Doporučujeme

Palačinky s liškami

Palačinky s liškami | foto: Profimedia.cz

Spojte dvě vášně a hoďte houby na gril nebo z nich udělejte salát

  • 1
Co takhle spojit vášeň pro houbaření a grilování? Vyzkoušejte netradiční recepty z hub. Kusy s většími klobouky přihodit na mřížku. Skvěle chutnají smíchané s grilovanou zeleninou jako netypický salát.

Houby plněné cottagemHouby plněné cottagem

Pro 4 osoby

* 8 klobouků hub
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce oleje
* 4 lžičky lněného semínka
* 4 lžíce piniových semínek
* 1 kelímek sýra cottage
* sůl
* pepř
* 4 lžíce parmazánu
* 4 lžíce strouhanky
* jarní cibulka

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Houby očistíme, vykroutíme z nich nožičky. Nožičky nasekáme na malé kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na kousky nebo prolisujeme.

2. Na oleji orestujeme česnek, přidáme nasekané houby a opečeme krátce na pánvi, přisypeme semínka a orestujeme společně. Do vychladlé směsi zapracujeme sýr, osolíme a opepříme.

3. Smícháme nastrouhaný parmazán se strouhankou. Klobouky naplníme sýrovou směsí, posypeme parmazánovou strouhankou a pečeme asi 10 minut ve vyhřáté troubě. Podáváme ozdobené nasekanou jarní cibulkou.

Náš tip

Vyzkoušejte jiné kombinace sýrů, rozdrobte se strouhankou trochu sýra s modrou plísní.

Opékané brambory s liškamiOpékané brambory s liškami

Pro 4 osoby

* 300 g lišek
* 1 stroužek česneku
* sůl
* pepř
* 6 lžic olivového oleje
* 2 lžičky citronové šťávy
* 750 g nových brambor
* 1 malá cibule
* čerstvá petržel nebo zelené listy jarní cibulky

1. Lišky očistíme, nakrájíme. Smícháme je v misce s utřeným česnekem, solí, pepřem, dvěma lžícemi oleje a citronovou šťávou a necháme je deset minut marinovat.

2. Brambory očistíme kartáčkem a uvaříme je ve slupce do měkka. Slijeme a necháme je vychladnout, větší brambory překrájíme, menší jen rozpůlíme.

3. Na rozehřáté pánvi orestujeme na oleji cibuli, přidáme lišky i s marinádou a společně opečeme.

4. V širším kastrolu rozehřejeme olej, přidáme brambory,opečeme asi tři minuty, osolíme. Smícháme s opečenými liškami a ozdobíme nakrájenými zelenými bylinkami.

Náš tip

Hodí se ke grilovanému masu nebo k nim podávejte čerstvý zeleninový salát.

Kuře s houbovo-smetanovou omáčkouKuře s houbovo-smetanovou omáčkou

Pro 4 osoby

* 1 kuře
* sůl
* kmín
* 50 g másla
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 350 g čerstvých hub
* 200 ml smetany na vaření
* 1 zakysaná smetana
* 3 lžíce mouky

1. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Kuře omyjeme, osušíme, osolíme, posypeme kmínem, položíme na něj kousky másla a pečeme 20 minut, podlijeme vodou, snížíme teplotu a zakryté nejlépe alobalem pečeme hodinu.

2. K odkrytému kuřeti přihodíme nasekanou cibuli, česnek a na silnější plátky nakrájené houby. Společně pečeme ještě asi 20 minut. Případně podléváme.

3. Smetanu na vaření a zakysanou smetanu promícháme s moukou.

4. Kuře přeložíme do jiné nádoby, zakryjeme ho a uchováme v teple. Obsah pekáče přendáme do hrnce, přilijeme trochu vody. Vmícháme smetanu s moukou a krátce povaříme.

Náš tip

Přípravu kuřete urychlíte naporcováním, můžete upéct i samotná kuřecí stehna.

Rizoto s houbamiRizoto s houbami

Pro 4 osoby

* 2 lžíce másla
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 250 g hub
* 300 g kulatozrnné rýže
* 100 ml bílého vína
* 800 ml zeleninového vývaru
* 100 g parmazánu
* čerstvá petržel

1. V hrnci rozehřejeme máslo, orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek, což trvá asi 3-4 minuty, přidáme pokrájené houby. Po pěti minutách vsypeme rýži a společně promícháme.

2. Rýžovou směs podlijeme vínem, necháme ho odpařit a po sběračkách za stálého míchání přiléváme vývar. Vaříme, dokud není rýže měkká, ale pevná, tzv. al dente.

3. Do hotového rizota přimícháme strouhaný parmazán. Podáváme ozdobené sekanou petrželkou.

Náš tip

Zeleninový vývar nahraďte kuřecím nebo houbovým, pokud nemáte čerstvé houby a sušené budete namáčet.

Pizza s houbami a slaninouPizza s houbami a slaninou

Pro 4 osoby

* 20 g droždí
* 250 ml vody
* 1 lžička cukru
* 500 g hladké mouky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 konzerva loupaných rajčat
* 1 stroužek česneku
* 1 lžička soli
* oregano
* 300 g sýra
* 200 g plátkové slaniny
* 4 žampiony
* 1 velké rajče
* rozmarýn

1. Rozdrobíme droždí do trochy vlažné vody s cukrem. Necháme vzejít kvásek. Přimícháme ho k mouce promíchané se solí, přilijeme zbytek vody, olej a zaděláme hladké těsto, které necháme dvě hodiny kynout.

2. Rajčata rozmixujeme i se šťávou, přidáme na plátky nakrájený česnek, sůl a oregano a necháme asi pět minut povařit. Nastrouháme si sýr. Houby nakrájíme na plátky. Rajče omyjeme a rozkrájíme také na plátky.

3. Těsto rozdělíme na čtyři bochánky, z těch poté vytáhneme nebo rozválíme placky. Plech vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 250 °C.

4. Pizzu potřeme několika lžícemi rajčatové směsi, posypeme částí sýra, ozdobíme plátky slaniny, hub a rajčete a dáme na 10 minut péct. Podáváme s čerstvým rozmarýnem.

Náš tip

Místo slaniny použijte šunku, hotovou pizzu posypte hoblinami parmazánu a čerstvou rukolou.

Houby v oleji s pepřemHouby v oleji s pepřem

Na 4 sklenice

* 1 kg malých hříbků
* 500 ml oleje
* 500 ml vody
* 300 ml octa
* 200 g cukru
* 5 g soli
* 1 lžička hořčičného semínka
* 3 lžíce zeleného pepře
* bobkový list
* rozmarýn
* česnek

1. Očištěné houby, nejlépe malé plodnice hříbků, krátce povaříme v osolené vodě asi pět minut. Scedíme a necháme okapat.

2. Svaříme ocet s vodou, cukrem a solí, odstavíme a přimícháme olej.

3. Houby narovnáme do vymytých a vypařených skleniček, rozdělíme do nich hořčičné semínko, zelený pepř, bobkový list, kousek rozmarýnu a oloupaný stroužek česneku.

4. Zalijeme nálevem, sklenice pevně uzavřeme a sterilizujeme 30 minut při 100 °C.

Náš tip

Vyzkoušejte estragonový olej do nálevu.

Opékané houby s creme fraicheOpékané houby s creme fraiche

Pro 4 osoby

* 500 g hub
* 8 krajíčků chleba
* 1 stroužek česneku
* 50 g másla
* 4 lžíce oleje
* 250 ml creme fraiche
* sůl
* pepř
* čerstvá pažitka

1. Houby očistíme, nakrájíme na silnější plátky.

2. V troubě nebo v toustovači opečeme krajíčky chleba, potřeme je česnekem a trochou másla.

3. Na široké pánvi rozpálíme olej, vsypeme houby a zprudka opékáme. Po opečení je promícháme s creme fraiche, osolíme a opepříme.

4. Houby rozdělíme na krajíčky chleba a posypeme je pažitkou.

Náš tip

Pokud neseženete creme fraiche, nahraďte jej zakysanou smetanou, pro pikantnější chuť můžete přimíchat i lžičku hořčice.


Letní grilování - Zelenina

  • Vybrali jsme pro Vás