Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sporné smýčení jazykových štěrbin

aktualizováno 
- Mýval je zvíře, jež pečlivě máčí a čistí všechno, co se mu dostane do tlapek, i když to vůbec není nutné. K mývalům někteří lékaři přirovnávají lidi, kteří si v rámci běžné hygieny čistí i jazyk. Právě to je teď ve Spojených státech ve velké módě.
Argument, který svým čtenářům předložil populární americký časopis Fit, zní: v Indii je běžné čistit si jazyk dokonce dvakrát denně, a to s pomocí speciálního kartáčku. Ve štěrbinách jazyka totiž údajně zůstávají zbytky stravy a také bakterie způsobující ne právě voňavý dech.
"Je to nesmysl," tvrdí český stomatolog Jiří Sedelmayer, který nyní působí na univerzitě v německém Hamburku. "Zbytky se totiž z jazyka stírají při běžném jídle. To, co na něm ulpí, jsou staré odumřelé buňky, jež vytvoří onen bílý povlak, který se při jídle odstraní. Opravdu potažený jazyk mívají proto pacienti odkázaní na výživu prostřednictvím infúze."
Podle doktora Sedelmayera jde pouze o obchod, jelikož vůni dechu mnohem víc ovlivňuje kvalitní vyčištění zubů.
Časopis zároveň s článkem nabízí Originální jazykový kartáček dr. Weidera, jehož "krátké pevné štětiny slibují odstranit veškerý povlak a zanechat v ústech pocit svěžesti, jaký tam ještě nikdy nebyl. Za tím účelem lze pořídit i speciální jazykovou pastu". Kartáček vyjde na necelých 15 dolarů.
Na čištění jazyka ovšem dost dbají jogíni. Někteří využívají ke každodennímu stírání povlaku z jazyka dokonce umělohmotnou lžičku.
"Ptal jsem se mezi kolegy, ale o čištění povlaku z jazyka nic nevědí," říká odborník na krční choroby Jaromír Astl z pražské Fakultní nemocnice Motol. Také Jindra Kambová z polikliniky v Ústí nad Labem považuje mechanické odstraňování povlaku za dobré jen tehdy, vytvoří-li se při nějakém infekčním onemocnění. Její kolegyně Eva Faitová z brněnského Centra dětských odborných zdravotnických služeb doporučuje svým pacientům mírně očistit jazyk zubním kartáčkem v případě, že trpí zvýšenou tvorbou povlaku nebo když se jazyk potáhne následkem užívání některých antibiotik.
"Očistit ale neznamená hrubě oškrábat," dodává lékařka. "Časté čištění jazyka není podle mě nutné, naopak by mohlo způsobit jeho zvýšenou citlivost, pálení a nepříjemné pocity."
Otorinolaryngolog Miroslav Otta z karlovarské nemocnice radí raději kloktat ústní vodou - tou ještě podle něj nikdo nic nezkazil, jen získal.

Autor:






Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Další z rubriky

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Alkohol (ilustrační foto)
Pět věcí, které způsobí rychlejší opilost. Dlouhý let i vyšší věk

Možná patříte mezi ty, co si myslí, že svou míru alkoholu velmi dobře znají a nestane se jim, že by se opili víc, než je vhodné. Ale jsou situace, kdy obvyklé...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.