Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Staré potraviny ohrožují zdraví. Kdy už bychom měli maso či sýry vyhodit?

aktualizováno 
Zkažené potraviny mohou v lepším případě způsobit zažívací potíže, v horším vážně poškodit zdraví. Poradíme vám, jak máslo, vajíčka, maso, ale také ovoce a zeleninu správě uchovávat a kdy je už raději nejíst.
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie - Sýr, plíseň | foto: Profimedia.cz

Jak ideálně konzumovat potraviny, aby neohrožovaly zdraví, radí MVDr. Jarmila Ondrušková, vedoucí oddělení hygieny potravin Státního veterinárního ústavu v Olomouci.

Mléko

Mléko má na obalu uvedeno datum použitelnosti a výrobce většinou uvádí i dobu spotřeby po otevření, což bývá většinou jeden den. Neotevřené trvanlivé mléko můžete skladovat při teplotě až do 24 stupňů Celsia, po otevření uchovávat v chladu (4 až 8 stupňů) a spotřebovat do tří dnů.

Zkažené mléko může způsobit zdravotní problémy. Mléko, které je nakyslé, nahořklé nebo má změněnou barvu, je sražené, má nafouklý obal, případně vykazuje jiné změny, rozhodně nepijte ani ho nepoužívejte k vaření.

Sýry a máslo

Podmínkou trvanlivosti všech sýrů je, že musí být důkladně zabaleny, jinak mohou na povrchu osychat, případně plesnivět. Krájené sýry prodávané u pultu by se měly spotřebovat do 24 hodin, balené do data spotřeby uvedeného na obalu.

Máslo musí být vždy uchováváno v chladu, uzavřeno v obalu, aby nežluklo nebo neplesnivělo. Při krájení používejte vždy čistý nůž.

Ilustrační fotografie

Maso

Pokud otevřete například balíček kuřecích řízků, můžete je použít i následující den. Samozřejmě jen za předpokladu, že ještě nevypršela doba jejich použitelnosti. Pokud je povrch oslizlý a páchnoucí, v žádném případě maso nepoužívejte.

V mrazáku (při teplotě -18 stupňů) byste maso neměli skladovat déle než půl roku.

Obecně platí, že potraviny se označují jednak datem použitelnosti nebo datem minimální trvanlivosti.

Datum použitelnosti (Spotřebujte do…) ukončuje dobu, po níž si potravina podléhající rychlé zkáze zachovává při dodržení skladovacích podmínek své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost. Po vypršení této lhůty se nesmí prodávat.

Datum minimální trvanlivosti vymezuje minimální dobu, po kterou si potravina při dodržení skladovacích podmínek zachovává své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost.

Vajíčka

Vejce mají minimální trvanlivost 28 dní od data snášky, skladovat se mohou od 5 do 18 stupňů Celsia. V ledničce vydrží minimálně měsíc, ovšem za předpokladu, že mají neporušenou skořápku.

Ovoce a zelenina

Trvanlivost nejde stanovit jednoznačně. Vždy záleží na konkrétním druhu a způsobu skladování, jestli například skladujeme ovoce či zeleninu ve sklepě, v ledničce nebo při pokojové teplotě. V každém případě byste neměli jíst ovoce a zeleninu, které má viditelné změny (plíseň, hniloba) nebo vykazuje změnu konzistence.

Ilustrační fotografie

Rovněž neplatí, že stačí postižený kousek vykrojit. Zvláště ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody, jako je například okurka, broskev nebo rajče, může být závadné celé, nejen na povrchu.

Krájené ovoce a zelenina nebo třeba naklíčená semena mají na obalu uvedeno datum použitelnosti a podmínky skladování.

Ohřívané jídlo

Pokud dáte nesnědené jídlo do ledničky, měli byste ho sníst do dvou dnů. Vždy ovšem záleží na teplotě v ledničce a na způsobu přípravy jídla. Měli byste ho ohřívat maximálně jednou a ne vše, ale pouze z něj odebrat a ohřát část, kterou chcete sníst. Uvařené jídlo byste měli dát do ledničky do dvou hodin po uvaření.

Pro ohřívané jídlo, ale i pro syrové potraviny platí, že dobu skladování v chladničce ovlivňuje teplota uvnitř, přičemž optimální je mezi 4 a 6 stupni Celsia. Teplota v ledničce se ovšem může zvýšit, když do ledničky dáte větší počet nevychlazených potravin nebo ji často nebo na delší dobu otevíráte.

Důležité rovněž je, aby syrové potraviny byly v ledničce odděleny od ostatních. Zamezí se tím vzájemné kontaminaci.

Co hrozí

I malá plíseň na marmeládě, chlebu, jogurtu nebo pečených výrobcích značí, že by se celá potravina neměla jíst.

Stejně tak to platí pro ovoce a zeleninu. Ovoce a zelenina jako okurky, broskve nebo rajčata, s vysokým obsahem vody, bývají kontaminované v celé šíři, nejen na povrchu.

Plísně nebo bakterie rozkládají potravinu a vytvářejí nebezpečné látky, mykotoxiny, které mohou vyvolat otravu a v extrémních případech způsobit až životu nebezpečnou reakci.

Mykotoxiny mohou poškodit játra, ledviny, imunitní systém a tvorbu krve. V některých případech mohou vyvolat dokonce rakovinotvorné bujení.

Nejrizikovější jsou z tohoto pohledu starší potraviny z ryb, uzenin, sýrů, kvašené potraviny, plísňové sýry. Například konzumace vlašského ořechu s plísní na skořápce nebo jádru může způsobit zažívací potíže nebo otravu.

Autoři:



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Mrzí mě, že jsme smrti Filipa nedokázali zabránit, vyčítá si Janečková

Moderátorka Ester Janečková

Před čtyřmi roky přišla o synovce, když si tehdy čtrnáctiletý Filip kvůli negativním reakcím na svou homosexualitu vzal...



Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Láska 2018: Panny čeká skvělý rok, Vodnářky se vrátí na zem... Co vy?

Valentýn je za rohem.

Postupem času i u nás svátek zamilovaných zakotvil a my jsme si zvykli si ho připomínat. Už není jen komerční...

Další z rubriky

Šest zajímavých vědeckých faktů o dvojčatech

Ilustrační fotografie

Dvojnásobná radost v podobě narození dvojčat přináší i dvakrát tolik starostí, než když se staráte o jedno dítě....

Deset přírodních zabijáků bolesti, které neznáte a přitom je máte doma

bolest hlavy, ilustrace

Když člověka něco bolí, obvykle mu lékař nebo lékárník doporučí nějaký medikament. Jenže ne každý se chce ládovat...

Místo špeků pekáč buchet. Táta shodil 37 kilogramů kvůli dětem

Za půl roku nejen shodil 37 kilogramů, ale hlavně vyměnil tuk za svaly.

Devětatřicetiletý táta tří malých dětí už měl dost toho, že jim na výletě nestačí s dechem a svému zavalitému tělu musí...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...

Najdete na iDNES.cz