Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Steaky v dámském stylu

  0:20aktualizováno  0:20
Pořádná flákota sice patří spíš do kulinářských snů svalnatých dřevorubců než jemných dam. Když ale víte, jak na to, může se i steak něžně rozplývat na jazyku.

Kuřecí proužky v sezamovém semínku | foto: In Images


DANA OBERMAJEROVÁ vás naučí nejlepší steaky ze všech druhů masa 

 


Kuřecí proužky v sezamovém semínku

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 40 min. marinování a smažení

* 400-600 g kuřecích prsou
* sůl a mletý bílý pepř
* trochu citronové kůry, nastrouhané
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce sezamových semínek
* 2 lžíce oleje
* 1 salátová okurka
* 200 ml bílého hustého jogurtu
* 2 stroužky česneku, prolisovaného
* 1 lžíce ořechového oleje
* citronová šťáva na dochucení
* směs listových salátů k podávání

1. Omytá a osušená kuřecí prsa naklepeme přes fólii a nakrájíme na proužky. Maso vložíme do misky, osolíme, opepříme, přidáme trochu citronové kůry a olivový olej, vetřeme do masa a necháme odležet.

2. Mezitím si připravíme kořeněný jogurt a zeleninu. Saláty omyjeme a důkladně osušíme. Okurku nakrájíme na nudličky a přikryté je necháme v chladu. V misce prošleháme jogurt s česnekem, ořechovým olejem, solí, pepřem a dochutíme citronovou šťávou.

3. V pánvi rozpálíme olej, maso zprudka osmažíme, posypeme sezamovými semínky a opékáme na středním plameni po každé straně, dokud není propečené a na povrchu nazlátlé, trvá to asi 6 minut. Podáváme s okurkami přelitými ochuceným jogurtem a listy salátu. Biftek s rozmarýnem a s grilovanou zeleninou.

TIP
Namísto sezamu můžete na posypání proužků masa použít dýňová semínka. Nedělá vám česnek dobře? Vmíchejte do bílého jogurtu jen sekané bylinky, sůl a trochu hořčice.

 

 

 


Biftek s rozmarýnem a s grilovanou zeleninou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5 min. + 10 minut smažení

* 4 bifteky po 200 g ze střední části svíčkové
* 4 lžíce olivového oleje + trochu na zakapání zeleniny
* snítka čerstvé rozmarýny a tymiánu
* čerstvě mletý pepř
* sůl
* 2 malé cukety
* 2 rajčata
* 2 lahůdkové cibulky

1. Maso z odblaněné svíčkové nakrájíme přes vlákna na řezy o hmotnosti 200 g a výšce 3-4 cm. Maso roztlačíme dlaní a znovu upravíme rukama do původního tvaru. Posypeme bylinkami, potřeme 2/3 olivového oleje, přikryjeme a necháme v chladu odležet.

2. Mezitím omyjeme zeleninu. Cibulky a rajčata podélně rozpůlíme a cukety nakrájíme na plátky.

3. V grilovací pánvi si rozpálíme zbylý olej a maso zprudka z obou stran osmažíme.
Zmírníme plamen a opékáme z každé strany 3-5 minut, podle toho jak chceme mít biftek propečený. Hotový biftek osolíme a opepříme, položíme na předehřátý talíř a překryjeme alobalem, chutě a vůně se tak správně rozloží.

4. Na jiné pánvi opečeme zeleninu zakápnutou olivovým olejem, tak aby zůstala křupavá. Osolíme, popřípadě lehce opepříme a posypeme zbylými bylinkami. Podáváme s připravenými bifteky.

TIP
Maso ze svíčkové musí být zralé a hnědočervené. Strany můžete ovázat motouzem nebo obalit plátky slaniny.
Opékejte v malém množství kvalitního tuku.


 

 


Grilovaný losos

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 min.

* 4 steaky z lososa (čerstvé nebo mražené)
* 1 lžíce pomerančové nebo citronové šťávy
* sůl
* hrubě mletý barevný nebo citronový pepř
* 1 lžíce kvalitního oleje

1. Mraženou rybu necháme v pokojové teplotě trochu povolit, ale pozor: zase ne úplně rozmrazit, jinak by se mohla při pečení rozpadat.

2. Jednotlivé porce ryby pokapeme pomerančovou nebo citronovou šťávou a necháme asi pět minut odpočívat.

3. Mezitím si rozpálíme gril nebo grilovací pánev na střední stupeň a pak připravené porce ryby z obou stran osolíme a opepříme. Gril potřeme malým množstvím oleje a steaky grilujeme po každé straně asi čtyři minuty.

4. Grilovaného lososa podáváme s vařenými bramborami a čerstvým zeleninovým salátem.

 


Krůtí prsa v máslovo-sýrové krustě

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 min. + 15-20 min. pečení

* 400-600 g krůtích prsou
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce oleje
* 80 g strouhaného parmazánu
* 4 lžičky změklého másla
* pár lístků čerstvé bazalky

Na omáčku

* 100 g burských oříšků
* 1/2 lžičky kari koření
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 400 ml smetany
* sůl *
1 lžička přírodního cukru
* 2-3 lžíce citronové šťávy

1. V kastrůlku se silným dnem nasucho opražíme nasekané burské oříšky, lehce osolíme, přidáme kari koření a zázvor a ještě krátce orestujeme. Zalijeme smetanou a vaříme na mírném ohni asi 5 minut.

2. Necháme chvíli zchladnout, přelijeme do mixéru a umixujeme na hladký krém. Přes jemné síto propasírujeme do kastrůlku, prohřejeme a dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.

3. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na 4 silnější plátky. Předehřejeme si gril. A v misce smícháme nastrouhaný parmazán se změklým máslem. Steaky osolíme a opepříme a zprudka osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji, po každé straně asi 3 minuty. Opečené maso vyjmeme a ze všech stran obalíme v sýru s máslem.

4. Přemístíme na plech nebo na mřížku vyloženou alobalem a zapečeme pod grilem nebo v dobře rozpálené troubě po každé straně asi 2-3 minuty, dokud se neutvoří zlatá krustička. Podáváme s arašídovou omáčkou.

TIP
Dobře chutnají krůtí prsíčka také s krustou připravenou z ementálu nebo sýra Gran Moravia. V tom případě ale už maso při zapékání neotáčejte. Do omáčky můžete místo burských použít také vlašské nebo lískové ořechy.

 

 


 


Grilovaný vepřový bok se šalvějí

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 40 min. grilování

* 600 g vepřového boku nebo vepřové panenky
* hrst lístků čerstvé šalvěje a majoránky
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1/2 lžičky dijonské hořčice
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce olivového oleje + trochu na potírání

1. V misce smícháme šťávu z citronu, olej a hořčici na marinádu. Bůček bez kůže a kostí na vnitřní straně odblaníme, nejlépe přes fólii rozklepeme na plát o síle přibližně 2,5 cm. Je-li vyšší, tak ho prokrojíme a pak ještě naklepeme. Plát masa z jedné strany osolíme, opepříme a potřeme částí marinády. Potom maso ještě posypeme hrubě posekanými bylinkami a stočíme je stejně jako na roládu.

2. Ze srolovaného masa nakrájíme napříč řezy, potřeme je ze všech stran zbylou olejovou marinádou a necháme v chladu hodinu odležet.

3. Připravené a odleželé srolované řezy napíchneme na předem namočené špejle nebo speciální grilovací jehly a grilujeme zvolna na rozpálené grilovací mřížce z obou stran asi 40 minut.

4. Během grilování potíráme olejem a výpekem z masa. Podáváme nejlépe s čerstvým pečivem a čerstvou nebo nakládanou zeleninou.

TIP
Místo bůčku připravte špíz z vepřové panenky, doba na přípravu se zkrátí a pokrm odlehčí. Vepřovou panenku prokrojte na plát, naklepejte klouby ruky a pokračujte stejně jako u bůčku. Marinování a grilování se zkrátí zhruba o polovinu. Při přípravě bůčku přidejte do marinády a na potírání trochu piva.

 

 


 

 

 







Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Grafton Recruitment Praha
Referent oddělení odbytu

Grafton Recruitment Praha
Plzeňský kraj
nabízený plat: 28 000 - 35 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.