Doba přípravy: 60 minut
250 g medu
250 g pískového cukru
700 g hladké mouky
250 g tuku (hera)
2 vejce
- 50 g kakaa
- 1 prášek do perníku
- polovina prášku do pečiva
- 2 hřebíčky
- 2 nové koření
- 2 pepře
- kousek badyánu
- 4 kuličky koriandru
Na polevu:
- 1 bílek
- 100 g mletého cukru
- pár kapek citronové šťávy
1. Koření pomeleme na mlýnku. Med i tuk dáme do vodní lázně rozehřát a pomalu přilijeme do připravené mouky na vále, přidáme všechny ostatní přísady. Utvoříme těsto. Když se těsto lepí na ruce, přidáme trochu mouky. Těsto necháme odpočinout, klidně i několik dní v ledničce.
2. Vykrajujeme drobné tvary, klademe na plech na pečicí papír a upečeme.Troubu vyhřejeme na 175 stupňů. Ihned po vytažení z trouby potírame mlékem s cukrem a necháme vychladnout.
3. Pak zdobíme cukrovou polevou a nebo vykrajovanými tvary z cukrářské modelovací hmoty. Cukrovou polevu vymícháme tak, aby byla dost hustá, dáme do zdobičky a hrajeme si se zdobením. Čím jsou perníčky starší, tím jsou uleženější a lepší a lepší. Doba přípravy záleží na zdobení.
Poznámka: Doporučuji perníčky k čaji, ke kávě a děti je baští i samotné. Všude, kde jedeme, je musíme vozit se sebou. Je uplně jedno, zda je zima nebo teplo, zda jsou Vánoce nebo Velikonoce.