Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tradiční české vánoční menu, jak ho servírovaly naše babičky

aktualizováno 
Klasické štědrovečerní menu už se dnes tolik nenosí. Kapra mnoho z nás nahrazuje řízkem, rybí polévku hrachovkou a místo štrúdlu si dáváme tiramisu. Pojďme se teď zase vrátit v čase za tradičními recepty s šéfkuchařem pražské restaurace U Schnellů Janem Bartákem. A chybět nebudou ani šneci.

Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem | foto: www.uschnellu.cz

Rybí polévka

Štědrovečerní rybí polévka

Množství: pro 4 osoby

  • 3 rybí hlavy
  • 1 větší mrkev
  • 1 celer
  • 1 kořen petržele
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • jikry a mlíčí
  • 3 housky

1. Hlavy, kousky ryby a zeleninu dáme vařit do 1,5 l studené vody. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 45 minut.

2. Vývar přecedíme, maso z ryby, jikry a mlíčí i vařenou zeleninu naškrábeme nožem a vložíme zpátky do vývaru.

3. Polévku zahustíme světlou máslovou jíškou a necháme ještě lehce provařit.

4. Na másle dozlatova osmažíme na kostičky nakrájenou housku, kterou vložíme na ubrousek, abychom ji zbavili tuku. Takto připravenou houskou sypeme polévku a můžeme dozdobit snítkou petrželové natě.

Šneci s bylinkovým máslem

Množství: pro 4 osoby

Šneci s bylinkovým pásmem
  • 24 ks šneků
  • 50 g sýra gouda
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • provensálské koření

1. Šneky vhodíme do neosolené vroucí vody a uvaříme doměkka.

2. Poté vyjmeme pinzetou z ulity, očistíme a nameleme na jemno. Přidáme měkké máslo, sůl, pepř a špetku provensálského koření.

3. Ulitu zbavíme nečistot, můžeme ji i vyvařit, a plníme připravenou směsí ze šneků a koření.

4. Šneky zapékáme v troubě při cca 160 C° 8-10 minut.

5. Jako přílohu doporučujeme česnekovou bagetku.

Tip: Dnes je možné koupit již připravené mražené šneky, které pouze zapékáme v troubě a můžeme podávat.

Vánoční kuba

Staročeský kuba

Množství: pro 4 osoby

  • 400 g krup
  • 100 g vepřového sádla
  • 1 velká cibule
  • 100 g sušených hub
  • kmín
  • majoránka
  • pepř
  • 1 palička česneku

1. Kroupy propláchneme vodou a vaříme v osolené vodě s kmínem.

2. Mezitím si namočíme sušené houby do vody a necháme nabobtnat. Nakrájíme cibuli na drobno, česnek rozmačkáme.

3. V hrnci osmahneme na sádle cibulku a houby. Vše smícháme s kroupami a dochutíme kořením podle chuti. Poté připravenou směs vložíme do pekáče vymazaného sádlem a pečeme cca 15 minut.

4. Podáváme bez přílohy pouze s kyselou okurkou.

Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem

Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem

Množství: pro 4 osoby

  • 800 g kapra
  • 4 vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • sůl

Na salát:

  • 500 g brambor
  • 250 g sterilované kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 60 g sterilovaného hrášku
  • 60 g cibule
  • 4 menší kyselé okurky
  • 2 vejce natvrdo
  • majonéza
  • cukr
  • pepř
  • sůl
  • ocet (ocet a cukr můžeme nahradit lákem z kyselých okurek)
  • plnotučná hořčice

1. Salát si připravíme nejlépe den dopředu. Nejprve uvaříme brambory ve slupce a necháme vychladit.

2. Do mísy vložíme okapanou sterilovanou zeleninu, hrášek, na jemno nakrájenou cibulku, kyselé okurky a na kostičky nakrájené vařené vejce. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy.

3. Z majonézy, hořčice, soli, pepře a nálevu z okurek si připravíme zálivku, kterou za stálého míchání přidáváme do salátu, aby jeho konzistence byla přiměřeně hustá.

4. Kapra řádně opláchneme, zbavíme nečistot, vykostíme a vytvoříme filety. Lehce nasolíme a dáme přes noc naložit do mléka.

5. Takto připravené filety obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

6. Na talíři tvoříme polévkovou naběračkou bochánky z bramborového salátu, zdobíme snítkou petrželové natě a podáváme se smaženým kaprem.

Jablkový závin s mandlemi

Množství: pro 4 osoby

Jablkový závin s mandlemi
  • 1,5-2 kg jablek
  • 200 g listového těsta
  • 50 g mandlí
  • žloutek
  • máslo
  • sáček vanilkového cukru
  • sáček skořicového cukru
  • hladká mouka
  • strouhanka

1. Hotové listové těsto necháme rozmrazit. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme podle chuti a zvyku.

2. Plát povoleného listového těsta rozválíme na vále, který jsme si předtím jemně posypali moukou. Těsto pomažeme rozehřátým máslem, posypeme strouhankou a poklademe jablky, ze kterých jsme jemným tlakem rukou vymačkali šťávu. Posypeme vanilkovým a skořicovým cukrem a přidáme nahrubo nasekané mandle.

3. Těsto zabalíme a přemístíme na plech. Závin potřeme rozšlehaným žloutkem a propícháme, aby nám při pečení nepraskl.

4. Pečeme v troubě na 160-180 °C po dobu 30-40 minut.

5. Nakrájený závin podáváme posypaný moučkovým cukrem a nasekanými mandlemi.

Autor:






Nejčtenější

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.