Prvorepublikové vánoční menu. Hodujte na Štědrý den jako naši pradědové

Na svátečním stole se ve většině českých rodin už po desetiletí objevuje především rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem. Věděli jste však, že ryba nebývala odjakživa běžným českým vánočním jídlem? A odkud vlastně přišel bramborový salát a smažený řízek?
Část 1/4
Slavnostně prostřený stůl

Rybí maso nebývalo ještě koncem 19. století typickou štědrovečerní specialitou. V českých rodinách kralovaly především luštěniny a obiloviny, v těch bohatších maso různého druhu. Maso z kapra bylo drahé a špatně dostupné, tak si ho dopřávali především ti, kdo bydleli v některé rybníkářské oblasti.

Teprve na začátku 20. století na našem stole kapr zdomácněl, nejprve ovšem v podobě na černo, kdy se vařené kapří maso podávalo v omáčce s ořechy, švestkami, rozinkami, povidly a perníkem. 

Smažený kapr (nebo telecí řízek) s bramborovým salátem doputoval do české vánoční tradice z Rakouska, které nám bylo v posledních stoletích velkou gastronomickou inspirací. V českých domácnostech se tento slavnostní pokrm uvelebil především za první republiky a v mnoha rodinách je doma až dodnes.

„Telecí maso je výborná štědrovečerní alternativa, zejména pokud zrovna nemusíte kapra nebo jinou rybu,“ podotýká Vít Morkus z Pražského řeznictví. Řízek by podle něj měl být ideálně z kýty a krásně dotenoučka rozklepaný. „Pokud chcete mít jistotu opravdu dobrého masa, sáhněte po tom od českých chovatelů,“ dodává.

Lidé zejména z vyšších vrstev si za první republiky také pochutnávali na šnecích, kteří se k nám dostali z Francie. 

Z tradiční české kuchyně naopak až do dnešních dnů přetrvává obliba připravovat na Štědrý den jídla z luštěnin nebo obilovin. Místo rybí polévky se tak často vaří slavnostní polévka z hrachu a tradiční kroupový kuba také není žádnou popelkou. Tmavou barvu dodávala tomuto pokrmu houba stroček trubkovitý, která se ovšem už dnes téměř nepoužívá.

Zkuste letos nechat kapra kaprem a připravte si doma prvorepublikovou štědrovečerní večeři sestávající z hrachovky, kuby a výborných telecích řízků s bramborovým salátem.

Autor:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...