Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Steaky v dámském stylu

  0:20aktualizováno  0:20
Pořádná flákota sice patří spíš do kulinářských snů svalnatých dřevorubců než jemných dam. Když ale víte, jak na to, může se i steak něžně rozplývat na jazyku.

Kuřecí proužky v sezamovém semínku | foto: In Images


DANA OBERMAJEROVÁ vás naučí nejlepší steaky ze všech druhů masa 

 


Kuřecí proužky v sezamovém semínku

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 40 min. marinování a smažení

* 400-600 g kuřecích prsou
* sůl a mletý bílý pepř
* trochu citronové kůry, nastrouhané
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce sezamových semínek
* 2 lžíce oleje
* 1 salátová okurka
* 200 ml bílého hustého jogurtu
* 2 stroužky česneku, prolisovaného
* 1 lžíce ořechového oleje
* citronová šťáva na dochucení
* směs listových salátů k podávání

1. Omytá a osušená kuřecí prsa naklepeme přes fólii a nakrájíme na proužky. Maso vložíme do misky, osolíme, opepříme, přidáme trochu citronové kůry a olivový olej, vetřeme do masa a necháme odležet.

2. Mezitím si připravíme kořeněný jogurt a zeleninu. Saláty omyjeme a důkladně osušíme. Okurku nakrájíme na nudličky a přikryté je necháme v chladu. V misce prošleháme jogurt s česnekem, ořechovým olejem, solí, pepřem a dochutíme citronovou šťávou.

3. V pánvi rozpálíme olej, maso zprudka osmažíme, posypeme sezamovými semínky a opékáme na středním plameni po každé straně, dokud není propečené a na povrchu nazlátlé, trvá to asi 6 minut. Podáváme s okurkami přelitými ochuceným jogurtem a listy salátu. Biftek s rozmarýnem a s grilovanou zeleninou.

TIP
Namísto sezamu můžete na posypání proužků masa použít dýňová semínka. Nedělá vám česnek dobře? Vmíchejte do bílého jogurtu jen sekané bylinky, sůl a trochu hořčice.

 

 

 


Biftek s rozmarýnem a s grilovanou zeleninou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5 min. + 10 minut smažení

* 4 bifteky po 200 g ze střední části svíčkové
* 4 lžíce olivového oleje + trochu na zakapání zeleniny
* snítka čerstvé rozmarýny a tymiánu
* čerstvě mletý pepř
* sůl
* 2 malé cukety
* 2 rajčata
* 2 lahůdkové cibulky

1. Maso z odblaněné svíčkové nakrájíme přes vlákna na řezy o hmotnosti 200 g a výšce 3-4 cm. Maso roztlačíme dlaní a znovu upravíme rukama do původního tvaru. Posypeme bylinkami, potřeme 2/3 olivového oleje, přikryjeme a necháme v chladu odležet.

2. Mezitím omyjeme zeleninu. Cibulky a rajčata podélně rozpůlíme a cukety nakrájíme na plátky.

3. V grilovací pánvi si rozpálíme zbylý olej a maso zprudka z obou stran osmažíme.
Zmírníme plamen a opékáme z každé strany 3-5 minut, podle toho jak chceme mít biftek propečený. Hotový biftek osolíme a opepříme, položíme na předehřátý talíř a překryjeme alobalem, chutě a vůně se tak správně rozloží.

4. Na jiné pánvi opečeme zeleninu zakápnutou olivovým olejem, tak aby zůstala křupavá. Osolíme, popřípadě lehce opepříme a posypeme zbylými bylinkami. Podáváme s připravenými bifteky.

TIP
Maso ze svíčkové musí být zralé a hnědočervené. Strany můžete ovázat motouzem nebo obalit plátky slaniny.
Opékejte v malém množství kvalitního tuku.


 

 


Grilovaný losos

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 min.

* 4 steaky z lososa (čerstvé nebo mražené)
* 1 lžíce pomerančové nebo citronové šťávy
* sůl
* hrubě mletý barevný nebo citronový pepř
* 1 lžíce kvalitního oleje

1. Mraženou rybu necháme v pokojové teplotě trochu povolit, ale pozor: zase ne úplně rozmrazit, jinak by se mohla při pečení rozpadat.

2. Jednotlivé porce ryby pokapeme pomerančovou nebo citronovou šťávou a necháme asi pět minut odpočívat.

3. Mezitím si rozpálíme gril nebo grilovací pánev na střední stupeň a pak připravené porce ryby z obou stran osolíme a opepříme. Gril potřeme malým množstvím oleje a steaky grilujeme po každé straně asi čtyři minuty.

4. Grilovaného lososa podáváme s vařenými bramborami a čerstvým zeleninovým salátem.

 


Krůtí prsa v máslovo-sýrové krustě

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 min. + 15-20 min. pečení

* 400-600 g krůtích prsou
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce oleje
* 80 g strouhaného parmazánu
* 4 lžičky změklého másla
* pár lístků čerstvé bazalky

Na omáčku

* 100 g burských oříšků
* 1/2 lžičky kari koření
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 400 ml smetany
* sůl *
1 lžička přírodního cukru
* 2-3 lžíce citronové šťávy

1. V kastrůlku se silným dnem nasucho opražíme nasekané burské oříšky, lehce osolíme, přidáme kari koření a zázvor a ještě krátce orestujeme. Zalijeme smetanou a vaříme na mírném ohni asi 5 minut.

2. Necháme chvíli zchladnout, přelijeme do mixéru a umixujeme na hladký krém. Přes jemné síto propasírujeme do kastrůlku, prohřejeme a dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.

3. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na 4 silnější plátky. Předehřejeme si gril. A v misce smícháme nastrouhaný parmazán se změklým máslem. Steaky osolíme a opepříme a zprudka osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji, po každé straně asi 3 minuty. Opečené maso vyjmeme a ze všech stran obalíme v sýru s máslem.

4. Přemístíme na plech nebo na mřížku vyloženou alobalem a zapečeme pod grilem nebo v dobře rozpálené troubě po každé straně asi 2-3 minuty, dokud se neutvoří zlatá krustička. Podáváme s arašídovou omáčkou.

TIP
Dobře chutnají krůtí prsíčka také s krustou připravenou z ementálu nebo sýra Gran Moravia. V tom případě ale už maso při zapékání neotáčejte. Do omáčky můžete místo burských použít také vlašské nebo lískové ořechy.

 

 


 


Grilovaný vepřový bok se šalvějí

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 40 min. grilování

* 600 g vepřového boku nebo vepřové panenky
* hrst lístků čerstvé šalvěje a majoránky
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1/2 lžičky dijonské hořčice
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce olivového oleje + trochu na potírání

1. V misce smícháme šťávu z citronu, olej a hořčici na marinádu. Bůček bez kůže a kostí na vnitřní straně odblaníme, nejlépe přes fólii rozklepeme na plát o síle přibližně 2,5 cm. Je-li vyšší, tak ho prokrojíme a pak ještě naklepeme. Plát masa z jedné strany osolíme, opepříme a potřeme částí marinády. Potom maso ještě posypeme hrubě posekanými bylinkami a stočíme je stejně jako na roládu.

2. Ze srolovaného masa nakrájíme napříč řezy, potřeme je ze všech stran zbylou olejovou marinádou a necháme v chladu hodinu odležet.

3. Připravené a odleželé srolované řezy napíchneme na předem namočené špejle nebo speciální grilovací jehly a grilujeme zvolna na rozpálené grilovací mřížce z obou stran asi 40 minut.

4. Během grilování potíráme olejem a výpekem z masa. Podáváme nejlépe s čerstvým pečivem a čerstvou nebo nakládanou zeleninou.

TIP
Místo bůčku připravte špíz z vepřové panenky, doba na přípravu se zkrátí a pokrm odlehčí. Vepřovou panenku prokrojte na plát, naklepejte klouby ruky a pokračujte stejně jako u bůčku. Marinování a grilování se zkrátí zhruba o polovinu. Při přípravě bůčku přidejte do marinády a na potírání trochu piva.

 

 


 

 

 




Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Další z rubriky

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz