Doporučujeme

Speciality chudých lidí

- Typický ráz jihočeské kuchyně vytvářela strava chudších vrstev obyvatelstva. Lidé využívali dostupných surovin - houby, brambory, zelí. V jižních Čechách tak vznikly pokrmy jako bramborák či cmunda, kuba, hrách a kroupy se slaninou apod. My jsme pro vás vybrali recepty na oukrop, lepenici a jedno vánoční jídlo - jihočeského kubu.

OUKROP
litr odvaru z brambor s kmínem, 4 stroužky česneku, 4 lžíce sádla, sůl, 4 krajíce tmavého chleba, sádlo na osmažení chleba
Slitý vývar z brambor dáme vařit do hrnce. Mezitím si prolisujeme nebo utřeme se solí česnek a dáme ho na dno každého talíře. Přidáme lžíci sádla a zalijeme vroucím odvarem z brambor.
Mezitím na sádle osmažíme chleba.
Oukrop má rozmanité krajové obměny. Někdy se do něj přidá vařený rozmačkaný brambor, v Pošumaví se připravuje také s pokrájenou cibulkou, do žluta osmahnutou na sádle. Také se může použít pouze voda svařená s kmínem, kterou se přelije osmažený chléb, rozetřený česnek a polévka se omastí sádlem.

LEPENICE
1 kg brambor, 400 g kysaného zelí, kmín, špetka cukru, 2 lžíce sádla, 1 velká cibule, sůl
Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do měkka ve vodě osolené a ochucené kmínem. Mezitím kysané zelí vymačkáme, nakrájíme na malé kousky a dochutíme špetkou cukru. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Dobře promícháme.
Lepenice se hodí jako příloha k masitým pokrmům.

(vybráno z Jihočeské kuchyně)


  • Vybrali jsme pro Vás