Doporučujeme

Starý perník - recept na vykrajované tvary

Starý perník - recept na vykrajované tvary | foto: Anna Zpěváková

Čtenářský recept: Starý perník - recept na vykrajované tvary

  • 0

Doba přípravy: 60 minut

250 g medu

250 g pískového cukru

700 g hladké mouky

250 g tuku (hera)

2 vejce

  • 50 g kakaa
  • 1 prášek do perníku
  • polovina prášku do pečiva
  • 2 hřebíčky
  • 2 nové koření
  • 2 pepře
  • kousek badyánu
  • 4 kuličky koriandru

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 100 g mletého cukru
  • pár kapek citronové šťávy

1. Koření pomeleme na mlýnku. Med i tuk dáme do vodní lázně rozehřát a pomalu přilijeme do připravené mouky na vále, přidáme všechny ostatní přísady. Utvoříme těsto. Když se těsto lepí na ruce, přidáme trochu mouky. Těsto necháme odpočinout, klidně i několik dní v ledničce.

2. Vykrajujeme drobné tvary, klademe na plech na pečicí papír a upečeme.Troubu vyhřejeme na 175 stupňů. Ihned po vytažení z trouby potírame mlékem s cukrem a necháme vychladnout.

3. Pak zdobíme cukrovou polevou a nebo vykrajovanými tvary z cukrářské modelovací hmoty. Cukrovou polevu vymícháme tak, aby byla dost hustá, dáme do zdobičky a hrajeme si se zdobením. Čím jsou perníčky starší, tím jsou uleženější a lepší a lepší. Doba přípravy záleží na zdobení.

Poznámka: Doporučuji perníčky k čaji, ke kávě a děti je baští i samotné. Všude, kde jedeme, je musíme vozit se sebou. Je uplně jedno, zda je zima nebo teplo, zda jsou Vánoce nebo Velikonoce.


  • Vybrali jsme pro Vás