Španělská jídla jsou na léto ideální

  0:52
Ve španělské kuchyni se odráží mix mnoha kultur, které na území země v minulosti žily. Určit jediné dominantní jídlo se nedá. Všechno navíc „komplikují“ rozdílné chutě obyvatel jednotlivých oblastí.

Gazpacho - španělská polévka podávaná za studena. | foto: Profimedia.cz

Jinak se vaří v Katalánsku, trochu jiné chutě mají lidí v baskitském regionu a odlišně se jí v severní Andalusii. Základem všech jídel je ovšem olivový olej, spousta bylinek a zeleniny.

Vsadit také můžete na to, že ať přijedete kamkoliv, všude budou mít „kotlík“ neboli paellu. Vaří se ve velkém hrnci a obsahuje rýži. Tím však končí jakýkoliv spojující prvek. Recept se liší podle území, kde se právě nacházíte, a také podle toho, co mají místní právě doma. Jídlo může obsahovat cokoliv ze zeleniny a masa, u něj však platí, že by se neměly míchat jednotlivé druhy. Když vsadíte na mořské plody, už nepřidávejte třeba kuřecí. Vše se vaří na mírném ohni zalité vínem. A když jsme u nápojů, Španělsko je samozřejmě sangria. Kousky ovoce zasypané cukrem a přelité červeným vínem můžete pít kdykoliv od oběda do pozdní noci.

Gazpacho - španělská polévka podávaná za studena.

Gazpacho

Příprava 30 minut chlazení 2–4 hodiny, porce pro 4 osoby

• 2 plátky bílého chleba
• 1 kg vyzrálých rajčat
• 1 červená paprika
• 1 zelená nebo žlutá paprika
• 2 jarní cibulky
• 2 stroužky česneku
• 1/2 menší salátové okurky
• 4 lžíce panenského olivového oleje
• 2 lžíce červeného vinného octa
• sůl
• cukr

Postup:

1. Z plátků chleba odkrojíme kůrku, natrháme na větší kusy a zalijeme vodou. Po 15 minutách vodu slijeme a chléb vyždímáme.

2. Omytá rajčata na vršku nakrojíme do kříže, krátce je spaříme ve vroucí vodě a oloupeme. Rajčata překrojíme, vyřízneme tvrdou část u stopky, vymáčkneme semínka a nadrobno pokrájíme.

3. Papriky rozpůlíme, zbavíme jádřince a pokrájíme. Očištěné cibulky nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a prolisujeme. Okurku pokrájíme na kostičky.

4. Část rajčat, papriky, cibulky a všechnu okurku odložíme stranou na ozdobení polévky, zbylou zeleninu rozmixujeme dohladka s chlebem, česnekem, cibulkami, olejem, solí a cukrem na hladkou hmotu.

5. Polévku případně naředíme trochou vody, dochutíme a odložíme vychladit na dvě hodiny.

6. Před podáváním ozdobíme jednotlivé porce zbylou pokrájenou zeleninou.

Tapas

Tapas

Marinované olivy:
Olivy marinujeme ve směsi chilli vloček, drcených koriandrových semínek, mletého římského kmínu, citronové šťávy a zalité olivovým olejem. V uzavřené skleněné nádobě je necháme odležet asi týden a podáváme s čerstvým nasekaným česnekem a chilli papričkou. Odleželé olivy by měly vydržet další tři týdny v chladu.

Sangria

Sangria

Příprava 3 hodiny i s chlazením, porce pro 6 osob

• 1 citron
• 1 limeta
• 1 pomeranč
• 1,5 šálku rumu
• 1/2 šálku bílého cukru
• 1 lahev (700 ml) suchého červeného vína
• 1 šálek pomerančového džusu

Čtěte v pondělí

Sangria

Další recepty na španělské speciality najdete v příloze MF DNES OnaDnes

1. Ovoce, rum, víno i džus hodně vychlaďte. Nakrájejte citron, limetu i pomeranč na tenká kolečka a naplňte jimi skleněný džbán. Vlijte rum a nasypejte cukr. Vychlaďte v lednici dvě hodiny, aby se propojily chutě jednotlivých ingrediencí.

2. Těsně před podáváním dlouhou lžící trochu podrťte ovoce a vmíchejte víno a pomerančový džus. Pokud jde o víno a rum, můžete experimentovat s různými druhy. Výborně chutná třeba burgundské a rum vyzkoušejte bílý i kořeněný. Experimentovat můžete i s ovocem, ale pozor – jablka a hrušky do sebe stahují rum.

  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...