Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Špatný cholesterol nebolí, ale útočí

aktualizováno 
Co je vlastně cholesterol, kterého se bojíme? Patří do skupiny živočišných tuků. To je důvod, proč ho nenajdete v rostlinných olejích. Lidské tělo ho potřebuje pro tvorbu hormonů a vitamínu D.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Cholesterol pomáhá organismu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán. Jsme schopní si ho tvořit sami, navíc ho přijímáme ještě v potravě, je obsažen v mase, vejcích či játrech.

Když je cholesterolu mnoho, může vést k ateroskleróze, nebezpečnému ucpávání cév. Ukládá se totiž v cévních stěnách a narušuje je. Ateroskleróza bývá předstupněm infarktu nebo mozkové mrtvice.

Vyberte si správný tuk

Cholesterol rozlišujeme na dva základní druhy. HDL cholesterol bývá někdy označován jako „hodný cholesterol“ . Lidskému organismu prospívá, protože vyrovnává škodlivý efekt ostatních tuků v krvi a snižuje riziko aterosklerózy.

Existuje ovšem také jeho škodlivý příbuzný, takzvaný LDL cholesterol. To je právě ten, který se dobře a snadno usazuje v cévách, čímž je ucpává.

Sklony k vysoké hladině cholesterolu jsou zčásti dědičné. Pokud se tedy onemocnění ve vaší rodině objeví, měli byste zpozornět. ale rozhodně nemusíte panikařit. Hodně se dá změnit zdravým životním stylem.

Onemocnění je zrádné v tom, že vás nic nebolí. Jestliže ale existuje riziko, že by se vás zvýšená hladina cholesterolu mohla týkat, nechte se vyšetřit.

Zrádná nemoc nebolí

Ovšem pozor. Cholesterol nemusí nijak souviset s obezitou. Nadbytek v krvi ho mohou mít hubení lidé, stejně tak obézní nemusí mít s ucpáváním cév žádný problém. Vyšší cholesterol může být též důsledkem jiného onemocnění, například snížené funkce štítné žlázy nebo poruchy ledvin. 

Cholesterol se zjišťuje z krve a k lékaři byste se měli vypravit nalačno, protože každé jídlo mění momentální hladinu látky v krvi. Ze zdravotního pojištění máte na vyšetření nárok v 18 letech a pak ve čtyřiceti a následně každých deset let. Pokud ale máte podobné problémy v rodině, pojišťovna zákrok hradí častěji.

Naměří-li vám lékař vysokou hladinu cholesterolu, je třeba se pokusit s tím něco dělat. Pravděpodobně budete muset změnit životní styl, který vaše tělo do takového stavu přivedl.

Co se tím myslí? Tak zaprvé vám lékař zřejmě bude rozmlouvat kouření a naopak vás pobídne k nějaké pohybové aktivitě.

Léky až později

Dále budete muset změnit stravovací návyky. Uděláte dobře, když omezíte živočišné tuky. Možná se budete divit, o kolik vám hladina škodlivého cholesterolu klesne, když si oblíbené máslo přestanete na chleba mazat každý den. Nebojte se žádné drastické diety, změnit budete muset složení stravy.

A při vaření byste měli zapomenout na smažení a fritování, pro vaše cévy bude lepší zvyknout si na dušení a vaření. Mimochodem, když budete dodržovat tyto zásady, budete se tak zároveň chránit i před dalšími nebezpečnými civilizačními chorobami jako je cukrovka 2. typu, obezita nebo vysoký krevní tlak.

Lékař vás zřejmě bude sledovat čtvrt až půl roku. Když ani pravidelný sport a přetvoření jídelníčku s hladinou cholesterolu za tuto dobu nepohne, nasadí vám léky. Proto mu nezazlívejte, když vám léky nepředepíše ihned. V opačném případě se ale zřejmě budete muset smířit s faktem, že léky „na cholesterol“ budete užívat už napořád.

Autoři:






Nejčtenější

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

Alkohol (ilustrační foto)
Pět věcí, které způsobí rychlejší opilost. Dlouhý let i vyšší věk

Možná patříte mezi ty, co si myslí, že svou míru alkoholu velmi dobře znají a nestane se jim, že by se opili víc, než je vhodné. Ale jsou situace, kdy obvyklé...  celý článek

Ilustrační fotografie
Plodnost mužů se stále zhoršuje. Na vině může být i umělé oplodnění

Mužům mizí spermie. Za posledních pětadvacet let jejich počet klesl o šedesát procent. „A plodnost se bude dál zhoršovat,“ předpovídá v rozhovoru pro páteční...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.