Tým vedený Garthem Davisonem a Ciarou Hughesovou totiž zjistil, že v organismu netrénovaných, přesněji řečeno příležitostných vyznavačů aktivního pohybu, se tvoří přemíra takzvaných volných radikálů, jež mohou poškodit i jejich dědičnou informaci.
U lidí, kteří cvičili často a pravidelně, vědci nic takového nepozorovali. Pomoc? Například užívání antioxydantů. Jejich zdrojem je zejména zelenina a ovoce - například brokolice, špenát, také angrešt, okurky, citrony a datle, ale i mořské řasy nebo třeba červené víno.
Závěr, k němuž Irové dospěli, asi lenochy příliš nepotěší. Ulsterský výzkum jim ani náhodou nedává do rukou pádnou výmluvu, proč se nevěnovat sportu. "Kdo se chce sportem zabývat, měl by začít pomalu a postupně zvyšovat tréninkové dávky," doporučují vědci.