Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

  0:56aktualizováno  0:56
Maso můžete péci i pozvolna – když se připravuje při nižší teplotě, je ještě šťavnatější. Pivo mu dodá už v marinádě skvělý nádech, šťávu mírně zkaramelizuje a dodá jí vyrovnanou chuť.

Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě | foto: Apetit


NA 6 PORCÍ

Příprava: 10 minut, 6-24 hodin marinování + 1-1,5 hodiny pečení

* 1,5 kg vykostěné vepřové pečeně nebo krkovice
* 1 lžíce rostlinného oleje
* 1 lžíce mletého zázvoru
* 2 lžičky drceného nebo mletého kmínu
* sůl na dochucení
* po 250 ml světlého piva na marinování a na podlévání
* 1 lžíce sádla
* 3 střední nebo 6 malých cibulí

1. Omyté a osušené maso vložte do vhodné nádoby, osolte, posypte zázvorem, kmínem a přelijte olejem i pivem. Uložte na chladné místo a několik hodin marinujte; maso jednou otočte.

2. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 ˚C. Maso vyjměte z marinády a osušte kuchyňským papírem. V troubě v pekáčku rozehřejte sádlo a ze všech stran na něm opečte vepřové společně s cibulí. Maso dejte do pekáčku, přelijte marinádou a hodinu až hodinu a půl pečte. Průběžně maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte pivem. Hotovou pečeni nakrájejte přes vlákno na plátky a přelijte vypečenou šťávou.

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Jarní zeleninová polévka se sýrovými nočkyJarní zeleninová polévka se sýrovými nočky
            Kynuté knedlíky vařené v ubrouskuKynuté knedlíky vařené v ubrousku
            Jalovcové zelíJalovcové zelí

           

Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...



Najdete na iDNES.cz