Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Starověká tradice ledových kopečků

  15:54aktualizováno  15:54
Během horkých dnů lidé ztrácí chuť na vydatné a teplé pokrmy a je přirozené, že každý vyhledává spíše potraviny, které dovedou ochladit tělo. A co jiného nás tak dobře osvěží než zmrzlina?

Zmrzlina | foto: www.faiyo.cz

Už ve starověkém Řecku si zámožní občané nechávali donést sníh z Olympu, přidali do něj ovocné šťávy, med nebo víno a tak se ochladili. Tuto tradici přebírali i další národy a receptura se tak postupně vylepšovala. Například římský císař Nero si ledem ochlazoval ovocné nápoje a možná to byl on, kdo vymyslel starověký sorbet.

První zmrzlinu, připomínající tu dnešní, ale začali připravovat až Mongolové. Využívali při její přípravě kozí, kobylí a velbloudí mléko, které v tamějším horském klimatu zamrzalo.

Do Evropy a Ameriky dovezl tajné recepty na výrobu ledové delikatesy až Marco Polo. V Evropě byla první zmrzlinová kavárna otevřena v Paříži okolo roku 1580 a získala si ihned obrovskou popularitu mezi pařížskou smetánkou.

V Americe zase v roce 1790 sestrojila Nancy Johnsonová první stroj na výrobu zmrzliny. Svůj vynález si ale nedala patentovat, a tak to učinil až v roce 1848 jistý pan Young, který ze zdvořilosti nazval stoj "Johnson Patent Ice Cream Freezer".

Zmrzlina

Průmyslově se zmrzlá lahůdka začala poprvé vyrábět ve Spojených státech a brzy poté se vyráběla všude tam, kde byla žádána…
Na začátek jsem uvedla trochu historie, protože se to může zdát až neuvěřitelné, že zmrzlina je tu s námi už dva a půl tisíce let, třebaže v různých podobách. V současnosti existuje tolik druhů a příchutí zmrzlin, že snad ani není možné všechny ochutnat.

Obecně se ale zmrzliny rozdělují do několika kategorií:

Mléčná zmrzlina - obsahuje nejméně 2,5 % mléčného tuku a nesmí obsahovat rostlinný tuk.
Smetanová zmrzlina - obsahuje alespoň 8 % mléčného tuku a žádný rostlinný tuk.
Zmrzlina s rostlinným tukem - používá se rostlinný tuk, a to nejméně 5 %.
Vodová zmrzlina - neobsahuje tuk, základní surovinou pro výrobu je voda.
Ovocná zmrzlina - vyrábí se z vody a obsahuje nejméně 15 % ovocné složky (pokud se jedná o citrusy a exotické ovoce, dolní hranice je 10 %). Nesmí se do ní přidávat tuk.
Sorbet – obsahuje nejméně 25 % ovocné složky (pokud se jedná o citrusy a exotické ovoce, dolní hranice je 15 %) a nesmí se do něj přidávat tuk.

Dnešní průmyslová výroba zmrzliny využívá místo mléka nebo smetany rostlinný tuk. Výměna mléka a smetany za rostlinné tuky se nekonala ani tak ve jménu zdraví, ale kvůli snadnější výrobě a také kvůli ceně. Tuky používané k výrobě zmrzliny totiž nejsou vždy nejkvalitnější a nenasycené mastné kyseliny v nich obsažené zvyšují cholesterol v krvi.

Čokoládová a vanilková zmrzlina

Ve výrobcích na trhu jsou dost velké rozdíly v kvalitě, a proto je dobré podívat se při koupi zmrzliny na procenta tuku obsažená ve výrobku. Nenasycené mastné kyseliny by měly tvořit jen třetinu všech tuků, které si v jídle dopřáváme, tedy asi 23 gramů za den. Ne vždy totiž platí, že dražší nanuk je zaručeně lepší.

Pokud si budete dávat nebalenou zmrzlinu, je zase dobré zvolit místo, o kterém víte, že nabízí kvalitu. Úplně nejlepší zmrzlina je, jak je známo, v Itálii, kde se připravuje tradiční cestou ze smetany a čerstvého ovoce. U nás se ale také pomalu objevuje stále více míst, kde dostanete dobrou, lahodnou a nešizenou porci zmrzlé many.

Zmrzlinu si můžete také jednoduše vyrobit doma. Žádná věda v tom totiž není. Stačí vám smetana ke šlehání, čerstvé ovoce (třeba jahody) a trochu cukru nebo medu, popřípadě citrónová šťáva. Ovoce rozmačkejte a přidejte cukr a šťávu a nakonec vmíchejte vyšlehanou smetanu a rychle s tím do mrazáku. Smetanu můžete nahradit mlékem nebo i vodou a pak použít více ovoce. Můžete vytvořit tolik různých variací a experimentovat s příchutěmi a konzistencí, že se vám možná podaří vymyslet nějaký nový druh ledové delikatesy.

Autor:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Další z rubriky

Nicola Formichetti: Muž, který oblékl Lady Gaga do masa a masy do denimu

Nicola Formichetti kdysi oblékal Lady Gagu, teď vládne několika módním značkám.

Vytvořil pro Lady Gaga šaty z masa i image, co změnila tvář popové hudby, vedl několik velkých světových značek a...

OBRAZEM: Pončo je pro podzim perfektní. Noste ho k džínám i místo šatů

Silueta, která leccos promine a krásně se vrství, se letos vrací na výsluní....

Silueta, která leccos promine a krásně se vrství, se letos vrací na výsluní. Ponča a peleríny však můžou být ošemetné....

V čem na halloweenskou party? Nápady najdete na přehlídkách

Thom Browne, kolekce jaro - léto 2018

Halloweenský kostým a inspirace z přehlídkových mol: že to nejde dohromady? Letos rozhodně ano, na týdnech módy se...

Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?
Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?

Tragický případ z minulého týdne nejspíš pohne českými zákony o pěstounské péči.



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.