Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Speciální jídelníček: inspirujte se recepty na celý den

  12:05aktualizováno  17:58
Naučte se pravidla tří "P" - počítání, pravidelnost a pohyb. Z našich tipů na zdravá a lehká jídla si můžete sestavit jídelníček na celý den přesně na míru.

Zapečené brambory s brokolicí. | foto: Isifa

Snídaně

Tvarohový dort s kiwi

Tvarohový dort s kiwi.

Příprava: 45 minut (pečení 25 minut, chlazení 90 minut)

Na dortovou formu o průměru 30 cm (21 porcí)

Na těsto:
* 150 g hladké mouky
* 100 g másla ( na vymazání formy)
* 1 vejce
* 50 g cukru

Na náplň:
* 100 g cukru
* 6–8 kiwi
* 500 g měkkého tvarohu
* 150 g bílého jogurtu
* šťáva z 1 citronu
* 200 ml smetany ke šlehání
* 1 ztužovač šlehačky

1. Smícháme mouku, máslo, vejce, cukr a špetku soli a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme máslem.
3. Těsto vyválíme a dáme do formy tak, aby mělo zdvižený okraj. Překryjeme jej pečicím papírem a na něj nasypeme fazole. Pečeme asi 25 minut. Vyjmeme z trouby, sundáme papír i s luštěninami a necháme korpus vychladit.
4. Pro náplň necháme vařit 400 ml vody se dvěma lžícemi cukru. Kiwi oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Vložíme do síta a krátce ponoříme do vroucí sladké vody. Necháme dobře okapat.
5. Tvaroh smícháme se zbylým cukrem, jogurtem a citronovou šťávou. Šlehačku ušleháme se ztužovačem dotuha a opatrně ji vmícháme k tvarohu. Směs dáme na korpus a uhladíme dorovna. Obložíme plátky kiwi a před podáváním necháme asi hodinu v ledničce.

NÁŠ TIP: Místo tvarohu můžete použít italskou ricottu a vmíchat do ní trochu vanilky.

1 porce = 1 100 kJ

Co dalšího ráno:

* Vejce naměkko s plátkem tmavého toustového chleba s máslem a 150 ml pomerančového džusu 100%: 1 020 kJ
* Ovesná kaše ze 100 g vloček a 100 ml a 60 g jahod: 1 010 kJ
* Banánový jogurt ze 150 g bílého jogurtu, 3 lžic ovesných vloček a půlky banánu: 1 070 kJ
* Sýrový toust ze 2 plátků toustového chleba namazaných máslovou ramou, s plátkem goudy a 200 ml rajčatového džusu: 1 150 kJ

Svačina

Cottage sýr se zeleninou

Cottage sýr se zeleninou.

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 1 okurka
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 3 mrkve
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce nasekané pažitky
* 400 g cottage sýra
* citronová šťáva
* sůl

1. Okurku omyjeme, konce odřízneme a nakrájíme asi na 5 cm tyčinky. Celer a mrkve omyjeme, očistíme, mrkev oloupeme a rovněž nakrájíme na tyčinky.
2. Česnek oloupeme, posekáme najemno a spolu s pažitkou vmícháme do cottage sýra. Dochutíme citronovou šťávou a solí a podáváme se zeleninovými tyčinkami.

1 porce = 520 kJ

Co v mezičase:

* Grapefruit 150 g: 260 kJ
* Čerstvý kozí sýr
80 g se 150 g červené papriky: 440 kJ
* Salátová okurka
100 g se 100 g kedlubny a 2 lžícemi zakysané smetany: 380 kJ
* Půlka kukuřičného
klasu vařeného: 420 kJ
* Nakrájená mandarinka
smíchaná s malým jablkem a kiwi: 520 kJ
* Ananas
150 g: 290 kJ
* Plátek knäckebrotu
s plátkem krůtí šunky a 200 g okurky: 380 kJ
* Lžička sušených brusinek
s 80 g měkkého tvarohu: 490 kJ
* Activia
kefírový nápoj 200 ml: 480 kJ
* Jablko menší: 260 kJ
* Zmrzlina
jahodovo-tvarohový Mrož : 520 kJ
* Mrkvový salát
ze 100 g mrkve, 100 g jablka a lžíce pomerančové šťávy: 580 kJ

Obědy

Zapečené brambory s brokolicí

Příprava: 30 minut (vaření 25 minut, pečení 30 minut)

Zapečené brambory s brokolicí.

Pro 4 osoby (na formu cca 20x20 cm)

* 600 g brambor
* 400 g brokolice
* 50 g strouhaného ementálu
* sůl
* 3 rajčata
* 2 jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* 50 g černých oliv bez pecek
* 2 lžíce olivového oleje
* 1/2 lžičky sušeného oregana
* 1/2 lžičky sušeného tymiánu
* pepř
* 250 g nízkotučného bílého jogurtu
* 2 vejce

Další recepty

Tipy a recepty na další dietní jídla si přečtěte v pátek

Těstovinový salát.

Těstovinový salát.

1. Brambory oloupeme, omyjeme, asi 25 minut vaříme ne zcela doměkka. Poté slijeme, necháme chvilku chladnout a nakrájíme je na plátky. Brokolici rozdělíme na růžičky, omyjeme a ve vroucí osolené vodě vaříme asi 3 minuty, scedíme, zchladíme pod tekoucí studenou vodou a necháme okapat. Rajčata omyjeme, načtvrtíme, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostičky. Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Olivy pokrájíme nahrubo.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse promícháme rajčata, cibulky, česnek, olivy, tymián a oregano, osolíme a opepříme. Zapékací formu vymažeme lžičkou oleje. Rovnoměrně do ní rozprostřeme bramborové plátky a růžičky brokolice. Navrch dáme rajčatovou směs. Jogurt smícháme s vajíčky, osolíme a opepříme. Touto směsí přelijeme zeleninu ve formě. Posypeme strouhaným sýrem a pečeme cca 30 minut.

1 porce = 1 500 kJ

Další polední menu:

* Čočka nakyselo 100 g se 100 g sterilované červené řepy: 1 670 kJ
* Polovina žampionové pizzy
a 140 g šopského salátu: 1 660 kJ
* Koprová omáčka
100 g se 100 g vařeného hovězího a 2 lžícemi dušené rýže: 1 650 kJ

Večeře

Omeleta na řecký způsob

Omeleta na řecký způsob.

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 8 vajec
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce mléka
* 4 rajčata
* 2 zelené papriky
* 1 okurka
* 100 g fety
* 2 lžíce citronové šťávy
* sůl

1. Vajíčka rozmícháme s mlékem a osolíme. Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostičky. Papriky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme jadérek a také nakrájíme na kostičky. Okurku oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu promícháme a zastříkneme citronovou šťávou.
2. Na rozpáleném másle na malé pánvi upečeme 4 omelety – z každé strany do zlatohněda. Omelety nandáme na talíře. Na každou rozdělíme zeleninový salát, který posypeme nadrobenou fetou. Zbylý salát dáme do mísy a servírujeme také.

1 porce = 1 300 kJ

Na večerní chutě:

* Tuňákový salát z malé plechovky tuňáka ve vlastní šťávě (56 g), 200 g hlávkového salátu a 100 ml zakysané smetany: 930 kJ
* Zapečený lilek
200 g se 100 g rajčat, lžící olivového oleje a 3 lžícemi strouhaného parmazánu: 1 250 kJ
* Hummus
ze 100 g sterilované cizrny rozmixované se solí, citronovou šťávou a lžičkou olivového oleje, k tomu plátek knäckebrotu a 200 g salátové okurky: 1 020 kJ







Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.