Židovský salát

4 PORCE

* 600 g brambor
* 2 větší cibule
* 220 g sterilovaných okurek
* sůl
* pepř
* olivový olej
* ocet

1. Brambory dobře omyjeme a ve slupce uvaříme doměkka. Nejlépe den předem, lépe se loupou a krájí. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky. Okurky podélně rozkrojíme a nakrájíme na stejně silné plátky jako cibuli.

2. Brambory oloupeme, rozkrojíme podélně na čtvrtiny a na silnější plátky a přendáme do mísy. Přidáme nakrájenou cibuli, okurky a trochu octa a oleje. Vše opatrně promícháme. Salát ochutíme solí a pepřem.

TIP
K bramborovým salátům, které připravujeme bez majonézy, se skvěle hodí také nakládané kapary.


Brambory

Jsou v českých obchodech značeny podle varného typu. Na salát je nejlepší typ A. Odrůdy zařazené do této kategorie se nerozvaří ani při delším varu, mají pevné hlízy, jsou tuhé a lojovité. Hodí se i typ B - ale pozor, mohou se rozvařit a rozpadnout.

ANO: Annabelle, Cecille, Craig Royal, Keřkovské rohlíčky, Maris Piper 
NE: Innovator, Desire, King Edward

VÁNOCE na iDNES.cz

Autoři:






Nejčtenější

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Květákové pečené placičky
Květákové pečené placičky

Zdravá dobrota na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.