Šťavnaté pečeně, které uvaříte nejen v neděli

  0:34
Pečené maso je synonymem slavnostního nedělního oběda. Jednodušší pečínky ale zvládnete i ve všední den. Poradíme, jaké jsou nejlepší.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Hovězí pečínkaHovězí pečínka

Příprava: 20 minut + doba na odležení masa + 1,5-2 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 800 g hovězího zadního
* 100 g špeku
* sůl a mletý pepř
* 2-3 lžíce másla
* 2 lžíce oleje
* 150 g mrkve, na plátky
* 150 g celeru, na plátky
* 100 g petržele, na plátky
* 2 cibule, na plátky
* 6 kuliček nového koření a pepře
* 3 bobkové listy
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 1/2 citronu
* 400-500 ml vývaru
* 1 lžička hladké mouky

1. Maso prošpikujeme po vláknech masa proužky slaniny. Osolíme, opepříme, vložíme do mísy a přelijeme rozpuštěným máslem. Přikryté necháme v chladu odležet, nejlépe do druhého dne.

2. V kastrolu rozpálíme polovinu oleje a odleželé maso na něm opečeme ze všech stran, vyjmeme ho a dáme stranou.

3. Do výpeku nalijeme zbytek oleje a osmahneme na něm kořenovou zeleninu. Pak přidáme cibuli a koření a opečeme dozlatova. Přidáme protlak, zarestujeme a vsypeme plátky oloupaného citronu, kousek kůry a lehce podlijeme vývarem.

4. Do základu vložíme opečené maso, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě asi 1,5-2 hodiny. Maso podléváme a obracíme. Když je měkké, vyjmeme ho stranou.

5. Šťávu zaprášíme moukou, osmahneme ji za stálého míchání, dolijeme vývarem, promícháme a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

Pečené kolenoPečené koleno

Příprava: 15 minut + 2-2,5 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 1-2 vepřová kolena, podle velikosti
* sůl
* 2 cibule
* 4-6 stroužků česneku
* 1 lžíce sádla
* 1 lžička drceného kmínu
* 2 bobkové listy
* 5 kuliček celého pepře
* 1/4 lžičky mletého zázvoru
* 500 ml černého piva

1. Nad plamenem opálíme zbytky chlupů na kůži vepřového kolene. Maso pak omyjeme pod studenou vodou a osušíme.

2. Kolena nařízneme podél kosti, aby se lépe propékala, a do masa vetřeme sůl, mletý zázvor, drcený kmín a polovinu prolisovaného česneku.

3. Připravená kolena vložíme do pekáče, obložíme nahrubo nakrájenou cibulí, plátky česneku, přidáme celé koření, podlijeme trochou vody, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 170-180 stupňů do měkka.

4. Během pečení kolena obracíme a přeléváme pivem. Když je maso měkké a odděluje se od kosti, pekáč odkryjeme, přelijeme šťávou a pivem a dopékáme, dokud se neutvoří křupavá kůrčička.

Pečené kuře s karotkouPečené kuře s karotkou

Příprava: 30 minut + 1,5 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 1 kuře, asi 1,25-1,4 kg
* sůl
* 100 g anglické slaniny, plátky
* svazek karotky
* svazek mladé cibulky
* 1 hlavička česneku
* 2 snítky rozmarýnu
* 1-2 snítky libečku a petrželky
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce másla

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Cibuli a karotku oloupeme a cibuli překrájíme na menší kusy. Malé karotky můžeme nechat celé, větší přepůlíme.

2. Kuře opláchneme uvnitř i vně studenou vodou a osušíme. Břišní dutinu osolíme, vložíme do ní kousek másla, část petrželky, libečku, čtyři menší karotky kuře zformujeme do původního tvaru a nožičky svážeme motouzem nebo protáhneme kůží. Povrch kuřete osolíme.

3. Dno pekáče vyložíme většinou plátků slaniny, na ni navršíme nakrájenou cibulku i s natí, celé neoloupané stroužky česneku a karotky. Na zeleninu posadíme kuře prsíčky nahoru, zakapeme citronovou šťávou, prsíčka překryjeme zbylými plátky slaniny, posypeme rozmarýnem, obložíme libečkem a petrželkou.

4. Vložíme do trouby, zprudka zapečeme, podlijeme, přikryjeme, stáhneme teplotu na 180 stupňů a pečeme za občasného podlití do měkka.

5. Potom sejmeme poklici, kuře potřeme máslem a dopečeme dozlatova. Vyjmeme z trouby, necháme 5-10 minut odpočinout, kuře naporcujeme a podáváme s pečenou zeleninou a šťávou.

Pečený králík na česnekuPečený králík na česneku

Příprava: 20 minut + doba na uležení + 1 hodina pečení

Pro 4 osoby

* 1 králík nebo 2 králičí zadky (hřbet a zadní běhy)
* 100 g rozpuštěného másla
* sůl
* 100 g slaniny
* 6 stroužků česneku
* 150 g celeru
* 100 g kořenové petržele
* 2 velké cibule

1. Králíka odblaníme, omyjeme a osušíme, můžeme ho naporcovat. Maso prošpikujeme částí slaniny nakrájené na proužky.

2. Potom do masa vetřeme česnek utřený se solí a králíka vložíme do pekáčku, přelijeme rozpuštěným máslem, přikryjeme a necháme do druhého dne odležet.

3. Zeleninu a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů, do pekáče přidáme nakrájenou cibuli, zeleninu a zbylou slaninu, pekáč s králíkem vložíme do trouby a zprudka zapečeme.

4. Potom snížíme teplotu na 180 stupňů, podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme pod poklicí doměkka.

5. Během pečení maso přeléváme šťávou, obracíme a podléváme vodou.

6. Když je maso měkké a po píchnutí z něj nevytéká růžová šťáva, sejmeme poklici, dopečeme na barvu a pekáč vyjmeme z trouby. Maso necháme chvíli odležet.

Tip
Šťávu můžete po upečení králíka zaprášit lžičkou hladké mouky, aby se spojila a byla hustší, ale není to nutné. Zelenina a cibule šťávu zahustí, můžete ji také rozmixovat nebo propasírovat přes cedník. Podávejte se špenátem a bramborovým knedlíkem.

Pečená kachnaPečená kachna

Příprava: 20 minut + 1,5-2 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 1 kachna, asi 1,8-2 kg
* 3 lžíce kmínu
* sůl
* 1 jablko

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Kachnu důkladně omyjeme, zbavíme zbytků peří a osušíme. Uvnitř i zvenku ji osolíme a sůl vetřeme do masa i kůže.

2. Do břišní dutiny vložíme rozčtvrcené jablko bez jádřince, posypeme kmínem, vložíme do pekáče prsíčky dolů a podlijeme naběračkou horké vody.

3. Pekáč vložíme do trouby a pečeme, dokud kachna na povrchu nezezlátne. Během pečení podléváme podle potřeby horkou vodou a přeléváme vypečenou šťávou.

4. Tučnější části kachny propícháme vidličkou, aby se tuk mohl lépe vypékat, ale nepícháme do masa, pouze napíchneme kůži a tuk. Vypečený tuk sbíráme z povrchu naběračkou.

5. Když je kachna na povrchu upečená, obrátíme ji prsíčky nahoru a dopečeme za občasného přelití vypečeným sádlem a podlití vodou dozlatova tak, aby se utvořila křupavá kůrčička.

Tip
Ke kachně můžete navíc přidat snítku šalvěje nebo tymiánu. Vypečené odebrané sádlo nalijte do čistých sklenic a po vychladnutí uzavřete víčkem a uchovejte v chladu na další použití.

Pikantní vepřová žebírkaPikantní vepřová žebírka

Příprava: 15 minut + 40-50 imnut

Pro 4 osoby

* 1 kg vepřových žeber
* 3 lžíce medu
* 3 lžíce bílého vinného octa
* 200-250 ml piva
* 2 lžíce oleje
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce mletého rozmarýnu
* 1 lžička mletého zázvoru
* pikantní grilovací omáčka k podávání

1. Vepřová žebírka omyjeme, osušíme a rozdělíme podél kosti na jednotlivé díly.

2. V misce prošleháme med, ocet, pivo, olej, sůl, pepř, rozmarýn a zázvor na marinádu.

3. Žebírka potřeme ze všech stran marinádou a necháme v chladu odležet minimálně 2 hodiny.

4. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Žebírka rozložíme na mřížku, kterou položíme přes plech, aby měla kam odkapávat šťáva, nebo na plech vyložený pečicím papírem.

5. Pečeme v předehřáté troubě asi 40-50 minut, během pečení maso obracíme a potíráme zbylou marinádou.

6. Podáváme s pikantními studenými omáčkami a čerstvým pečivem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...