Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Šťavnaté pečeně, které uvaříte nejen v neděli

  0:34aktualizováno  0:34
Pečené maso je synonymem slavnostního nedělního oběda. Jednodušší pečínky ale zvládnete i ve všední den. Poradíme, jaké jsou nejlepší.

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Hovězí pečínkaHovězí pečínka

Příprava: 20 minut + doba na odležení masa + 1,5-2 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 800 g hovězího zadního
* 100 g špeku
* sůl a mletý pepř
* 2-3 lžíce másla
* 2 lžíce oleje
* 150 g mrkve, na plátky
* 150 g celeru, na plátky
* 100 g petržele, na plátky
* 2 cibule, na plátky
* 6 kuliček nového koření a pepře
* 3 bobkové listy
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 1/2 citronu
* 400-500 ml vývaru
* 1 lžička hladké mouky

1. Maso prošpikujeme po vláknech masa proužky slaniny. Osolíme, opepříme, vložíme do mísy a přelijeme rozpuštěným máslem. Přikryté necháme v chladu odležet, nejlépe do druhého dne.

2. V kastrolu rozpálíme polovinu oleje a odleželé maso na něm opečeme ze všech stran, vyjmeme ho a dáme stranou.

3. Do výpeku nalijeme zbytek oleje a osmahneme na něm kořenovou zeleninu. Pak přidáme cibuli a koření a opečeme dozlatova. Přidáme protlak, zarestujeme a vsypeme plátky oloupaného citronu, kousek kůry a lehce podlijeme vývarem.

4. Do základu vložíme opečené maso, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě asi 1,5-2 hodiny. Maso podléváme a obracíme. Když je měkké, vyjmeme ho stranou.

5. Šťávu zaprášíme moukou, osmahneme ji za stálého míchání, dolijeme vývarem, promícháme a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

Pečené kolenoPečené koleno

Příprava: 15 minut + 2-2,5 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 1-2 vepřová kolena, podle velikosti
* sůl
* 2 cibule
* 4-6 stroužků česneku
* 1 lžíce sádla
* 1 lžička drceného kmínu
* 2 bobkové listy
* 5 kuliček celého pepře
* 1/4 lžičky mletého zázvoru
* 500 ml černého piva

1. Nad plamenem opálíme zbytky chlupů na kůži vepřového kolene. Maso pak omyjeme pod studenou vodou a osušíme.

2. Kolena nařízneme podél kosti, aby se lépe propékala, a do masa vetřeme sůl, mletý zázvor, drcený kmín a polovinu prolisovaného česneku.

3. Připravená kolena vložíme do pekáče, obložíme nahrubo nakrájenou cibulí, plátky česneku, přidáme celé koření, podlijeme trochou vody, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 170-180 stupňů do měkka.

4. Během pečení kolena obracíme a přeléváme pivem. Když je maso měkké a odděluje se od kosti, pekáč odkryjeme, přelijeme šťávou a pivem a dopékáme, dokud se neutvoří křupavá kůrčička.

Pečené kuře s karotkouPečené kuře s karotkou

Příprava: 30 minut + 1,5 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 1 kuře, asi 1,25-1,4 kg
* sůl
* 100 g anglické slaniny, plátky
* svazek karotky
* svazek mladé cibulky
* 1 hlavička česneku
* 2 snítky rozmarýnu
* 1-2 snítky libečku a petrželky
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce másla

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Cibuli a karotku oloupeme a cibuli překrájíme na menší kusy. Malé karotky můžeme nechat celé, větší přepůlíme.

2. Kuře opláchneme uvnitř i vně studenou vodou a osušíme. Břišní dutinu osolíme, vložíme do ní kousek másla, část petrželky, libečku, čtyři menší karotky kuře zformujeme do původního tvaru a nožičky svážeme motouzem nebo protáhneme kůží. Povrch kuřete osolíme.

3. Dno pekáče vyložíme většinou plátků slaniny, na ni navršíme nakrájenou cibulku i s natí, celé neoloupané stroužky česneku a karotky. Na zeleninu posadíme kuře prsíčky nahoru, zakapeme citronovou šťávou, prsíčka překryjeme zbylými plátky slaniny, posypeme rozmarýnem, obložíme libečkem a petrželkou.

4. Vložíme do trouby, zprudka zapečeme, podlijeme, přikryjeme, stáhneme teplotu na 180 stupňů a pečeme za občasného podlití do měkka.

5. Potom sejmeme poklici, kuře potřeme máslem a dopečeme dozlatova. Vyjmeme z trouby, necháme 5-10 minut odpočinout, kuře naporcujeme a podáváme s pečenou zeleninou a šťávou.

Pečený králík na česnekuPečený králík na česneku

Příprava: 20 minut + doba na uležení + 1 hodina pečení

Pro 4 osoby

* 1 králík nebo 2 králičí zadky (hřbet a zadní běhy)
* 100 g rozpuštěného másla
* sůl
* 100 g slaniny
* 6 stroužků česneku
* 150 g celeru
* 100 g kořenové petržele
* 2 velké cibule

1. Králíka odblaníme, omyjeme a osušíme, můžeme ho naporcovat. Maso prošpikujeme částí slaniny nakrájené na proužky.

2. Potom do masa vetřeme česnek utřený se solí a králíka vložíme do pekáčku, přelijeme rozpuštěným máslem, přikryjeme a necháme do druhého dne odležet.

3. Zeleninu a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů, do pekáče přidáme nakrájenou cibuli, zeleninu a zbylou slaninu, pekáč s králíkem vložíme do trouby a zprudka zapečeme.

4. Potom snížíme teplotu na 180 stupňů, podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme pod poklicí doměkka.

5. Během pečení maso přeléváme šťávou, obracíme a podléváme vodou.

6. Když je maso měkké a po píchnutí z něj nevytéká růžová šťáva, sejmeme poklici, dopečeme na barvu a pekáč vyjmeme z trouby. Maso necháme chvíli odležet.

Tip
Šťávu můžete po upečení králíka zaprášit lžičkou hladké mouky, aby se spojila a byla hustší, ale není to nutné. Zelenina a cibule šťávu zahustí, můžete ji také rozmixovat nebo propasírovat přes cedník. Podávejte se špenátem a bramborovým knedlíkem.

Pečená kachnaPečená kachna

Příprava: 20 minut + 1,5-2 hodiny pečení

Pro 4 osoby

* 1 kachna, asi 1,8-2 kg
* 3 lžíce kmínu
* sůl
* 1 jablko

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Kachnu důkladně omyjeme, zbavíme zbytků peří a osušíme. Uvnitř i zvenku ji osolíme a sůl vetřeme do masa i kůže.

2. Do břišní dutiny vložíme rozčtvrcené jablko bez jádřince, posypeme kmínem, vložíme do pekáče prsíčky dolů a podlijeme naběračkou horké vody.

3. Pekáč vložíme do trouby a pečeme, dokud kachna na povrchu nezezlátne. Během pečení podléváme podle potřeby horkou vodou a přeléváme vypečenou šťávou.

4. Tučnější části kachny propícháme vidličkou, aby se tuk mohl lépe vypékat, ale nepícháme do masa, pouze napíchneme kůži a tuk. Vypečený tuk sbíráme z povrchu naběračkou.

5. Když je kachna na povrchu upečená, obrátíme ji prsíčky nahoru a dopečeme za občasného přelití vypečeným sádlem a podlití vodou dozlatova tak, aby se utvořila křupavá kůrčička.

Tip
Ke kachně můžete navíc přidat snítku šalvěje nebo tymiánu. Vypečené odebrané sádlo nalijte do čistých sklenic a po vychladnutí uzavřete víčkem a uchovejte v chladu na další použití.

Pikantní vepřová žebírkaPikantní vepřová žebírka

Příprava: 15 minut + 40-50 imnut

Pro 4 osoby

* 1 kg vepřových žeber
* 3 lžíce medu
* 3 lžíce bílého vinného octa
* 200-250 ml piva
* 2 lžíce oleje
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce mletého rozmarýnu
* 1 lžička mletého zázvoru
* pikantní grilovací omáčka k podávání

1. Vepřová žebírka omyjeme, osušíme a rozdělíme podél kosti na jednotlivé díly.

2. V misce prošleháme med, ocet, pivo, olej, sůl, pepř, rozmarýn a zázvor na marinádu.

3. Žebírka potřeme ze všech stran marinádou a necháme v chladu odležet minimálně 2 hodiny.

4. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Žebírka rozložíme na mřížku, kterou položíme přes plech, aby měla kam odkapávat šťáva, nebo na plech vyložený pečicím papírem.

5. Pečeme v předehřáté troubě asi 40-50 minut, během pečení maso obracíme a potíráme zbylou marinádou.

6. Podáváme s pikantními studenými omáčkami a čerstvým pečivem.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.