Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Stará dobrá remoska dobývá Západ a pomůže i s polévkou

  3:04aktualizováno  3:04
Někdo už ji má doma přes třicet let, víko je potažené patinou, ale pořád slouží jako "zamlada". Remoska, český vynález, který poslední roky dobývá Západ, je vděčný pomocník při vaření.

Quiche se zeleninou. | foto: Isifa

Hlavní výhodou remosky je její jednoduchost. Do mísy vložíte suroviny a přiklopíte ji víkem, kde jsou tepelné spirály. Nemusíte regulovat teplotu, hledat správnou výšku roštu, otáčet pekáč či plech, aby se jídlo rovnoměrně upeklo. Příprava je navíc rychlejší a spotřeba zhruba o polovinu nižší.

Králík na houbách

Králík na houbách.Příprava: 20 minut + pečení 70 minut

Pro 4 osoby

* 250 g čerstvých hub
* hřbet a 2 stehna z králíka
* 2 menší cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 červená paprika
* 5 lžic oleje
* kmín
* sůl
* pepř
* čerstvá petržel

1. Houby očistíme a pokrájíme. Králičí maso omyjeme, osušíme a naporcujeme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobno. Papriku omyjeme, rozpůlíme, vybereme jádra a nakrájíme na širší proužky.
2. Nádobu vymastíme olejem. Vsypeme nakrájenou cibuli, nádobu uzavřeme a necháme cibuli zesklovatět. Pak na ni vložíme maso, krátce opečeme, přidáme česnek, papriku, houby, kmín, sůl, pepř a podlijeme vodou.
3. Během pečení směs občas promícháme a podlijeme vodou. Pečeme do měkka a hotové jídlo ozdobíme čerstvou petrželkou.

Květákové curry

Květákové curry.Příprava: 20 minut + vaření 25 minut

Pro 4 osoby

* 4 lžíce másla
* 1 malá cibule
* 1 cm zázvoru
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička kari
* 1 lžička kurkumy
* sůl, pepř
* 1 malý květák
* 4 brambory
* 400 ml zelenin. vývaru
* 3 malá rajčata
* 100 g hrášku
* 1/2 lžičky cukru
* čerstvá petržel
* nať z jarní cibulky
* 1 chilli paprička
* zakysaná smetana

1. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na jemno nakrájený zázvor a česnek. Vše mícháme, dokud směs nezesklovatí, přisypeme kari, kurkumu, sůl a pepř a asi minutu na pánvi zahříváme.
2. Nádobu vymažeme olejem, vložíme do ní na růžičky rozebraný omytý květák, na kostky nakrájené oloupané brambory, přidáme obsah pánve, podlijeme zeleninovým vývarem a pečeme.
3. Nádobu občas otevřeme, zeleninu zamícháme, případně podlijeme a pečeme do změknutí brambor.
4. Když je zelenina měkká, přidáme nakrájená rajčata, hrášek, cukr a ještě chvíli necháme péct.
5. Podáváme s nasekanou čerstvou petrželí, jarní cibulkou, na tenké proužky nakrájenou chilli papričkou a lžící zakysané smetany s kari.

Zapečené špecle

Zapečené špecle.Příprava: 15 minut + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 malá cibule
* 150g anglické slaniny
* 1 balíček špeclí
* 200 ml mléka
* 2 vejce
* sůl
* pepř
* 200 g sýra
* 2 lžíce oleje
* 3 lžíce strouhanky

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, slaninu na tenké proužky. Na pánvi necháme slaninu rozškvařit, přidáme cibuli a společně orestujeme.
2. Špecle uvaříme podle návodu na obalu, scedíme, propláchneme a necháme okapat.
3. V misce prošleháme mléko s vejcem, přidáme sůl, pepř a polovinu nastrouhaného sýra. Promícháme se špeclemi a přendáme je do nádoby vymazané olejem a vysypané strouhankou.
4. Uzavřeme a pečeme dozlatova, ke konci pečení zasypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Porce ozdobíme orestovanou cibulkou se slaninou.

Kachní stehýnka na olivách

Kachní stehýnka na olivách.Příprava: 10 minut + pečení 70 minut

Pro 4 osoby

* 4 menší kachní stehna
* sůl
* pepř
* olej
* 1 malá cibule
* 1 bobkový list
* tymián
* 2 rajčata
* 1 malá cuketa
* hrst zelených oliv
* 150 ml bílého vína

1. Kachní stehna omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Nádobu vymažeme olejem, vložíme do ní stehna, posypeme je nakrájenou cibulí, bobkovým listem, tymiánem, podlijeme trochou vody a pečeme asi půl hodiny. Občas nádobu otevřeme a stehna přelijeme výpekem.
2. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nasekáme. Cuketu nakrájíme na malé kostky.
3. Nakrájenou zeleninu a olivy přidáme ke stehnům, podlijeme vínem a pečeme dalších 30–40 minut.

Hovězí závitky na červeném víně

Hovězí závitky na červeném víně.Příprava: 20 minut + vaření 60 minut

Pro 4 osoby

* 4 plátky hovězího masa
* sůl
* pepř
* 4 lžičky plnotučné hořčice
* 4 plátky šunky
* 4 plátky uzeného sýra
* 1 malá cibule
* 2 malé kyselé okurky
* 3 lžíce sádla
* 500 ml červeného vína

1. Omyté hovězí plátky naklepeme, osolíme, opepříme, pomažeme lžičkou hořčice. Maso pak poklademe plátkem šunky, sýra, kolečky cibule a plátky okurky.
2. Hovězí svineme do závitku a spojíme párátkem nebo převážeme kuchyňskou nití.
3. Do nádoby dáme rozpustit sádlo, přidáme závitky, opečeme je po všech stranách, podlijeme částí červeného vína a pečeme.
4. Během pečení podléváme červeným vínem a závitky přeléváme výpekem. Pečeme asi 50 minut, dokud není maso měkké.

Vepřové na rozmarýnu

Vepřové na rozmarýnu.Příprava: 15 minut + pečení 70 minut

Pro 4 osoby

* 800 g vepřového masa (plec)
* 3 stroužky česneku
* 3 menší červené cibule
* 3 lžíce sádla
* 2 snítky rozmarýnu
* sůl
* pepř

1. Vepřové maso opláchneme a osušíme. Nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a nakrájíme na nudličky.
2. Sádlo necháme rozpálit v nádobě, přisypeme maso a orestujeme ho. Poté ho zasypeme cibulí, česnekem, lístky rozmarýnu z jedné snítky, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a necháme péct.
3. Maso během pečení přeléváme výpekem, případně trochu podlijeme vodou.
4. Hotové měkké upečené maso ozdobíme zbylým rozmarýnem a podáváme s vařenými bramborami.

Quiche se zeleninou

Quiche se zeleninou.Příprava: 75 minut + pečení 40 minut

Na 1 koláč

* 1 hrnek hladké mouky
* 5 vajec
* 100 g másla
* špetka soli
* 2 lžíce studené vody
* 1 rajče
* 1 malá cuketa
* 1 žampion
* 2 stroužky česneku
* 200 ml mléka
* sůl, pepř
* 100 g strouhaného parmazánu
* 6 plátků ančoviček
* 6 černých oliv

1. Z mouky, jednoho žloutku, másla, soli a vody zpracujeme těsto, které zabalené do folie necháme hodinu odpočinout v chladu. Zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky.
2. Na dno nádoby dáme kolečko pečicího papíru, boky vymažeme olejem a nádobu vyložíme rozváleným těstem. To předpečeme deset minut, pokryté alobalem a zatížené suchými fazolemi.
3. Mléko rozšleháme s vejci a zbylým bílkem, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný sýr.
4. Z koláče odstraníme alobal s fazolemi a na těsto poklademe plátky rajčat, cukety a žampionů a vše zalijeme vaječnou směsí. Koláč ozdobíme proužky ančoviček a olivami a zapečeme dalších 25–30 minut.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.